Ekonomi Türkiye’nin bölgesel trenleri milyonları taşıyor

Türkiye’nin bölgesel trenleri milyonları taşıyor

28.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin farklı bölgelerinde yakın ve orta uzaklıktaki şehirlerarasında hizmet veren bölgesel trenler, ekonomik, konforlu ve güvenli bir taşımacılık hizmeti ile iş ve eğitim amaçlı seyahatlerin vazgeçilmez ulaşım aracı olarak tercih ediliyor.

Türkiye’nin bölgesel trenleri milyonları taşıyor

■ Adapazarı- Gebze treni (Ada Ekspresi)  

Haberin Devamı

6 Şubat 1977 tarihinde Adapazarı- Gebze hattında sefere konulan elektrikli bölgesel tren yol çalışmaları ve pandemi nedeniyle zaman zaman seferlerine ara verdi. Halen Adapazarı- Gebze arasında günde toplam 10 sefer yapıyor. Sanayi nüfusun yoğun olduğu bölgede, 95 kilometrelik hattı yaklaşık 1 saat 23 dakikada kateden tren, bölgenin adeta eli ayağı. Son durağı Gebze’den Marmaray aktarmasıyla Gebze  Halkalı arasında rahat ve konforlu ulaşıma devam etmek mümkün…Adapazarı Bölgesel Treni ya da diğer adıyla Ada Ekspresi, Adapazarı sonrasında Mithatpaşa, Arifiye, Sapanca, İzmit, Derince, İzmit, Derince, Yarımca, Hereke’de duruyor ve son durağı Gebze’ye ulaşıyor. 

■ Kapıkule-Halkalı Ekspresi 

Halkalı Kapıkule arasında her gün karşılıklı bir sefer yapan Bölgesel Ekspres, 275 kilometrelik hattı yaklaşık 4 saat 30 dakikada alıyor. İlk ve son durak hariç 16 gar ve istasyonda duruş yapıyor. Halkalı  Çerkezköy arasında haftada üç karşılıklı bir sefer yapan Bölgesel Ekspres, 87 kilometrelik hattı yaklaşık 1 saat 40 dakikada alıyor. İlk ve son durak hariç 5 gar ve istasyonda duruş yapıyor.  

Haberin Devamı

■ Ankara- Polatlı Ekspresi 

Ankara-Polatlı Hattında 11.10. 2020 tarihinde sefere konulan Bölgesel Ekspres Tren EMU setleriyle hizmet vermektedir. Yol çalışmaları ve pandemi nedeniyle seferlerine ara verilen tren halen Ankara- Polatlı arasında günde toplam 12 sefer yapmaktadır.  

87 kilometrelik hattı yaklaşık 1 saat 2 dakikada katetmektedir. Ankara Gar’dan hareket eden tren Sincan, Sazpınarı, Türkobası, Malıköy, Temelli, Poyraz, Yenidoğan’da duruş yaparak Polatlı’ya ulaşmaktadır.  

■ Basmane-Alaşehir-Manisa Yolcu Treni 

Manisa-Alaşehir arasında 25.02.2006 tarihinden itibaren sefere konulan yolcu treni,  08.12.2019 tarihinden itibaren 4 sefer Basmane-Alaşehir, 4 sefer Manisa-Alaşehir olmak üzere toplam 8 sefer hizmet vermektedir.Basmane-Denizli Bölgesel Ekspres Treni, günde toplam 13 sefer olarak Basmane-Denizli arasında işletilmektedir. 265 kilometrelik hattı 5 saatte katetmekte, ilk ve son durak hariç 27 gar ve istasyonda duruş yapmaktadır.  

Haberin Devamı

■ Nazilli-Söke-Denizli yolcu treni 

Söke-Denizli-Söke Bölgesel Ekspresi 184 kilometrelik hatta günde üç sefer yapmakta, ilk ve son durak hariç 18 gar ve istasyonda duruş yapmaktadır. Nazilli-Söke Bölgesel Ekspresi hergün bir sefer yapmakta olup 98 kilometrelik Nazilli-Söke arasını 2 saatte katetmektedir.  

Nazilli-Söke arasında ilk ve son durak hariç 11 gar ve istasyonda duruş yapmaktadır.  

■ Kars-Akyaka Yolcu Trenleri 

53 kilometrelik Kars- Akyaka arasında günde toplam 4 sefer yapan trenin seyir süresi yaklaşık 53 dakikadır. Tren, Kars’tan ve Akyaka dışında 4 istasyonda duruş yapmaktadır.  

■ Sivas-Malatya Bölgesel Trenleri 

20.06.2023 tarihinde seferlerine başlayan tren, 249 kilometre uzunluğundaki hattı 3 saat 40 dakikada katetmekte, ilk ve son duruş istasyonu hariç 5 gar ve istasyonda duruş yapmaktadır.  

■ Samsun-Sivas Bölgesel Trenleri 

Samsun - Kalın demiryolunun modernizasyonu ve Ankara - Sivas yüksek hızlı demiryolunun inşası sebebiyle 2015 - 2023 yılları arasında tren seferlerine ara verilirken 27 Nisan 2023’te seferler yeniden başladı.401 kilometre uzunluğundaki hattaki seyahat süresi yaklaşık 8 saattir. Haftada karşılıklı üç sefer yapmaktadır. 

Haberin Devamı

■ Adana-Mersin Bölgesel Ekspres Trenleri 

İskenderun-Mersin Bölgesel Ekspres Trenleri  

Hızlı demiryolu çalışmalarına zaman aralığı sağlamak üzere seferleri yeniden düzenlenen İskenderun- Mersin bölgesel ekspresi, halen günde 4 sefer yapıyor.  

204 kilometrelik hatta 4 saat 10 dakika süren yolculuğunda ilk ve son duruş istasyonu hariç 20 gar ve istasyonda duruş yapmaktadır.  

■ Eskişehir-Afyonkarahisar Bölgesel Ekspresi 

Hergün karşılıklı bir sefer yapan tren, 181 kilometrelik demiryolu hattında ilk ve son durak hariç 10 gar ve istasyonda duruş yaparak yaklaşık 3 saat 10 dakikada yolculuğunu tamamlamaktadır.  

■ Uluslararası yolcu taşımacılığı  

Pandemi sonrasında seferleri tekrar başlatılan uluslararası yolcu trenlerinden İstanbul-Sofya Ekspresi ile tüm yıl boyunca Halkalı-Sofya arasında karşılıklı olarak her gün olmak üzere yaz aylarında ise Romanya’nın başkenti Bükreş’e bağlantı sağlanıyor. Pandemi sonrasında İran-Türkiye arasında Van-Tahran seferlerinin tekrar başlaması için çalışmalar devam ediyor.