13.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
BURSA-AA
Büyükşehir sınırlarına dahil edilmesinin ardından mahalle statüsüne geçen kırsal mahallenin muhtarı Mehmet Dönmez, 1950’li yıllardan beri üretilen turşunun mahalle halkının ana geçim kaynağı haline geldiğini söyledi. Dönmez, bu yıl yaklaşık 2017-2018 sezonunu 70 bin ton ürün satarak kapatmayı hedeflediklerini kaydetti.
Mahallede 12 ay turşu üretildiğini anlatan Dönmez, “Mahallemizin yüzde 80 - 90’ı turşuyla bağlantılı iş yapıyor. 70 imalathane var. Turşu bizim birinci gelir kaynağımız. Çoğu üçüncü kuşak imalathanelerde 35 çeşit turşu üretiliyor” diye konuştu.
Dönmez, mahalle nüfusunun yaz aylarında 5 bine kadar çıktığına işaret ederek “Dışarıya göç vermiyoruz. Aksine farklı kentlerden buraya çalışmaya gelenler var” dedi.
Tadı suyundan
Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Şener, “Gedelek Turşusu”nun tadını bölgeden çıkan Pınarbaşı Suyu’ndan aldığını belirtti.
Şener, “Köyümüz 400 hane. Buradakilerin yüzde 90’ının ana geçim kaynağı turşuculuk. Kimi üretiyor kimi nakliyesini yapıyor” dedi.
Hamdi Güleç de, turşularda kimyasal madde kullanmadıklarını, üretimin yıllardır doğal yapıldığını söyledi. Üreticilerden Hülya Trak da, “Asit kullanmadan ev tipi turşu yapıyoruz. Fiyatlar 10 liradan başlıyor” dedi.