Ekonomi Tuzla’da 5 bin konutla ‘orta’ya çıkacak

Tuzla’da 5 bin konutla ‘orta’ya çıkacak

21.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknik Yapı, Tuzla’daki dev konut projesiyle orta sınıfı sevindirmeyi planlıyor. Nazmi Durbakayım, makul fiyatlar kadar mutfaksız stüdyolar gibi ilginç çözümlerin olduğu projeyle Tuzla’da gerçek bir dönüşüm başlatacağını söyledi

Tuzla’da 5 bin konutla ‘orta’ya çıkacak

Teknik Yapı, İstanbul Anadolu yakasının en büyüğü olarak nitelendirilecek 300 bin metrekare arsa ve 5 bin konut rakamlarına sahip Tuzla projesini önümüzdeki günlerde satışa çıkarmaya hazırlanıyor. 36 ayda tamamlanması planlanan ve mutfaksız stüdyo daire, konuklar için konut dışında misafir odaları gibi oldukça yaratıcı çözümlere yer verilen projenin bir diğer iddiası ise Tuzla’yı ön plana çıkarmak.
Bu projeyle 175 bin kişilik nüfusa sahip bölgenin nüfusuna 15-20 bin kişi daha ekleyeceklerini belirten Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, projeyle İstanbul’un eski sayfiye yeri olan ve bir türlü daha fazla ileri gidemeyen Tuzla’ya gerçek bir dönüşüm yaşatacaklarını söyledi.
Deniz manzaralı ve bölgeye hakim bir tepede geliştirilen projenin hava, deniz ve karayolu bağlantılarıyla çok önemli bir lokasyonda bulunduğunu belirten Durbakayım, “Projemiz Tuzla’nın siluetini değiştirecek. Her türlü ihtiyacın giderilebileceği bir kent yaratacağız” diye konuştu.
Projenin fiyat politikasını, orta sınıfa göre belirlediklerini vurgulayan Durbakayım, makul fiyatlarla yola çıktıklarını kaydetti. Durbakayım, “Yılda 3 bin 500 - 4 bin konut yapıyoruz. Ayrıca malzemeleri uygun fiyatlardan alabiliyoruz. Böylece maliyetleri düşürebiliyoruz. Deneyimizle de birleştiğinde makul fiyata ulaşabiliyoruz” açıklamasını yaptı.

Finansçılardan talep alıyor
Çok iyi bir prim yapmasını bekledikleri projeyi, “yatırımlık ve evladiyelik” sözleriyle değerlendiren Durbakayım, projenin Ataşehir Finans Merkezi’ne bile hitap edeceği ni söyledi. Durbakayım, “Herkesin Ataşehir bölgesinde oturması beklenemez. İstanbul’a taşınacak Halk Bankası personelinden talep alıyoruz. Ayrıca havayolu şirketlerinden de talep geliyor” dedi.

Mutfaksız stüdyo daire
Durbakayım, projede geliştirdikleri özel çözümlere de dikkat çekti. Bunlardan biri olarak ev sahiplerinin sahip oldukları konut dışında misafirlerini yatılı olarak ağırlayabilecekleri bölümleri gösteren Durbakayım, kiraya verecekleri bu bölümlerin ilk kez Tuzla’da uygulama sahası bulduğunu söyledi.
Bir diğer uygulama olarak yurtdışında oldukça yaygın bir şekilde kullanılan mutfaksız stüdyo daireleri gösteren Durbakayım, “Evde pişirmek daha pahalı olduğu için dışarıda yemek yiyeceklere böyle hitap edeceğiz. Projedeki mekânları da buna göre belirleyeceğiz”
dedi.




DURBAKAYIM’DAN BİRİ TÜKETİCİYE, DİĞERİ SİSTEME İKİ ÖNERİ


Haberin Devamı

Konut alırken bunlara dikkat edin
Nazmi Durbakayım, vatandaşlara konut alırken dikkatli olmaları çağrısında bulunarak, özellikle projelerin inşaat ruhsatına bakılması gerektiğini söyledi. Tüketicinin konut alırken çok titiz davranması gerektiğine işaret eden Durbakayım, şu uyarılarda bulundu: “Kendini ispat etmiş güvenilir firmalar tercih edilmeli. Bankalar her projeye kredi vermiyor, bu yüzden krediye uygun projeler tercih edilmeli. Zamanında teslim önemli, alıcılar buna dikkat etmeli. Satış sözleşmesi enine boyuna incelenmeli. Piyasada ahkam kesen birilerinin sözüyle konut alınmamalı.”

Firmalar için bilgi bankası kurulsun
Nazmi Durbakayım’ın bir diğer önerisi ise, firmalar için bilgi bankası kurulması yönünde oldu. Halkın buradan firmalarla ilgili tüm bilgiyi alabileceğini belirten Durbakayım, “Bu sayede hangi firma ne zaman kurulmuş, projeleri nelerdir, başkanı kimdir gibi bilgilere rahatlıkla ulaşılır. Firmaların projeyi satışa çıkarmaları da belli bir onaya bağlı olabilir. Sadece bu onayı alan firmalar yeni projelerini satışa çıkarabilir. Bu da tüketiciler için büyük bir güvence oluşturur” dedi.



NEREDE, HANGİ PROJEYİ YAPIYOR?
Proje Proje Konut Projenİn adı Yerİ sayısı durumu
Deluxia Dragos Dragos 500 İnşaat başladı
Deluxia Palace Ataşehir 484 İnşaat sürüyor
Deluxia Suites Ataşehir 223 İnşaat sürüyor
Dilman Towers Erenköy 104 Yaşam başladı
Evora Sancaktepe 432 İnşaat sürüyor
Upcity Flats Uğur Mumcu 340 İnşaat sürüyor
Upcity Residence Uğur Mumcu 281 İnşaat sürüyor
Uphill Court Ataşehir 1.742 Yaşam başladı
Uphill Court Bahçeşehir 682 Yaşam başladı
Uplife Park Kartal 569 Yaşam başladı
Uprise Elite Kartal 705 Yaşam başladı
Uptwins Kartal 312 İnşaat sürüyor
Tuzla projesi Tuzla 5.000 İnşaat başladı





’Piyasa hareketlenecek danışmanın işi artacak’


Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, Türkiye’yi yapılan analizler çerçevesinde gayrimenkul alanında çok hareketli bir ülke olarak tanımlayarak, bu alanın giderek çok daha fazla önem kazanacağını kaydetti. Birbiri ardına yapılan inşaat yatırımlarına işaret eden Baygan, şöyle devam etti: “Bankalararası ciddi rekabet, 30 yıllık kronik enflasyonun denetim altına alınması, yükselen nüfus artışı, nüfusun yüzde 60’nın 29 yaş altında olması, evin kutsal olması ve her zaman ilk yatırım aracı olması ve yeni konut projelerinin piyasayı canlandırması piyasadaki hareketliliğin ana unsurları olarak dikkat çekiyor. Bu sayede emlak danışmanlarına çok daha fazla iş düşecek.”

Bilgi, tercih sebebi
Gayrimenkulde uzmanlaşmanın önemine dikkat çeken Baygan, “Sektörde uzmanlaşma hem franchise hem de alıcı açısından çok faydalı. İnsanların algısında oluşan ‘kötü emlakçı’ yerine kurumsal yapıda bir emlak danışmanlığı hizmeti önem taşıyor. Birçok üniversite gayrimenkul eğitimi veren bölümler açıyor. Artık alıcı da sektörde bilgi sahibi danışmanları tercih ediyor. Özellikle fiyat analizi konusunda uzman gayrimenkul danışmanlığı firmaları, giderek daha önemli hale geliyor” dedi.
Türkiye’deki gayrimenkul danışmanlığı ve brokerlık sisteminin, ABD, İngiltere, Singapur gibi ülkelerle kıyaslandığında gelişimine yeni başladığını ifade eden Baygan, yasal düzenlemeler tamamlandığında Türkiye’de emlak danışmanlığı ve gayrimenkul aracılık hizmetlerinin ciddi potansiyele sahip olduğunu ve Realty World olarak bu çalışmaların bir an evvel tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.



İŞ ORTAĞI SİSTEMİYLE ÇALIŞIYOR
Mustafa Baygan, şu anda 123 franchise ofisi ve 900’ü aşkın emlak danışmanı ile hizmet verdiklerini belirterek, gelecek yıl Türkiye’nin ikinci büyük, 2013 yılında ise sektörün lider yabancı emlak danışmanlık firması olmayı hedeflediklerini açıkladı.
Bu doğrultuda yaptıkları çalışmalar hakkında konuşan Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, sundukları cazip koşullarla ‘iş ortağı’ olarak adlandırdığı franchise ofislerini birlikte kazanmaya davet ettiklerini ifade etti. İş ortağı adaylarından 15 bin ile 20 bin dolar arasında franchise bedeli talep ettiklerini belirten Baygan, ‘kazan-kazan’ modeliyle iş ortaklarının gelişimleri için de destek verdiklerini kaydetti.




TMSF, 48 milyon liralık arsaya yabancıdan da teklif bekliyor


Marmaris’te bulunan 40 bin 770 metrekarelik turistik arazi, 48 milyon liralık tahmini bedelle satışa çıkarıldı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), Balkaner Grubu’ndan devraldığı gayrimenkul için ihale tarihi 17 Ekim Pazartesi günü olarak belirlendi. TMSF’nin Büyükderece Caddesi, Esentepe - İstanbul adresindeki binasında gerçekleştireceği ihale için en son teklif verme süresi ise 14 Ekim Cuma günü mesai saat bitimi olarak belirlendi.
TMSF’den yapılan açıklamada, Marmaris’teki turistik arazi için ihaleye girmek isteyenlerin tahmini bedelin yüzde 5’i oranında nakit ya da teminat mektubu olarak teminat yatırmaları ve tekliflerini şartnameye uygun olarak belirtilen tarihte Gayrimenkuller Dairesi’ne vermeleri gerektiği belirtildi.



‘Marmaris’in en güzel alanı’

TMSF’nin açıklamasında arazi, “Muhteşem doğal güzellikleriyle Akdeniz turizminin en önemli merkezlerinden birisi olan ve her yıl yüz binlerce konuk ağırlayan Marmaris’in en güzel yatırım alanıyla tekrar gündemde” sözleriyle değerlendirilirken, dikkat çeken bir diğer ifade de yurtdışından da teklif beklenmesi oldu.
Diğer yandan Marmaris’in Siteler Mahallesi’ne bağlı Boynuzbükü mevkisindeki arazi, üç parselden oluşuyor. Çevresinde alışveriş merkezleri ve küçük turistik otellerin bulunduğu gayrimenkul, geniş bir plaja da sahip.



Sektör üretimi de ciroyu da artırdı

İnşaat sektörü, kredi faizlerinin yükseltilmesi gibi tedbirlere rağmen iyi haberler üretiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, 2011’in ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre ciro yüzde 10.5 artışla 133.9’a yükselirken, üretim yüzde 13.1 artışla 137.1’e ulaştı. Sektördeki ciro endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 66.4 artış gösterirken, üretim endeksinde de söz konusu dönemde yüzde 33.6’lık yükseliş söz konusu oldu.
Endeksteki artışın en önemli bölümü yüzde 11.6 ile bina inşaatından kaynaklandı. Bu arada aynı alanda bir önceki çeyreğe göre yaşanan artış ise yüzde 66.4 oldu.




Kamu konutları için yeni düzen

Kamu Konutları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, yürürlüğe girdi. Buna göre, devlete ait kamu konutları, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce yönetilecek. Yönetmeliğin ‘konuttan çıkarılmayla’ ilgili 34’üncü maddesinin ikinci fıkrasında da değişikliğe gidildi. Buna göre, konutları işgal edenler, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar, huzur ve sükûnu bozanlar ve yöneticinin aldığı kararlara uymayanlar önce yazılı olarak uyarılacak. Davranışların devamı halinde gerekli işlemler başlatılacak. Konutlar yönetmelikçe belirlenen sürede boşaltılmazsa mülki veya askeri makamlara başvurularak konut, kolluk kuvveti kullanılarak, bir haftada zorla boşalttırılacak.
Ayrıca, konutu belirlenen sürenin dolması halinde tahliye etmeyenlerden işgaliye bedeli tahsil edilecek. Bu bedel, konutun tahliye edilmesi gereken tarihten sonraki üç ay için, kira bedelinin iki katı, daha sonraki aylar için ise dört katı olarak uygulanacak.
35’inci maddedeki değişiklikle de üzerinde kamu konutu bulunan Hazine’ye ait taşınmazlar ekonomiye kazandırılabilecek.Yerlerine başka kamu konutlarının tahsis edilebileceği taşınmazların 30 gün içinde boşaltılması zorunlu hale getirildi.




’Özgüveni olan, yabancının almasından endişe duymaz’


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yabancıların Türkiye’de mülk edinmesini kolaylaştırmak için ‘mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi’ üzerinde yaptığı çalışmalara Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik’ten de destek geldi.
Yabancıya gayrimenkul satışının önündeki engellerin kaldırılmasıyla Türkiye’nin kazanacağını söyleyen Çelik, “Hükümetimiz son dönemde Türkiye’nin aczini belirten bu kanunu değiştirerek, Türkiye’nin makûs talihini değiştirecektir” dedi.
Türkiye’den ABD, Almanya, Brezilya, Danimarka, İngiltere, Hollanda gibi ülkelerin yanı sıra Çad, Malevi, Gabon ve Gana gibi ülkelerden de gayrimenkul alımı yapılabildiğini belirten Çelik, şu tespitlerde bulundu:
“Mütekabiliiyet ilkesi kaldırılarak Azeri vatandaşın da Kazak vatandaşın da Körfez ülkelerinde yaşayan vatandaşların da Türkiye’den gayrimenkul edinmesinden endişe duyulmamalı. Sadece özgüveni yüksek olmayan ülkelerde bu tür engellemeleri görüyoruz. Türkiye’nin özgüvenini ortaya koymalıyız. Çünkü gelişmiş hiçbir ülke bundan endişe duymuyor.”




Raffles İstanbul Zorlu’nun ‘iç’indeki marka belirlendi


Zorlu Center, premium otel markası Raffles İstanbul Zorlu Center ’ın iç tasarımı için HBA ile anlaşma yapıldı. Açıklamaya göre, pek çok ödüllü projenin sahibi olan ve Atlanta, Brisbane, Dubai, Hong Kong, Londra, Manila, Melbourne, Yeni Delhi, San Francisco, Santa Monica, Şanghay, Singapur ve Tokyo’da ofisleri bulunan HBA, şu ana kadar The Ritz Carlton Dubai, Mandarin Oriental New York ve Four Seasons Hotel Jakarta gibi otellerin de aralarında bulunduğu pek çok yapının iç tasarımına imza atmış durumda.
2012’nin son çeyreğinde hizmet vermeye başlayacak Raffles İstanbul Zorlu Center’da Raffles’ın geleneksel ‘business&leisure’ konseptinin yanı sıra İstanbul’un tarihi ve karakteristik özelliklerinin yansıtılması bekleniyor. Otel, 130’u standart, 50’si süit olmak üzere toplam 180 oda olarak planlandı.



Trump Tower Office’den yeni trendler için çağrı




Trump International ve Doğan Grup’un ortak projesi Trump Towers Office için yapılan açıklamada ‘New Work’ konseptinin altı çizilerek, bunun, İstanbul ofislerine yeni bir anlayış getirdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, Şişli’de 36 bin metrekarede 37 kat olarak yükselen ikonik binada en büyüğü 1.000 metrekare olan toplam 86 lüks ofisteki akılcı çözümlere ve sosyal yaşam koşullarına işaret edildi.
Ayrıca, iş dünyasının son trendi ‘coffice’in de anlatıldığı açıklamada, “Coffice, Trump Towers Alışveriş Merkezi’ndeki iş dünyasına ayrılmış alternatif mekânlarda ziyaretçilerin alışılmışın dışında ağırlanmasını sağlıyor” ifadesine yer verildi.


Dumankaya’nın Halkalı’daki Konsepti’nde satış zamanı




Dumankaya İnşaat, Avrupa yakasındaki yeni yatırımı olan Dumankaya Konsept Halkalı’da ön satışlara başladı. Projenin duyulmasından itibaren yoğun bir ilgiyle karşılandığının belirtildiği açıklamada şu ana kadar ön talebin ulaştığı sayı 4 binden fazla olarak bildirildi.
821 rezidans daire ve 21 adet villa olarak planlanan projedeki alanların 52 metrekare ila 172 metrekare arasında değiştiği belirtilirken, konut tiplerindeki seçeneklerin ise 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olarak belirlendiği ifade edildi. Fiyatların ise 122 bin ila 416 bin lira aralığında olduğu proje için belirlenen bu etiketlerin ön satış dönemine özel olduğunun altı çizildi.