Ekonomi Türkiye Hindistan'a örnek olacak

Türkiye Hindistan'a örnek olacak

25.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Hindistan'a örnek olacak

Türkiye Hindistana örnek olacak

DÜNYA altın ticaretine yön veren Dünya Altın Konseyi, artık yasadışı yollardan bu malın ticaretini tamamen engellemek istiyor. Dünyada en fazla altın ithal eden ve çoğu kaçak yollardan yapılan altın ticareti konusunda Hindistan hükümeti ile Dünya Altın Konseyi, bu konuda işbirliğine gitti. Konsey Hindistan'daki bu ticareti denetim altına almak ve rismiyet kazandırmak için kolları sıvadı. Her yabancının altı ayda bir 10 kilo külçe altın getirme hakkı bulunan ülkede, sınır kapılarındaki boşluklar yasadışı altın ticaretini artırıyor.
Kaçak altınların çoğu Dubai üzerinden Hindistan'a girerken, Dünya Altın Konseyi'de Türkiye'deki altın borsası uygulamasını bu ülke yöneticilerine örnek gösterdi. Ticaretin yasa içine alınması konusunda İstanbul Altın Borsası örnek olurken, altın işletmeciliği konusunda İtalya Hindistan'ın yolunu açacak.
Bu amaçla İstanbul Altın Borsası Genel Sekreteri Kaan Rasim Aytoğu, İtalyadan bir uzmanla 30 - Temmuz - 2 Ağustos 1997 arasında Hindistana'a gidecek. Altyapı konusundaki tecrübeler Hintli yetkililere aktarılırken, Dünya Altın Konseyi, organizasyonunda yapılacak toplantı sırasında Gelirler, Finans ve Ticaret bakanları ile görüşmeler yapılacak. İAB burada altın ticaretinin bankalar aracılığı ile nasıl yapılacağını ve borsa altyapısının kurulması konusunda fikir verecek.
İstanbul Altın Borsası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Hindistan'a Türkiye'deki altın konusundaki tüm uygulamaların örnek gösterildiğini söylediler. Sadece borsadaki uygulamalar değil, vergi alanındaki değişiklerinde paket olarak sunulacağını bildiren yetkililer, toplantılarda altın bankacılığı, üyeliklerin düzenlenmesi, ithalat yetkisi verilmesi, KKDF'nin kaldırılması gibi benzer uygulamaların yapılması, mevduat munzam karşılıklarının kaldırılması, disponibilitenin kaldırılması, altın kontratlarında çeşitli adlar altında bulunan vergilerin kaldırılması, altının ithalatı sonrasında vergi tarif ve fon uygulamalarını kaldırılmasının bir paket olarak Hindistan'a sunulacağını söylediler.
Türkiye altın kaçakçılığının ekonomik fizibilitesini yok edici tedbirler konusunda bilgiler verirken, kuyumculuk sektöründe lider ülke olan İtayla işlenmiş altın ve bunun ihracati konusunda yolgösterici olacak, mevzuat düzenlemelerini yapacak.