Ekonomi Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevi! Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım'dan dikkat çeken uyarı

Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevi! Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım'dan dikkat çeken uyarı

24.05.2022 - 14:29 | Son Güncellenme:

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım Türkiye'den çok fazla talep olduğunu söylüyor.

Türkiye Uzay Ajansı, başvuru şartlarını açıkladı. Türk uzay yolcusu için 45 yaşından küçük, mühendislik, fen bilimleri, temel bilimler, fen bilimleri ve temel bilimler alanlarında eğitim ve tıp fakültelerinden lisans derecesine sahip ve çok iyi derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilecek.

Haberin Devamı

BAŞVURUDA BULUNAN KAÇ KİŞİ VAR?

Konuyla ilgili Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım CNN Türk canlı yayınında şu ifadeleri kullandı:

Son rakamlar gelmeden baktım. Tahmin ettiğimiz gibi yoğun bir ilgi olacağını biliyorduk. Bunun da üzerinde bir ilgi var internet sitesinde ziyaret sayısı 2.7 milyon olmuş. 30 bine yakın kayıt yaptırmış. Başvurusunu tamamlamış kişi sayısı 150 civarında. Bu binleri bulacaktır. 10 binlerce bekliyoruz.

1 ay kadar süre verdik. Bunun kısa olduğunu söyleyenler var. Burada bir sınır çekmemiz lazım. Seçim süreci tamamlanacak, ABD’de eğitim alınacak bunlar zaman alacak şeyler.

GENEL KRİTERLER NEDİR?

Yaş kriteri var, 45 yaşına kadar dendi. Bunun dışında sağlık kriteri var, boy kriteri var çünkü uzay kapsülünde rahat hareket etmek için çok kısa ve çok uzun olmamak gerekiyor. Psikolojik kriter var, tahsil kriteri var. Uzaya turist olarak gitmek bile çok heyecan verici. Bizim misyonumuz bilim misyonudur. Uzay istasyonuna gidecek olan Türk vatandaşı orada bilimsel deneyler yapacak. En az 3-4 deney tamamlamasını öngörüyoruz.

Haberin Devamı

BUNA UYGUN MESLEKLERDEN Mİ SEÇİLECEK?

Mühendislik, temel bilimler ve tıp ile kısıtlanmış durumda. Deneylerin büyük bir kısmı tıbbi deneylerdir. Deneyi icra edecek bir kapasitenin olması gerekiyor. Bizim bilim camiamız yer çekimsiz ortamda deney yapma fırsatını ilk defa yakalıyor. Türkiye’de üniversitelerimiz var ama yer çekimi olmadan deney yapma fırsatı olmamıştı. 1 hafta 10 gün içerisinde bunu TÜBİTAK Uzay yapıyor. Orada ben de yer çekimsiz ortamda deney yapmak istiyorum diyen kim varsa bilim insanlarımız içerisinde buraya müracaatını yapacak. Astronot seçimi gibi bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Bunlar seçilecek 3 tane ya da 4 deneyimizi orada kaldığımız süre içerisinde gerçekleştirecek.

GİDECEK KİŞİ NASIL BİR PSİKOLOJİYE SAHİP OLMALIDIR?

Stres altında çok rahat çalışabilen, doğru karar alabilen birisi olması lazım. Strese dayanıklı olma şartı var. Bazı şeyler ters gidebilir, arıza olabilir. Bunlar yaşanmamış şeyler değil. Panik yapmayacaksınız. Yer çekimsiz ortam, devamlı bir düşme halindesiniz. Bunlara uyum sağlayacak özellikler olması lazım.

Haberin Devamı

ORAYA GİDEN TÜRK HANGİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARI YAPACAK?

Çok çeşitli şeyler olabilir. Ben bunun ön hazırlığı sırasında pek çok hocayla konuştum. Bizim bir kısıtımız var ISS’de bize tanınacak modüldeki altyapı. Orada olmayan altyapıyı yapamayız. Oraya götüreceğimiz ağırlık bellidir. Kapsüle 500 kiloluk bir şey koyamazsınız. Malzeme deneyleri çok önemli, uzay ortamındaki malzemelerin tepkileri ölçülebilir. Tıbbi deneyler çok önemli, doku gelişimleri gibi. Yerçekimsiz ortamda insanın fizyolojisinde değişiklikler oluyor. Bunlarla ilgili deneyler olabilir. Uzay’da kullanılabilecek kimyasal, başka özelliği olan malzemelerin yanma testleri olabilir. Bu söylediklerim en önde gelen kısımlar.

2 aday seçilecek. ABD’de eğitim alacaklar. Sonra ikisinden en iyisi gidecek. İkincisi de aynı eğitimi almış olduğundan bir sonra fırsat olduğunda gitme şansı olacak.

Haberin Devamı

HANGİ UZAY ARACIYLA GİDİLECEK?

Bu kabiliyete sahip insanlı uçuş yapabilen 3 ülke var. ABD, Rusya ve Çin. ABD ve Rusya bizim en baştan beri alternatiflerimiz. Son gelişen olaylar neticesinde Rusya’nın bu görevi yapması söz konusu olmayacağı için NASA ile anlaşmalı olarak ISS’e insan taşıyan firmaların dışında bir şansımız kalmadı. SpaceX’in yeni geliştirmiş olduğu kapsülle bizim astronotumuz gidecek.

AY’A MİLLİ UZAY ARACIMIZ NE ZAMAN GİDECEK?

Bizim Ay misyonumuz aslında 2028 sonu 2029 başı bir iniştir. Dünyada bunu yapabilen 5-6 ülke var. Türkiye için çok büyük bir sıçramadır bu. Biz önce aya ulaşmayı öğrenelim istedik. 2024 yılına sarkıyor, teslimat gecikmeleri var. 2024 yılında aya sert iniş dediğimiz hamlemiz 2 sene içerisinde gerçekleşecek. TÜBİTAK Uzay Enstitüsü uzay aracının dizaynını tamamlamak üzere haziran sonu gibi imalatına başlayacağız. Büyük oranlı yerli olarak yapılıyor. Yüzde 100 yerli hibrit motor yapılıyor. Uzay aracında yüzde 70 yerlilik yakalayacağız.

UZAYA YÖNELİK BAŞKA NASIL PROJELER VAR?

Haberin Devamı

Milli uzay programının 10 hedefi var. Uzay havasının tespit edileceği merkez var. Hepsinde çalışıyoruz. Ama tabi zaman burada çok önemli. İnsanımız ne yazık ki az. Bunları geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.