Ekonomi Türkiye’den Youtube’a pranga yasağı

Türkiye’den Youtube’a pranga yasağı

20.03.2008 - 00:39 | Son Güncellenme:

Video sitesi Youtube’a erişim yasağı ilk haftasını doldurdu

Türkiye’den Youtube’a pranga yasağı

Türkiye’de online video gösterim sitesi Youtube.com’un mahkeme kararıyla kapatılmasının üzerinden 1 hafta geçti. 
Geçmiş yasaklarda birkaç gün içinde zararlı bulunan görüntüler siteden çıkarılıyor, bu uygulamanın mahkemeye bildirilmesinin ardından da Youtube erişime açılıyordu. Bu kez yasağın uzun sürmesi Türkiye’den Youtube’a erişmek isteyen internet kullanıcılarını başka yollara sevk ediyor.
Servis sağlayıcı şirketler ise yasağın kapsamını genişletmek için yoğun çaba harcıyor.
Youtube.com internet sitesine erişim 12 Mart 2008 tarihinde engellenmişti. Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve Türk bayrağına ağır hakaretler içeren görüntülerin yer aldığı video paylaşım sitesi “www.youtube.com” sitesine erişimin engellenmesine karar vermişti.

Haberin Devamı

Yasağa karşı çözümler
Geçmişte DNS numarası üzerinden kapatma kararını uygulayan Türk Telekom ve diğer servis sağlayıcı şirketler son yasakta IP tabanlı engelleme yöntemini de kullandı. Böylece Youtube’a erişim neredeyse imkânsız hale geldi.
Geçmiş yasaklarda DNS numarası yurtdışındaki bir başka sunucu numarasıyla değiştiriliyor böylece siteye erişim mümkün oluyordu. Şimdiki uygulamada ise direkt olarak Türkiye’den internete bağlanmak isteyen bilgisayarların bu siteye erişimi engelleniyor. İnternet protokolü olarak bilinen IP numaraları bilgisayarların kimlik numarası olarak tanımlanıyor.
Uygulanan IP tabanlı yasağın da önüne geçmek mümkün. Vekil sunucu atayarak bu yasağın önüne geçilebiliyor ancak sağlıklı bağlantı hızına ulaşılmadığından erişimde sıkıntı yaşanıyor. Bu erişimde vekil bir sunucu atanarak bilgisayarların ayarları buna uygun hale getiriliyor. Ama siteye ulaşıldığında izlenmek istenen video görüntülerinin açılma süresi bir hayli zaman alabiliyor. Çünkü sistemde hızlı sunucu değişiklikleri yaşandığından bağlantı kalitesi video izlenebilmesi için yeterli olmuyor.
Youtube’a erişim Türkiye’den gerçekleştirilen bağlantılarda geçerli. Yurtdışından ise bu siteye ulaşılabiliyor. Bu arada Türkiye’nin yanı sıra Çin’de de geçen gün alınan bir kararla Youtube’a erişim engellenmişti.