Ekonomi TV’ye ‘futbol’ ayarı!

TV’ye ‘futbol’ ayarı!

13.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Futbol severlerin heyecanla beklediği 2014 Dünya Kupası başladı. 64 karşılaşma milyonlarca insanı televizyon başına kilitleyecek. Eğer yeni bir TV alamadıysanız, mevcut TV’nizde yapacağınız birkaç küçük ayarla maç keyfinizi artırabilirsiniz

TV’ye ‘futbol’ ayarı

Brezilya’da düzenlenen 20’inci FIFA Dünya Kupası dün başladı. Futbol severlerin heyecanla beklediği şampiyona, 12 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında devam edecek. Dünya Kupası’yla beraber dikkatler evdeki TV’lere çevrildi. Bazıları Brezilya’ya giderek maçları izleyebilecek ama bu şansı bulamaycak yüz milyonlarca kişi ise ekrana kilitlenecek. TV’nizde yapacağınız küçük ayarlarla maç izleme keyfinizi artırabilirsiniz. TV’nizi şampiyonaya hazır hale getirmeniz için birkaç ipucu şöyle:

Yayınları kontrol edin
- Futbol maçlarında çoğu yayıncı daha büyük ekran boyutları için yayın hazırlıyor. Yayınlar, kalabalık ve sıkışık bir görüntüyle sunuluyor. Maç izleme deneyimini artırmak için mümkün olduğunca büyük ekranlı TV’ye sahip olmak gerekiyor. Eğer mümkünse bir projektörden de yararlanabilirsiniz.
- Eğer TV’niz küçükse, benzer etkiyi televizyona daha yakın oturarak elde etmeniz mümkün. Yüksek çözünürlükte HD TV’ler genelde çok yakın mesafeden bile iyi görüntü sağlar. Maç boyunca koltuğunuzu TV’ye daha yakın konuma getirmeniz işe yarayabilir.
- TV’nizin ilk etapta ayarları ve duruşunun doğru olduğundan emin olun. Eğer HD kablo ve uydu kutunuz varsa, HDMI (yüksek tanımlı multimedya arayüzü) üzerinden bağlı olduğundan emin olun.
- Türkiye’de 2014 Dünya Kupası maçlarını TRT yayınlıyor. 64 karşılaşmanın 49’u TRT 1, 15 karşılaşma ise TRT Spor ve TRT HD’den yayınlanacak. TRT’nin HD kalitesinden yararlanmak için TV donanımınız tam olsun. Uluslararası uydu yayınlarını HD bir uydu alıcı ve çanak sistemiyle de izlemek mümkün. Digitürk, D-Smart, Türksat Kablo TV abonesi de olabilirsiniz.
- Şampiyonada final maçını da içeren üç karşılaşma HD’nin de üzerinde çözünürlükte görüntü sunan 4K’da (yüksek çözünürlük formatı) yayınlanacak. Türkiye’de 4K yayın yapan kanal bulunmuyor. ESPN ve İngiliz BBC ise maçlardan birkaçında 4K yayın yapacağını açıkladı.

İstemediğiniz sesi engelleyin
- İyi sonuç için sadece görüntü değil, ses sisteminizin de doğru olması gerekiyor. Eğer TV hoparlörlerini ses için kullanıyorsanız, cihazınızın streo çıkışını 5.1 surround ses sisteminin karşısına yerleştirin. Harici ses sistemi ve ses barları ise daha iyi sonuç almanızı sağlar.
- Spikerin anlatımı ve kalabalığın gürültüsünü 2010 Dünya Kupası’nda Vuvuzela sesi bastırmıştı. Bu aletin Brezilya’da büyük oranlı kullanımı beklenmiyor. Fakat farklı enstrümanlar, küçük düdüklerin, TV izleyicisini benzer şekilde etkilemesi bekleniyor. Ama kalabalık sesleri ve bu tarz atmosferi seviyorsanız spikerin sesini kapatabilirsiniz.
- Çoğu TV’ler ve harici ses sistemleri çokbantlı eşitleyiciye sahip. Bu da belli frekansları azaltmanızı sağlar. Böylece duymak istemediğiniz sesleri susturabilirsiniz. Eğer surround ses yayınını surround sistemde izleme şansına sahipseniz, spikerin söylediklerini en aza indirmek için merkez kanalı kısabilirsiniz.
- TV’nizin görüntü ayarlarıyla da oynayabilirsiniz. Eğer gündüz vakti izliyorsanız görüntü çok donuk olabilir arkadan aydınlatma kontrolünü artırmayı deneyin. Böylece LCD ekranın arkasındaki aydınlatmayı destekleyebilirsiniz. Plazma TV’niz varsa, kontrast ve hücre ışıklarını artırmayı deneyin.
- Yaz ayları ve maç için TV’nizi dışarı çıkarmayı planlıyorsunuz. En parlak görüntüleri elde etmek isteyeceksiniz. Bu durumda Vivid ve Dynamic görüntü modlarından birini deneyin ve arka aydınlatmayı en yükseğe çıkartın. TV’nizi de doğrudan güneş ışığı ya da yağmurdan koruyun.

Haberin Devamı

En iyi rengi elde etmek için
TV’nizden en iyi rengi elde etmeye çalışın. Futbolda en yaygın renk olarak yeşil sahaları göreceksiniz. İnsan gözü yeşile karşı çok hassas ve kolayca çimenin kahverengiye yakın, sarı ya da donuk göründüğünü söyleyebilir. Doğru renkten emin olmanın en iyi yolu önceden belirlenmiş sinema ayarlarına dikkat etmek. Bunlar genelde güçlü ve parlak renkler. Normal yaşama göre çok daha yoğun. Eğer güçlü görüntüyü seviyorsanız, bu mod’lardan birini daha gerçekçi olana tercih edebilirsiniz.

Bazı TV’lerde maalesef görüntüler çok karanlık görünencek. Hatta arka aydınlatma ve kontrastı artırsanız bile. Eğer durum böyleyse kontrol panelinden farklı görüntü moduna geçmeniz gerekiyor. ‘Renk aralığı’ veya diğer adıyla ‘kontrol’ü arayın. Orada HD, Auto veya Rec 709’u ayarlayın. Sahanın daha doğal görünmesini istiyorsanız ise renk kontrolünü düşürmeniz gerekecek.

Haberin Devamı

YENİ BİR ÜRÜN
Tablette klavye sevenler için...

Lenovo’nun hem tablet hem dizüstü bilgisayar olarak kullanılabilen modeli Miix 11, klavyesinden vazgeçemeyen tablet kullanıcılarına hitap ediyor. 11 inç ekrana sahip tablet ve dizüstü bilgisayar, AccuType klavyesi sayesinde dokunmatik ekranda yeterince hızlı yazamama derdine son veriyor. Klavyesi ile de beraber satılan Intel ilemcili Lenovo Miix, Babalar Günü için de hediye seçenekleri arasında yer alıyor.
Sadece 780 gram hafifliğinde ve 11 milimetre inceliğinde olan tabletin, 3G bağlantısı ve JBL hoparlörün yanı sıra yüksek çözünürlüklü ön ve arka kameralar bulunuyor. 8 saate varan pil ömrüne sahip olan Miix 11, mini HDMI portlar, SD ve micro SD kart okuyucusu ve micro USB portu ile de bağlanma, depolama ve içerik taşımayı kolaylaştırıyor.

YENİ BİR APP
‘Yeşile saygı’yla çevreci yaşayın

Mobil teknolojilerin sürdürülebilirliğe katkısının göstergesi olarak Vodafone Türkiye, ‘Yeşile Saygı’ mobil uygulamasını geliştirdi. Bu yeni çevreci uygulama sayesinde kullanıcılar, çevre ve sürdürülebilirlik konusunda eğitim ve testlerle bilgi edinebildikleri gibi, bu konuda ilginç makalelere, detaylı raporlara e-kütüphane vasıtasıyla ulaşabiliyorlar.
Lokasyon bazlı uygulama sayesinde kullanıcılar yakın çevrelerindeki semt pazarlarını, organik ürünlere ulaşabilecekleri yerleri ve geri dönüşüm noktalarını görüntüleyebiliyor. Aynı şekilde, kullanıcılar, çevrelerindeki yeşil alanları, parkları ve bisiklet rotalarını görüntüleyebiliyor. Kendi yürüyüş ve bisiklet rotalarını çizebiliyor ve çevreleriyle paylaşabiliyorlar. Mobil uygulama ile kullanıcılar günlük hayata dair pek çok yeşil ipucuna kolayca ulaşabiliyorlar.

Haberin Devamı

YENİ BİR ATAMA
Sanön, Ericsson’un zirvesine atandı

Ericsson’un İngiltere ve İrlanda bölgesi operasyonlar başkan yardımcılığı görevine Serdar Sanön getirildi. Sanön, 1500’ü aşkın kişinin çalıştığı bölgede görev yapacak. Sanön, 16 yıl boyunca hizmet verdiği Ericsson Türkiye’de, en son TeliaSonera’nin Moldova, Azerbaycan, Gürcistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan ve Nepal’den olusan Eurasia bölgesine satıştan sorumlu başkan yardımcılığını yapıyordu.
Daha önce benzer şekilde farklı dönemlerde Türkiye, İran, İsrail ve Filistin’deki operasyonlardan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden yüksek onur derecesiyle mezun olan Sanön, yüksek lisansını British Council bursu ile yine aynı dalda Manchester Üniversitesi’nde tamamladı.