Ekonomi ‘Türkiye güvenli bir liman’

‘Türkiye güvenli bir liman’

06.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye ekonomisinin uluslararası yatırımcılar için güvenli bir liman olmayı sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki yıl ihracatta  200 milyar doları aşarız” dedi.

‘Türkiye güvenli bir liman’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ekonomisi çevresinde yaşanan onca istikrarsızlığa rağmen uluslararası yatırımcılar için güvenli bir liman olmayı sürdürüyor” diye konuştu.

Erdoğan, Manisa’daki temasları kapsamında PepsiCo fabrikasının açılışında açıklamalarda bulundu.

Açılışa, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mahir Ünal ve Ömer Çelik de katıldı.

‘Sermaye civa gibidir’

Türkiye’ye inanan, güvenen, yatırım yapan hiç kimsenin pişman olmadığını belirten Erdoğan, “Kendi şirketlerimize nasıl muamele ediyorsak ülkemizin potansiyeline inanan uluslararası şirketlere de aynı şekilde muamele ediyoruz, edeceğiz. Ülkemiz, yatırım ortamı bakımından halen dünyadaki en liberal, en güvenli ülkelerden biridir” ifadelerini kullandı.

16 yılda hükümet olarak özel sektörün tamamen yanında olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şu bilgileri verdi: “2002 Kasım-2018 Ağustos döneminde 202 milyar dolara yakın uluslararası yatırım çekti. Yatırımcı şunu arar, ülkede güven istikrar varsa oraya gelir yatırımı yapar. Sermaye aynen civa gibidir, kendisi için uygun yeri nereyi bulursa oraya kaçar. Güneydoğu, terörden arındığında küresel, ulusal yatırımcıların hepsi oraya gidecek.”

Erdoğan, ihracatta geçen yıl 168,1 milyar dolara ulaşıldığını belirterek, “Önümüzdeki yıl ihracatta 200 milyar doları aşarız” diye konuştu.

38 milyar dolara ulaştı

Yurtdışındaki Türk yatırımlarının da 38 milyar dolara ulaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müteahhitlerimizin üstlendiği projelerin toplam değeri 122 ülkede 372 milyar dolara ulaştı. Türk ekonomisini her yıl ortalama 5,8 oranında büyütmeyi başardık. Kamu borçlarının milli gelire oranını yüzde 60’tan yüzde 8,4’e düşürdük. 284 milyar liranın üzerinde sosyal yardım gerçekleştirdik. İşçimizi, memurumuzu, emeklilerimizi enflasyona asla ezdirmedik. Ekonomimizin büyümesiyle büyüyen pastadan tüm kesimler hakkını almıştır. Ülkemizin kaynakları en iyi şekilde kullanılarak Türkiye’yi devler ligine taşıyacak altyapı oluşturulmuştur. Ekonomik başarının formülü; siyasi istikrar ve güven ortamı.”

‘İftihar meselesi’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Manisa’da kurulan Tirsan Kardan Fabrikası’nın açılış törenine de katıldı. Tirsan Kardan’ın sıradan bir eser olmadığını belirten Erdoğan, “Bunlar yıllar yılı özlemini duyduğumuz, hatta ağır sanayi diye ifade ettiğimiz adımların en önemli altyapısını teşkil ediyor” ifadesini kullandı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu yıl itibarıyla yaklaşık yıllık 80 milyon dolar ihracatı olan Tirsan Kardan inanıyorum ki artık 3 haneli rakamlara çıkıp 100, 150, 200 milyon, 250-300 milyon buralara tırmanacaktır. Sadece ihracat değil tabii ülkemizin içinde otomotiv sektörü ileri derecede gelişiyor, savunma sanayi ileri derecede gelişiyor ve bizim de gerek başbakanlığım dönemimde, gerek yeni yönetim sistemine geçtikten sonra da araştırma geliştirmeye verdiğimiz desteklerle hedefimiz bugünleri yakalamaktı. Allah’a hamdolsun bugünleri görüyorum.”

‘Türkiye güvenli bir liman’