Ekonomi Uygunsuz ürüne ağır ceza

Uygunsuz ürüne ağır ceza

28.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen yıl 63 bin 820 ürünün denetimininin yapıldığını belirterek, “Bu ürünlerin 21 bin 729’unun teknik mevzuata uygun olmadığını tespit ettik. Uygunsuz çıkan ürünler nedeniyle üreticilere 11 milyon lira idari para cezası uyguladık. 199 ürün hakkında güvensizlik kararı verdik ve bunları piyasadan toplattık” dedi.

Uygunsuz ürüne ağır ceza

Varank, ‘Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, son yıllarda özellikle Uzak Doğu ülkelerinden ithal edilen güvensiz ürünlerin hem tüketiciler hem de üreticiler açısından problem oluşturduğunu ifade etti. Varank, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

119 ürün güvensiz

“63 bin 820 ürünün denetimini yaptık, bu ürünlerin 21 bin 729’unun teknik mevzuata uygun olmadığını tespit ettik. Uygunsuz çıkan ürünler nedeniyle üreticilere 11 milyon lira idari para cezası uyguladık. 199 ürün hakkında güvensizlik kararı verdik ve bunları piyasadan toplattık. Bu kapsamda elektrikli ürünler ilk sırayı aldı. Denetlediğimiz ürünlerin yarısını ithal ürünler oluşturdu. Yasal metroloji alanında 1 milyon 300 bin adet ölçü aletinin muayene ve denetimini yaptık. Hazır ambalajlı mamullere ilişkin 3 bin 412 denetim yaptık.”

Denetimde yeni dönem

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağı’nı hazırladık. Taslağın yasalaşmasıyla ürün güvenliğinde yeni bir döneme adım atmış olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Pekcan, “Kaynağı bilinmeyen ürünler sistemden silinecek. Piyasada olanlar toplanmaya devam ederken tüketicilerin elindeki güvensiz ürünlerin geri çağrılması hukuki altyapıya kavuşturulacak. 2018’in 9 ayında 102 bin 141 ürün partisi denetlendi, bunların yüzde 19’u güvensiz ve uygunsuz bulundu” dedi.