Ekonomi Türkiye’nin ilk yeşil limanında tatbikat var

Türkiye’nin ilk yeşil limanında tatbikat var

05.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevreye daha duyarlı liman tesislerinin ülkeye kazandırılması hedefiyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından başlatılan “Yeşil Liman (Green Port) Projesi” denizcilik sektöründe yoğun ilgi gördü

Türkiye’nin ilk yeşil limanında tatbikat var

Proje, gemi ve liman operasyonlarından kaynaklanan kirliliğin şehir yaşamını ve insanları olumsuz etkilediği gerekçesi ile yaşanan veya yaşanması muhtemel çevre kaynaklı olumsuzlukların giderilmesi ve mümkün ise ortadan kaldırılmasını hedefliyor. 2003 yılından bu yana Körfez’de faaliyet gösteren Evyapport da, proje kapsamında yer alan tüm kriterleri tamamlayarak “Yeşil Liman Logosu” almak için başvuruda bulundu.

Yeşilin şartları...
Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve bir saygınlık unsuru olarak kullanılan “Yeşil Liman” unvanına sahip olmanın ön şartları, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemini kurmuş, belge almış ve etkin bir şekilde uygulmak olarak sıralanıyor.
Belgelendirme faaliyetlerine hız veren Evyapport, “Yeşil Liman” unvanı için gerekli olan bütün belgeleri aynı anda alan Türkiye’deki ilk liman oldu. Limanda özellikle çevreye duyarlı ve çevre dostu teknolojiler uygulanıyor. V. Küresel Isınma Kurultayı’nda 48 STK’dan oluşan komite tarafından Evyapport’a “Yeşil Liman” ödülü verildi. Ödülü Evyapport adına Evyap Kamusal İlişkiler Koordinatörü Şevki Mete, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’dan aldı.