Ekonomi UBS’nin 2 milyar dolarını uçurdu, Facebook’a ‘Bana mucize lazım’ diye yazdı

UBS’nin 2 milyar dolarını uçurdu, Facebook’a ‘Bana mucize lazım’ diye yazdı

17.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsviçre’nin en büyük bankalarından UBS’yi yaptığı işlemlerle 2 milyar dolar zarara uğrattığı iddia edilen Gana asıllı borsa yatırım fonu direktörü Kweku Adoboli’nin 6 Eylül’de Facebook sayfasına, “Bir mucizeye ihtiyacım var” diye yazdığı ortaya çıktı

UBS’nin 2 milyar dolarını uçurdu, Facebook’a ‘Bana mucize lazım’ diye yazdı

6 Eylül’ün özelliği, İsviçre Merkez Bankası’nın güvenli liman olarak görülen frank’a müdahele ettiği tarih olması. Banka bu tarihte euro/frank kurunu minimum 1.2 seviyesinde tutacağını ve hedefe ulaşmak için sınırsız döviz alımı yapabileceğini açıklamıştı.
Krizden hasarlı çıkan UBS’e büyük darbe vuran 2 milyarlık zararın da Adoboli’nin bu müdahaleyi tahmin edemeyerek aldığı risklerden dolayı olduğu tahmin ediliyor. Çünkü müdahalenin ardından frank euro karşısında yüzde 8 değer kaybetti.

Haberin Devamı

Ganalı diplomatın oğlu çıktı
UBS’nin 3. çeyrekte zarar açıklamasına yol açacak zarara sebep olduğu şüphesiyle Londra ofisi çalışanı Kweku Adoboli’nin sorgusu sürüyor.
Adoboli, Birleşmiş Milletler’de çalışmış Ganalı bir diplomatın oğlu. Nottingham Üniversitesi mezunu olan Adoboli, ağırlıklı olarak e - ticaret üzerine eğitim gördü. Mezuniyetinin iki ay sonrasında da UBS’de çalışmaya başladı.
Adoboli’nin UBS’de çalıştığı bölümün adının ‘Delta Bir’ olduğu açıklandı. Adoboli’nin son 5 yıldır bankanın ve müşterilerin parasıyla döviz ve borsada yatırım işlemleri yaptığı biliniyor. Ancak bu servisin çok riskli işlemler üstlenmediği belirtiliyor. Adoboli’nin çalıştığı Delta Bir’deki diğer isimlerin de 2 milyar dolarlık zarar hakkında sorgulanıyor.

Haberin Devamı

Mahkemede gözyaşlarını tutamadı
Financial Times gazetesi Adoboli’nin UBS’in Londra ofisine 5 dakika yürüme mesafesindeki Londra’nın ‘trendy’ mahallesi Spitalfields’da aylık 4 bin pound kira ödediği bir dairede oturduğunu yazdı.

Parti meraklısı çıktı
Komşuları Adoboli’nin çok nazik ancak gürültülü partileri seven biri olduğunu, bir kez gürültü nedeniyle özür dilemek için bir komşuya şampanya hediye ettiğini anlattı.
Bloomberg Ajansı ise, Adoboli’nin yaşadığı bölgenin Karındeşen Jack adlı katilin cinayetlerini işlediği bölgeye çok yakın olduğu bilgisini verdi. Adoboli çıkarıldığı mahkemede gözyaşlarını tutamadı. Mahkeme bir sorgusunu bir hafta daha uzattı. Adobili’nin 2008 yılına dek tüm işlemleri inceleme altında.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poor’s, Fitch ve Moody’s İsviçre bankası UBS’in uzun vadeli kredi notununun, yetkisiz işlemden kaynaklanan zarar nedeniyle düşürebileceği uyarısında bulundu.