Ekonomi Vergi cenneti değiliz para Asya’ya kaçmak üzere

Vergi cenneti değiliz para Asya’ya kaçmak üzere

13.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Lüksemburg Ekonomi Bakanı Etienne Schneider, uzay, otomotiv, bilgi ve iletişim teknolojisi sektörlerinden bir heyet ile birlikte ticari ilişkileri geliştirmek adına Türkiye’ye geldi.

Vergi cenneti değiliz  para Asya’ya kaçmak üzere

Lüksemburg ve Türkiye arasındaki yatırım işbirliğini büyütmek için Sabancı Üniversitesi Önkuluçka Merkezi SUCOOL ve Etohum işbirliği ile Salt Galata’da düzenlenen bir etkinliğe katılan Schneider, Milliyet’in sorularını yanıtladı.
Lüksemburg ve İsviçre, şirketlerin vergi kaçırmasına sebep olmakla suçlanan ülkelerin başında geliyor. HSBC’nin İsviçre’deki hesapları aracılığıyla vergi kaçırılmasına ön ayak olduğunu iddia eden belgelerin yayınlanmasının ardından ülkelerin uyguladığı vergi politikaları tekrar tartışma konusu oldu. Daha önce de Lüksemburg’la ilgili bazı şirketlere özel vergi politikalarının uygulandığını iddia eden belgeler yayınlanmıştı. Bu konuyla ilgili Schneider, şunları dile getiriyor:

‘Vergi eleştirisi haksız’
“Bize yöneltilen eleştiriler haksız. Vergi düzenlenmeleri açısından herkes Lüksemburg’a odaklanıyor. Dikkatli bakarsınız 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesinden 22’sinin özel vergi anlaşması yaptığını görürsünüz. Büyük şirketlerin hiçbiri mali optimizasyonu bir ülkede yapmıyor. Sonunda hiçbir şekilde vergi ödememelerini ya da çok az vergi ödemelerini sağlayan bir modelleri var.
Diğer yandan, uluslararası toplum olarak şirketlerden ziyade bireylerin vergi ödediği bir düzene doğru gittiğimizin ve bunun devam etmemesi gerektiğinin farkındayız. Bir şeyler değiştirilecekse bu AB ya da İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) düzeyinde yapılmalı.
Eğer değişikliği sadece Lüksemburg’da yaparsak şirketler başka bir ülkeye gidecektir. Lüksemburg’dan istedikleri vergi düzenlemesini elde edemedikleri için tatmin olmayan çok sayıda şirket, başka AB ülkelerine gitti. Herkesin Lüksemburg’a yüklenmesinden ötürü büyük rahatsızlık duyuyoruz. 3 yıldır ekonomi bakanlığı yapıyorum ve eğer OECD düzeyinde bir çözüm bulamazsak para ve şirketler, Asya gibi dünyanın başka yerlerine gidecektir.”

Haberin Devamı

‘Türkiye ilginç bir pazar’

Türkiye ile ilgilenen çok sayıda Lüksemburglu şirketin olduğunu vurgulayan Schneider, “Lüksemburg Havayolları (Luxair) ile bir işbirliği geliştirmesi adına THY ile buluşacağız. Avrupa’ya baktığımızda hiçbir ülkede büyüme yok. Ancak Türkiye’de büyük bir gelişme var. Bu yatırımcılar için çok ilgi çekici” dedi.