Ekonomi ‘Türkiye önemli bir uluslararası aktör’

‘Türkiye önemli bir uluslararası aktör’

23.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Avrupa ve Avrasya Bölgesel Stratejiler Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Martina Larkin, Türkiye’nin yeni dönemde çok önemli bir rol oynadığını belirterek, “Türkiye, önemli bir uluslararası aktör ve bölgede güçlü bir etkiye sahip. Bu sadece hızlı büyüyen bir G-20 ekonomisi olduğu için değil, aynı zamanda güçlü kültürel, tarihi ve siyasi köklerinin yanı sıra Boğaziçi Köprüsü gibi Batı’yı Doğu’ya veya Doğu’yu Batı’ya bağlayan kendine özgü konumu var” dedi.

‘Türkiye önemli bir uluslararası aktör’

Larkin, WEF’in İsviçre’nin Davos kasabasında başlayan yıllık toplantıları öncesi yaptığı açıklamada, WEF’in Davos’taki yıllık toplantılarının, hayatın bütün alanlarından dünya liderlerini bir araya getiren benzersiz bir platform olduğunu anlattı. Larkin, şöyle konuştu: “Türkiye, insani konular dahil olmak üzere birçok küresel konuyu ele almak için diplomatik çabaların yönlendirilmesinde önemli bir rol oynayabilir ve bu yeni dönemde insani krizleri önlemek üzere çok hızlı ve proaktif çözümler bulmak için önemli bir paydaş olabilir. Üçüncüsü de Türkiye, dinamik ve genç nüfusu, girişimci geleneği ve teknolojik gelişime olan ilgisi ile büyük bir potansiyele sahiptir. Bu bağlamda, Dünya Ekonomik Forumu, bilim ve teknolojinin küresel kamu yararına uygulanmasını hızlandırmak için Türkiye ile daha yakın çalışmayı hedefliyor.”

Haberin Devamı

Ön saflarda

Larkin, Türkiye dahil gelişmekte olan birçok ülkenin çok taraflı kurallara dayalı sistemin avantajlarından yararlandığını ifade ederek, “Nitekim mal ve hizmet ticareti, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik gelişmeleri için önemli bir rol oynamaktadır. Çok taraflılıkla ilgili son zorluklar, küresel ekonomik büyüme üzerinde bir tehdit oluşturuyor. Belirsizlik altında yol almak, ülkeler için büyük bir zorluk oluşturabilir” diye konuştu.

‘Türkiye önemli bir uluslararası aktör’
Güvenlik önlemleri artırıldı

Davos Zirvesi’nde bu yıl da sıkı güvenlik tedbirleri dikkati çekiyor. Zirve sırasında Davos’a giden kara ve demir yolları sıkı denetime tabi tutuluyor. Yüksek binaların çatısına keskin nişancılar konuşlandırılmış durumda.

Bakanlar Davos’ta

Haberin Devamı

İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 49. Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına Türkiye’den Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan katılacak. Albayrak ve Pekcan, katılacakları oturumların yanı sıra dünyanın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yapacak.

Jetler eleştiri konusu oldu

Zirvede küreselleşme, iklim değişiklikleri, ticaret savaşları ve yoksullukla mücadele gibi konular önemli başlıklar olacak. Davos Zirvesi için İsviçre’ye 1500 jetin uçması bekleniyor. ‘İklim değişiklikleri’ zirvenin ana konularından olmasına rağmen, CEO ve siyasi liderlerin birçoğunun hala özel jet ile İsviçre’ye gelmeyi tercih etmesi ise eleştirilere neden oldu.

‘Türkiye önemli bir uluslararası aktör’