Ekonomi Türkiye'nin notu ne zaman artacak?

Türkiye'nin notu ne zaman artacak?

06.06.2011 - 11:39 | Son Güncellenme:

.

Türkiyenin notu ne zaman artacak

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, bu hafta İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) yönünün artı olacağını, bonolar üzerinde baskının oluşacağını ve aşağı yönlü hareket edeceğini, TL’nin ise bir miktar değerleneceğini bildirdi.

Toğuç, piyasalarda bu hafta beklenen gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Amerika bölgesinde büyüme ve istihdam datalarının çok kötü geldiğini, bunun da ABD’nin parasal genişlemeyi sona erdirip faizi artıramayacağını gösterdiğini kaydetti.

Avrupa tarafında ise borçların özelleştirme ile kapatılmasının söz konusu olduğunu dile getiren Toğuç, bunun içinde Yunanistan’ın özelleştirme yaparak ve varlık satarak bunu karşılamasının konuşulduğunu, bu durumun piyasalar tarafından olumlu algılandığını anlattı.

Toğuç, Avrupa bölgesindeki ülkelerin durumundan dolayı Avrupa Merkez Bankası’nın da faiz artırmasının beklenmediğine işaret ederek, bu durumunda Türkiye’nin büyüme potansiyeli olan ciddi bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bankacılık sektöründe ilk yarı itibariyle ciddi bir kredi hacmi artışı olduğuna değinen Toğuç, bu durumun bankaların bilançolarına yansıyacağını ve banka bilançolarının beklentilerin üzerinde iyi geleceğini dile getirdi.

Toğuç öte yandan Türkiye’nin cari açığının bir sıkıntı oluşturduğuna işaret ederek, "Avrupa ve ABD’nin içerisinde bulunduğu süreç göz önünde bulundurulursa finansman tarafında en azından kısa bir sürede sıkıntı olmayacağı görülüyor. Cari açıkta buralar artık en yüksek seviyeler. Bundan sonraki süreçte cari açığında hem daha az büyüme hem de daha düşük petrol fiyatlarıyla birlikte aşağı yönde hareket etmesini bekliyoruz. Bu da olumlu" dedi.

Enflasyonda da en kötü seviyelerin son seviyeler olduğuna değinen Toğuç, enflasyonun bundan sonra da dalgalı hareket edebileceği, ancak bundan sonraki trendin bu kadar olumsuz olmayacağını söyledi.

Toğuç, bonolarda ise bu seviyelerden alım yapılabileceğini, Türkiye’nin en azından borç oranını düşürebilen bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin Avrupa gibi borç sıkıntısı olmadığını, sadece cari açık sıkıntısı bulunduğunu kaydetti.

İlk yarıdaki kapasite kullanım oranlarına, sanayi üretim rakamlarına ve kredi genişlemesine de bakıldığında ikinci çeyrekte de şirket karlarının iyi geleceğini belirten Toğuç, şunları kaydetti: "Bu da Borsa için olumludur. Dolar ve avro üzerindeki baskıya bakınca da TL’nin buradan bir miktar daha değer kazanması beklenebilir, diğer gelişmekte olan ülke para birimleriyle birlikte. Önümüzde seçimler var, Meclis yapısının çok fazla değişmesi gibi çok büyük sürprizler beklemiyoruz. Seçimden sonra da not artırımı beklediğimiz için biz piyasayı olumlu algılıyoruz ve olumlu olacağına inanıyoruz. Bu hafta İMKB’nin yönünün artı olacağını, bonolar üzerinde baskının oluşacağını ve aşağı yönlü hareket edeceğini, TL’nin bir miktar değerleneceğini düşünüyorum.

Not artırımını hemen seçimin ardından değil, muhtemelen, anayasa değişikliklerine ne kadar izin verebilecek bir ortam doğacaktır, ona göre beklemek gerekir. Meclis’in yapısına bağlı olarak not artırımı hızlı veya geç gelebilir. Ama biz çok fazla bir değişiklik beklemediğimiz için Meclis yapısında not artırımının anayasa değişikliklerini bekleyeceğini düşünmüyoruz. En azından Fitch böyle bir karar alabilir ve not artırımını daha hızlı yapabilir."