Ekonomi Unicorn’lar yolda

Unicorn’lar yolda

14.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yazılım sektörünü de ihracatçı kapsamına alan e-Turquailty desteklerinin koşulları son şeklini aldı. Artık oyun, e-spor, finansal yazılım gibi sektörler ihracatçı sayılırken, bu teşviklerle Türkiye’den çıkacak unicorn sayısı katlanarak artacak.

Unicorn’lar yolda

HANİFE BAŞ- Yazılımcıların ihracatçı kapsamına alınmasını sağlayan e-Turguality (Bilişimim Yıldızları) tamamlandı. Nisan 2022’de yürürlüğe giren bu teşvik ve destek programına başvuru koşulları da yayımlandı. Sektörden olumlu tepkiler alan Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve e-Turquality Programı böylece tamamlanmış oldu. Buna göre yazılım, dijital oyun, e-spor, finansal yazılım gibi sektörler de ihracatçı kapsamına alındı.

Haberin Devamı

Üç bölümlü destek

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, destek modelinin üç aşamadan oluştuğunu belirterek, “İlk iki aşamada tüm yazılım şirketleri destek paketinde yer alan desteklerden ön koşul olmadan başvuru usulü ile yararlanabilecek. İlk iki bölüm destekler, yazılım firmalarını ihracata hazırlama destekleri ile pazarlama, pazarda tutundurma desteklerini içeriyor. Üçüncü bölüm ise belirli büyüklükte ihracat gerçekleştirmiş ve potansiyelini daha da geliştirmesi muhtemel yazılım firmalarına yönelik e-Turquality Programı. Bilişimin farklı alt sektörlerinde faaliyet gösteren ve 250.000-1 milyon dolar arasında ihracat yapan firmalar son aşamadaki desteklerden yararlanabilecek” dedi.

Haberin Devamı

Unicorn’lar yolda

Ön koşul olarak sunulan ortalama ihracat kapasitelerinin ülkemiz yazılım firmalarını daha da ileriye taşıyacak şekilde sektöre uygun olarak belirtilmiş olmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Kamalı, “e-Turquality programı da ülkemizde uzun yıllardır başarıyla uygulanmakta olan Turquality programı gibi stratejik iş planı desteği, pazara giriş/tescil/belgelendirme/ marka destekleri, veri merkezi, reklam, bayi komisyon, ihale destekleri gibi çok çeşitli ve etkin destek kalemlerini içeriyor. Tamamen yazılım firmalarına yönelik olarak hazırlanmış bu destekler, yazılım şirketlerimizin yurt dışındaki çalışmalarında ihtiyaç duyacakları her türlü faaliyeti kapsıyor” diye konuştu.

İtici güç olacak

Kamalı, yeni yayınlanan destek paketiyle ülkemizde şimdiden birer birer çıkmaya başlamış olan unicorn firmaların önümüzdeki 5 yıl zarfından yüzlerle ifade edilen rakamlara ulaşacağını kaydederek, şunları söyledi: “Tamamen insan gücü ve yaratıcılığına bağlı olan yazılım sektörümüzün uzun yıllardır yapmak istediği atılımı gerçekleştirmesi için çok önemli bir itici güç olan destek paketini sektörümüz memnuniyetle karşıladı. Yurtdışı operasyonlarında finansal açıdan zorlanan yazılım firmalarımızın yeni destek paketiyle bu zorlukları aşarak ülkemize döviz getirici büyük projelere imza atacaklarına inancımız sonsuzdur.”

Haberin Devamı

İhracatçı sayısı daha da artacak

Unicorn’lar yolda

Korgün Yazılım Başkanı Doğan Ufuk Güneş, e-Turquality desteklerinin sektöre ivme katacağını belirterek, “Şu anda yazılım ihracatı için belli kriterler konuldu. Ona uyanlar hemen başvuracak. İhracata yönelik çalışan firma sayısı artacak. Pek çok yazılım firması rotasını ihracata doğru çevirmeye başladı. Kriterleri tutturamayanlar da gelecek yıllarda bu programdan yararlanmak için çalışacak. Firmalar hedeflerini güncelleyecek. Bunların hepsi önümüzdeki dönemde sektöre ciddi ivme katacak. Sektörden unicorn’ların çıkmasına vesile olacak” değerlendirmesini yaptı.