Ekonomi Üflesen yıkılacak 'sağlam' diyorlar

Üflesen yıkılacak 'sağlam' diyorlar

25.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üflesen yıkılacak 'sağlam' diyorlar

Üflesen yıkılacak sağlam diyorlar


Sağlam olur diye dişinden tırnağından artırarak Silviri Belediyesi'nin yaptırdığı konutlardan alanlar, çatlaklar nedeniyle bir haftadır sokakta yaşıyor. Belediye, "Bunlar önemsiz çatlak" diyor


       Deprem sınavından Silivri Belediyesi'nin yaptırdığı toplu konutlar da geçemedi. Beş yıl önce yaptırılan konutlarda depremle oluşan derin çatlaklar nedeniyle site sakinleri, evlerine giremiyor.
       Belediyenin evlerde hasar tesbiti yaptırmadığını öne süren site sakinleri, tatile çıkan Belediye Başkanı Selami Değirmenci'yi suçluyor. Belediye Başkanvekili ise, konunun abartıldığını ileri sürerek, çatlakların önemli olmadığını, binalarda oturulabileceğini söylüyor.
       Silivri'de belediyenin öncülüğünde yaptırılan Emad Sitesi içinde yer alan 28 ailenin oturduğu Şirin Apartmanı deprem sınavından derin çatlaklarla çıktı. Gece şiddetli sarsıntı ve duvar çatırdamaları arasında kendilerini sokağa atan apartman sakinleri, bir haftadır evlerine giremiyorlar. Deprem gecesi belediye başkanının zabıta ekipleriyle gelip apartmanı boşalttığını ve kimsenin içeri girmemesi için şeritler çekip önlem aldığını kaydeden sakinler, bir hafta geçtikten sonra belediyenin içeri girilebileceğini duyurduğunu belirttiler.
       Binalarında hiç bir uzman araştırması yapılmadığını da öne süren apartman sakinlerinden Emine Kıroğlu, belediyeyi suçladı. Emekli maaşından taksitlerle ödeyerek satın aldıkları dairesinin bütün duvarlarında balyozla kırılmış gibi derin çatlaklar oluştuğunu kaydeden Kıroğlu, "Evleri belediye yaptığı için sağlam ve güvenli olur diye aldık. Taksitleri zorlanarak ödedik. İlk depremde harabeye döndü. Belediye başkanı bize binamıza girmemizi gönül rahatlığıyla oturmamızı söyledi. Kendisi bu binada oturabilir mi?" dedi.
       Site sakinleri binaların Bolluca Deresi havzasına yapıldığını, sitenin ortasından geçen dere nedeniyle normal zamanlarda da blokları su bastığını idida ettiler.

Belediye "Önemsiz çatlaklar"

Deprem sonrası yıllık izne çıkan Belediye Başkanı Selami Değirmenci'nin yerine vekalet eden Başkan Yardımcısı Hüseyin Korsan, binadaki çatlakların önemli olmadığını öne sürdü. Deprem gecesi artçıl depremlere karşı önlem amacıyla binanın boşaltıldığını, ancak tehlikenin geçtiğini öne süren Korsan, teknik ekiplerin inceleme yaptığını ve binada oturulacağı yolunda rapor düzenlediğini söyledi. Korsan şöyle dedi:
       "Çatlaklar önemli değil. Vatandaşlar oturabilir. Birileri belediyenin yaptığı hizmetleri karalamak için asılsız iddialar ortaya atıyor. Depremden hepimiz ucuz kurtulduk. Bloklar yapılırken deprem ve zemin incelemesi yapıldı. Binalar sağlam. Zaten birçok vatandaş çatlak olmasa bile deprem korkusuyla binasına giremiyor. Çatlaklar için tamirat yapacağız."