Ekonomi ‘Türkiye’ye bir günlük yatırım için gelmedik’

‘Türkiye’ye bir günlük yatırım için gelmedik’

02.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emaar Türkiye’nin CEO’su Ozan Balaban, güçlü ekonomisiyle Türkiye’nin sıkıntıları atlatmayı başardığını belirterek, “Buraya 1 günlük yatırım için gelmedik” dedi

‘Türkiye’ye bir günlük yatırım için gelmedik’

Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcılarından biri olan Emaar Türkiye’nin CEO’su Ozan Balaban, yabancı yatırımcı olarak 17 Aralık ve sonrasında yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Bu süreçte endişelendik ama Türkiye’nin geleceğine inancımız nedeniyle yatırımlarımızda geriye dönük bir hamle yapmadık” dedi.
Ozan Balaban, Türkiye’nin bugününün yanı sıra son 10 ve gelecek 10 yılının kendileri için belirleyici olduğunu anlatarak, “17 Aralık sürecinde endişelendik. 10 yıllık başarılı performans boşa mı gidecek diye düşündük ama öyle olmadığını gördük” diye konuştu.

‘Ekonomi sarsılmadı’
Ozan Balaban, 17 Aralık sürecinden sonra kendilerinin ve birlikte iş yaptıkları uluslararası bankaların sürecin geçici olacağına inandıklarını belirterek, “3-4 ay bekleyip ona göre değerlendirme yapmak gerektiğini düşündük. Acele karar vermedik. Endişe vardı ama süreci iyi yönettik. Bugün bakınca doğru karar verdiğimizi görüyoruz” dedi.
Türkiye’nin büyüme için her şeye sahip olduğunu vurgulayan Balaban, ekonominin yaşanan sıkıntılara rağmen sarsılmadığının altını çizdi. Ekonomideki bu güçlü yapının kendileri için belirleyici olduğuna işaret eden Balaban, “Türkiye’de bankacılık sistemi çok güçlü, çalışkan ve genç bir toplum var. Bunlar gelecek için önemli etkenler” dedi.
Türkiye’nin iç ve dış siyasette bazı sıkıntılarının bulunmasına rağmen, yeraldığı coğrafyada uzun dönemli yatırım yapılabilir ülke konumunda bulunduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
“Biz dünyada birçok yatırımları olan bir gayrimenkul şirketi olarak Türkiye’ye 1 günlük yatırım için gelmedik. Büyükçekmece’de Toskana Vadisi ile başladığımız yatırımımızı Çamlıca’daki Square ile devam ettiriyoruz. Bu yatırımlarımız ölçek olarak çok büyük. Bu sayede gittiğimiz ülkelere değer kazandıran işler yapıyoruz” görüşünü aktardı.

Yeni yatırım planı
Balaban, Türkiye’ye inançlarının tam olduğunu ve yatırımlarını da buna göre şekillendirdiklerinin altını çizerek, Büyükçekmece ve Çamlıca’dan sonra üçüncü proje için hazırlık yaptıklarını açıkladı. Bu yeni projenin detaylarını sonbaharda açıklayacaklarını anlatan Balaban, “Türkiye’nin nitelikli projeler ihtiyacı var. Bu kapsamda kentsel dönüşümlerle de ilgileniyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeraltına hayvanat bahçesi geliyor
Ozan Balaban, Çamlıca’daki Emaar Square projesinde eylül ayında Adress Otel’in rezidanslarıyla 400 mağazalık Türkiye’nin en büyük AVM’sinin lansmanını yapacaklarını söyledi. AVM’de 104 restoran olduğunu ve yeraltı hayvanat bahçesi yapacaklarını anlatan Balaban, “Konutlar 2015 sonunda, ofisler ve AVM 2016 Şubat’ta, otel 2017’de teslim edilecek. 50 bin metrekarelik AVM’nin kiralamasına başlıyoruz” dedi.

Projenin önüne havaray durağı
Ozan Balaban, projenin 7 bin araçla Türkiye’nin en büyük kapalı otoparkına sahip olduğunu vurgulayarak, inşaatla ilgili şunları söyledi:
“İnşaat hızlandı. Takvime uygun gidiyoruz. Projeye birinci köprüden çıkınca direk ulaşılabilecek. 900 metre altımızda Göztepe metrosu var. Üstümüzde ise yapımı devam eden Üsküdar-Sancaktepe hattı bulunuyor. 2 kilometrelkik iki metro arası havaray ile bağlanacak ve ortadaki durak bizim projenin önünde olacak.”

Haberin Devamı

‘Ağustos seçimi sorunsuz geçer’
Ozan Balaban, marttaki yerel seçimlerin sorunsuz geçtiğini ve ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de sıkıntı yaratmayacağını ifade ederek, ilk turda büyük ihtimalle Ak Parti adayının kazanmasını beklediklerini dile getirdi.

10 yıllık kiracılara tahliye yolu göründü
Borçlar Kanunu’nun 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini ifade eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kira ve tahliye konularının yeni kanunda düzenlendiğini söyledi.
Kiraz, “Bu düzenlemede en önemli maddelerden bir tanesi 10 yıllık kira sözleşmelerinin artık kiracı tahliyesinde direkt olarak kullanılmasının önünü açan madde oldu” dedi.
Kiraz. bu maddeye göre 10 yılı geçen belirsiz süreli kira sözleşmelerinde mal sahibinin kiracısı hakkında herhangi bir haklı neden ileri sürmeksizin 10 yıllık sürenin dolmasından 3 ay evvel göndereceği bir ihtarname ile tahliye hakkını elde ettiğini vurguladı.
Kiraz, “01 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren Borçlar Kanunu yukarıda belirtilen 10 yıllık sürenin sonunda tahliye ile ilgili maddesini 2 yıllık süre ile erteleyerek 01 Temmuz 2012’den önce 10 yılı biten kira sözleşmeleri için 01 Temmuz 2014’e erteleme hükmü getirdi” diye konuştu.
Bugün itibariyle Türkiye’de belki de ilk defa haklı sebep olmaksızın sırf süre nedeniyle tahliye davalarının artık açıldığının görüleceğini belirten Kiraz, “Kiracılar açısından ciddi bir sıkıntı olarak görülse de uzun yıllar Yargıtay’ın vermiş olduğu içtihatlarla adeta ‘kira sözleşmelerinin süresi olmaz’ prensibi yaratılarak mal sahiplerinin mağdur edilmesi de böylece önlenmiş olacaktır” dedi.
Kiraz, şunları söyledi:
“Dolayısıyla hukuk hayatımızda ve kiracı ev sahibi ilişkisinde yarın itibariyle tarihi bir dönemin başladığını artık kiracıların 10 yıldan fazla bir taşınmazda kiracı olarak kalmalarının çok zor olduğu bir dönemi yaşamaya başlayacağız.”

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcılar için ‘Başkent’i keşfet’ çağrısı
Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın, Ankara’nın son yıllarda çevre illerin dışında yurt genelinde yatırımcının gözdesi haline geldiğini kaydetti.
Artık dünya kenti olan İstanbul’daki iş dünyasının da gözetim altına aldığı Ankara’nın modern ulaşım ağlarıyla Anadolu’da birleşme noktası haline geldiğini anlatan Barış Aydın, her geçen yıl artan sanayi ve ticaret verilerinin Ankara’ya verilen ‘memur kenti’ sıfatını, ‘yıldızı parlayan kent’ olarak değiştirdiğini söyledi.
Aydın, “Anadolu’nun merkezi Ankara’nın iş dünyasında yaşanacak her gelişme, sadece çevresini kalkındırmayacak. Tüm Anadolu’ya katkı sağlayacak” dedi.
Barış Aydın, Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni’ne göre yabancı yatırımcıların bu yılın ilk 4 ayında 1 milyar 267 milyon dolar doğrudan yatırım yaptığının belirterek, gayrimenkul sektörüne bakıldığında ise geçen yıla göre yabancı yatırımda yüzde 42 oranında artış gözlendiğini ifade etti.
Alt yapı tamamlanıyor
Ankara’daki değişimin özellikle yabancı yatırımcılar tarafından iyi okunması gerektiğini söyleyen Aydın, “Şu an alt yapı inşa ediliyor. Birbiri ardına dikilen iş ve yaşam merkezleri, özellikle Kazan çevresinde savunma sanayinin gelişimi, organize sanayilerin ivmesinin hızla yükselişi gelişimin göstergesi” dedi.
Aydın, şunları söyledi: “Kentin dört bir yanındaki değişim ve gelişim büyüyen Türkiye’nin en kazançlı kentinin Başkent olacağını gösteriyor. Bu gelişimi hızlandıracak en önemli unsur yabancı yatırımcının erken keşfi olacak. Biz Ankaralı sanayici ve işadamları olarak bu bilinci uyandırırsak, Anadolu’da büyümek isteyen dünya devlerine kısa sürede ev sahibi olabiliriz.”

Haberin Devamı

‘Kentsel dönüşüm önemli bir fırsat’
Barış Aydın, yabancı yatırımcının Ankara’da sıklıkla yaptıkları kiralama yerine artık satın almaya gitmeye başlamalarının Ankara’nın keşfedildiğinin belirtisi olduğunu söyledi. Aydın, “Ankara’nın daha da gelişebilmesi için farklı açılımlara da ihtiyacı var. Özellikle kentsel dönüşüm yolunda sağlıklı adımlar atılabilmesi için yeni finans kaynakları gerekiyor. Birçok yabancı yatırımcı için dönüşüm önemli fırsat olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Kadıköy’deki ön talep oranı yüzde 20’yi buldu
Kadıköy’de İstanbul 216 projesine start veren Baysaş İnşaat, Ağustos ayında yapacağı lansman öncesi ödeme planı hazırladı. Lansman süresine kadar ön talep toplanacak olan projede, şu ana kadar yüzde 20 oranında talep toplandı.
Projede, yüzde 10 indirim yapılıyor. Yüzde 30 peşinatla 36 ay sıfır faiz uygulamasının yapıldığı projede alanları 52 ila 157 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere toplam 541 konut yer alıyor.
Baysaş Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Şemsettin Aydın, proje için ön talep toplama sürecinin ardından ön talepte bulunan müşterilere, ayrıcalıklı fiyatlarla lansman öncesi satış imkânından yararlanma fırsatı sunacaklarını söyledi.
Aydın, “İstanbul 216, Kadıköy’ün Balkonu olarak yükselecek” diye konuştu.

Cadde’deki projelere beş yıl garanti veriyor
Uzunal Tau Yapı, projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Uzunal Tau Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Uzunal, birçok başarılı projeye imza attıklarını söyledi.
Bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerle toplamda 100.000 metrekare inşaat alanında 1200’den fazla kişiyi ev sahibi yaptıklarını ifade eden Uzunal, “Yaşam alanlarını hayatın yükselen değerleri olarak görüyoruz” dedi.
Firmanın yeni projelerinden bahseden Uzunal, Anadolu yakasında Çiftehavuzlar, Erenköy ve Fenerbahçe’de üç konut projesine imza attıklarını belirtti.
Uzunal, tüm projelerinde ev sahiplerine 5 yıl garanti süresi verdiklerini vurgulayarak, yine aynı lokasyonlarda üç lüks konut projesini daha hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti.

Deniz manzarası
İnşaatına şubatta başlanan Erenköy Abdulhalik Renda ve inşaatına temmuzda başlanacak olan Fenerbahçe 18 Mart ve yapımı biten Çiftehavuzlar Lal Apartmanı projelerinde 2+1’den 5+1’e kadar konut tipi ve deniz manzarası var.

Kapalı otopark yaptı fiyatlar yüzde 30 arttı
Tuzla’da inşaatı devam eden Şehriyaz Konutları 2. etap kayıtlarına başlandı. Toplamda 41 adet 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşan 2. etap, kapalı otopark yapımı kararı ile önceki fiyatlara göre % 30 artışla gerçekleşecek.
Aydınlı bölgesinde yer alan Şehriyaz Konutları, 10 dönüm arazi üzerine 233 daire 21 dükkândan oluşuyor.
Şehriyaz Konutları metro ve Marmaray’a 10 dakika, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 5 dakika, dünyanın sayılı marinaları arasında yer alacak VİA Properties projesine 15 dakika konumda yer alıyor. MB Holding güvencesiyle yapımı hızla yükselen projenin hemen yanında okul, kreş alanı ve camii yer alıyor.
Şehriyaz Konutları’nın temeli Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın da katılımıyla Ocak ayında gerçekleşti. Toplam inşaatın % 35’i tamamlanan Şehriyaz Konutları’nın teslimatı Mart 2015’te planlanıyor.

Moda defilesi düzenledi gayrimenkule renk kattı
Yalıtım ve yapı kaplama malzemeleri üretimini yapan Hekim Yapı 3. Hekim Board Tesisi Açılış ve Markalar lansmanında cephe kaplama ve yalıtım malzemesi Hekimboard ile daha önce dünya da örneği görülmemiş bir ilke imza attı.
Hekim Holding şirketlerinden Hekim Yapı, mimari konsepte yön veren HekimBoard markası ile moda ve inşaat gibi birbirinden çok uzak görünen ama farklı dinamik yapılarda iç içe olan iki sektörü buluşturdu. Yapı ürünlerini bir defile ile sunan firma, ‘Hekim Yapı Reflection by Simay Bülbül’ defilesiyle dünyada ilk defa sektöre farklı bir bakış açısı sundu.
Hekim Yapı 3. Hekim Board Tesisi Açılış ve Markalar lansmanında, sektör profesyonellerini ve Hekim Yapı bayilerini bir araya getirdi. Hekim Holding Yönetim Kurulu Üyesi, İdari ve Mali İşler Başkan Yardımcısı Aydan Hekim, “Hekim Yapı’nın 13 yıllık birikimi ve hızla yükselen yatırım gücünü taçlandırmak istedi” dedi.