Ekonomi Uzun hasta olan savunmasız atılır

Uzun hasta olan savunmasız atılır

10.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İşçinin sağlık nedeniyle işe devamsızlığı, ihbar süresine eklenecek 6 haftayı aşarsa, sözleşmesi feshediliyor. Son karara göre, bu tip fesihte, işçiden savunma almaya da gerek yok.

Uzun hasta olan savunmasız atılır

Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulu, milyonlarca işçiyi ilgilendiren önemli bir karar aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Genel Kurul, sağlık gerekçesiyle uzun süre rapor kullanarak işe gelemeyen işçiden işten atılmadan önce savunma alınıp alınmaması konusunda Yargıtay daireleri arasındaki görüş ayrılığını, içtihadı birleştirme kararıyla giderdi.

Haberin Devamı

Genel Kurul, işçinin sağlık nedenleriyle bekleme süresini aşan işe devamsızlığının, bildirim (ihbar) süresine eklenecek 6 haftayı aşmasının, işveren tarafından iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal feshi için yeterli olduğu kararına vardı.

Sağlık raporları nedeniyle derhal fesihlerde, işçiden savunma alınması gerekmeyecek.

İş Kanunu’nun 25. maddesinin 1. fıkrasının b bendine göre, işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde uzun süre işe gelmemesi halinde işveren iş akdini derhal feshedebiliyor.

Oy çokluğuyla...

Bu gibi durumlarda işveren için bildirimsiz fesih hakkı, devamsızlık halinin, bildirim sürelerini 6 hafta aşmasından sonra doğuyor. Kanuna göre bildirim süresi, iş sözleşmesi 6 aydan az süren işçi için 2 hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar süren işçi için 4 hafta, 1.5 yıldan 3 yıla kadar süren işçi için de 6 hafta olarak uygulanıyor.

Haberin Devamı

3 yıldan fazla süre çalışan işçi için bildirim süresi ise 8 hafta. Bu bildirim sürelerine ilave olarak 6 hafta daha rapor kullanmak zorunda kalan işçinin iş akdi feshedilebiliyor.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2015’e kadar aldığı kararlarda, sağlık gerekçesiyle yasada öngörülen süreleri aşan rapor kullanan işçinin iş akdi feshedilirken, işçiden savunma alınmasına gerek olmadığı yönünde karar verdi. 2015’ten sonraki kararlarında savunma alınması gerektiğine hükmetti.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ise böyle bir durumda savunma almadan işçinin işten atılabileceği yönünde kararlar veriyor.

İşçi işveren davalarına bakan iki dairenin kararları arasındaki farklılığı gidermek için toplanan Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulu, oy çokluğuyla, sağlık gerekçesiyle uzun süre rapor kullanan işçilerin işveren tarafından savunma alınmadan işten atılabileceği yönünde karar aldı.

Kıdem alıyor ama ihbar yok

İşçinin uzun süre sağlık raporu kullandığı için işten atılması, kıdem tazminatı almasına engel teşkil etmiyor. İşçi, hak ettiği kıdem tazminatını alabilir. Ancak, ihbar süresinden daha fazla rapor kullanmış olduğu için ihbar tazminatı alamıyor. İşçinin, sağlık gerekçesiyle işe gidemediği günler için ücret ödenmiyor.

Haberin Devamı

İşveren için haklı fesih sebebi oluşturan rapor kullanım süreleri şöyle: Sözleşmesi 6 aydan az süren işçi için 8 hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar süren 10 hafta, 1.5 yıldan 3 yıla kadar 12 hafta, 3 yıldan fazla süren işçi için 14 hafta.

Yazarlar