Ekonomi Urfa’ya 8 bakanla ‘açılım’ çıkarması

Urfa’ya 8 bakanla ‘açılım’ çıkarması

19.08.2009 - 00:49 | Son Güncellenme:

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Şanlıurfa’da toplandı. Devlet Bakanı Babacan, “Annelerin ağladığı bir ülkede topyekûn kalkınma olmaz” diyerek refah için demokratik açılımın gerekliliğini vurguladı

Urfa’ya 8 bakanla ‘açılım’ çıkarması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 7 bakanla birlikte Şanlıurfa’da düzenlenen toplantıda, Kürt sorununa çözüm bulmak için başlatılan demokratik açılımın ekonomi boyutuyla ilgili olarak, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini dinledi. Babacan, demokratik açılım çerçevesinde, Başbakan’ın geçen yıl açıkladığı GAP Eylem Planı’nda revizyon olabileceğini söyledi.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı, dün Babacan’ın başkanlığında Şanlıurfa Dedeman Oteli’nde yapıldı. Toplantıya, devlet bakanları Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ekonomi bürokratları, aralarında TÜSİAD ve TOBB’un da yer aldığı ekonomi alanındaki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Babacan, bölgedeki oda ve borsa başkanlarının demokratik açılım projesini olumlu bulduklarını belirterek, “Bölgede karşılık bulması bizi sevindirdi. Bu toplantı da demokratik açılıma katkıda bulunabilir” dedi.

‘Kan akarsa refah olmaz’
Babacan, güvenlik sağlanmadan ekonomik kalkınmanın olamayacağını belirterek şunları kaydetti:
“Çatışmaların yaşandığı, kanın aktığı, gerilimlerin yaşandığı bir ülkede istihdam üretmek mümkün olmaz, olamaz. İnsanlığın arasında düşmanlık tohumları ekilmek isteniyorsa o ülke ihracat da, üretim de yapamaz. Annelerin ağladığı, evlat acısı çektiği bir ülkede topyekün bir refah artışı, topyekün bir kalkınma mümkün olamaz. Türkiye son 25 yılını Doğu ve Güneydoğu’sunda devam eden çatışmalarla heba etmeseydi, enerjisini, kaynaklarını terör belası nedeniyle harcamasaydı, meselelerini çok daha erken çözebilseydi, toplumsal huzuru çok daha erken bir şekilde tesis edebilseydi, acaba bugün nerelerde olurdu? Bugün Güneydoğu Anadolu’nun sanayisi, ticareti, üretim, istihdam ve ihracatı hangi konuma yükselmiş olurdu?”

Özel sektöre yatırım çağrısı
Bölgenin kalkınmasının sadece kamu yatırımlarıyla mümkün olmadığını ifade eden Babacan, özel sektörün bölgeye gelmesi için, huzur ve güvenlik faktörlerinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Babacan, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşme sürecine girdiği bir dönemde, bölgede güvenliğin sağlanmasının Suriye, İran ve Irak ile ticareti canlandıracağını belirtti. Kamu yatırımları içinde GAP’ın 2009 payının yüzde 14’e çıktığını anlatan Babacan, “Güven ortamı oluşunca bölgenin potansiyeli ortaya çıkacak. Eylem planıyla ilgili bir gözden geçirme, bir revizyon olabilir” dedi.
Bakan Zafer Çağlayan da güvenlik faktörü nedeniyle bankaların bölgedeki gayrimenkulleri ipotek kabul etmediğini, bu nedenle de yatırımların olumsuz etkilendiğini belirtti.

Haberin Devamı

İş dünyası açılımdan umutlu
TOBB Başkanvekili Faik Yavuz: “Türkiye’nin demokratikleşmesi hepimizin en büyük isteği, arzusu. TOBB’un 365 tane oda ve borsa başkanı var. Ramazanda bölge bölge hepsiyle oturup tartışacağız, sonuçta TOBB’un görüşünü hükümete bildireceğiz.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Biz bu demokratik açılıma herhangi bir ayrımcılık olmadan, herhangi bir bölünmeye parçalanmaya gitmeden, aynı ülke sınırları içerisinde kardeşçe yaşama yönünden destek veriyoruz.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Hamdi Akın: “TÜSİAD’ın bu konudaki tavrı bellidir. Demokratik açılımları eskiden beri hep destekler. Demokratik hak ve hukukun sonuna kadar kullanılması TÜSİAD’ı mutlu eder.”
TÜRKONFEND Başkanı Celal Beysel: “80 yıldır konuşulmayan konular konuşulmaya başlandı ve tabular yıkılıyor. Bunun demokratik açılım açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Para korkaktır... Hiç kimse istikrar olmayan, terör olan bir bölgeye yatırım yapmak istemez. Burada istikrar sağlanırsa, terör ortadan kalkarsa sanayici otomatik olarak buraya gelecektir.”
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan: “Bu açılım geç kalınmış bir açılım. Esas olan, Türkiye’nin bütünün demokratikleşmesi yönünde adımların atılması.”
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin: “Demokratik açılım konusunu gecikmiş bir yaklaşım olarak buluyoruz, ama zararın neresinden dönülürse kardır. Çok önemsiyoruz, destekliyoruz. Sorun çözülürse yatırım yağmur gibi yağar.”
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer: “Bölgede terör uzun yıllardır yatırımı engellemiş en önemli sıkıntı. Diğer önemli sıkıntı göç. Göçü azaltacak şey de ekonomik açılım. Bence bölgede demokratik açılımın yanına mutlaka ekonomik açılımı da koymak zorundayız.”

Haberin Devamı

Urfa’ya 8 bakanla ‘açılım’ çıkarması

Şanlıurfa’daki Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan sekiz bakandan dördünün eşi, kentteki çocuk yuvasını ve engellilerin rehabilite edildiği merkezleri ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

1 milyon 178 bin hektar toplulaştırma
Tarım Bakanı Mehdi Eker sohbet toplantısında GAP bölgesinde toplam 1 milyon 178 bin hektar alanda toplulaştırma yapıldığını anlattı. Eker, tarlaların birleştirilmesinin bölgede verimi büyük ölçüde etkileyeceğini söyledi.

Haberin Devamı


Babacan’dan Eroğlu’na Ilısu düzeltmesi
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı konusunda, müteahhit firmanın 400 milyon euro kredi sağlanması için girişimde bulunduğunu belirterek, “Gerekirse biz de yaparız” dedi. Babacan, Eroğlu’nun “Biz yaparız” sözlerine müdahale ederek barajın tamamlanması için dış kredi bulunması zorunluluğu olduğunu ve arayışlarının sürdüğünü kaydetti.