Ekonomi TZOB: Üretici ile market makası açılıyor

TZOB: Üretici ile market makası açılıyor

02.07.2009 - 00:09 | Son Güncellenme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), haziran ayında bazı gıda ve ürünlerde oldukça yüksek fiyat artışlarının yaşandığını, bunun da spekülatif hareketlerden kaynaklandığını bildirdi

TZOB: Üretici ile market makası açılıyor

Açıklamada ayrıca üretici ile market fiyatları arasındaki farkın açıldığına da dikkat çekildi. TZOB’un derlediği bilgilere göre, haziranda marketlerde fiyatı en çok artan ürün ‘sivri biber’, fiyatı en çok düşen ürün ‘karpuz’ oldu. Bu ay 23 ürünün 13’ünde fiyat artışı olduğu belirlendi.
Haziranda sivri biberde yüzde 47.3, limonda yüzde 7.8, ıspanakta yüzde 6.7, havuçta yüzde 4.8 ve salatalıkta yüzde 4.6 fiyat artışı gerçekleşti. Sivri biberde seralarda sezonun sonuna gelinmiş olması ve tarla ürünlerinin de henüz piyasaya çıkmaması nedeniyle fiyat artışı olduğu belirlendi. Limonda ise talepteki artışa bağlı olarak fiyatlar bir miktar yükseldi.

Salatalıkta büyük fark
Öte yandan üretici-market fiyatları arasındaki farkın artması da dikkat çekti.
Haziran ayında üretici ile market fiyatları arasındaki fark salatalıkta yüzde 384.2, domateste yüzde 360.4, patlıcanda yüzde 353.5. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasındaki farklar incelendiğinde, bazı ürünlerde makasta daralma görülürken, birçok üründe fiyat farkının önemli oranlarda arttığının altını çizdi.
TZOB’un piyasa araştırmasına göre haziranda nohut, kuru üzüm ve sütte fiyat değişimi görülmezken, kuru fasulyede yüzde 2.7, kuru incirde yüzde 2.9, yumurtada yüzde 3.1, yeşil fasulyede yüzde 10.5, karpuzda yüzde 54.9’luk fiyat düşüşleri görüldü.

Haberin Devamı

TZOB: Üretici ile market makası açılıyor