Ekonomi Vergi kaçakları coştu ‘AB’ yeni adım atıyor

Vergi kaçakları coştu ‘AB’ yeni adım atıyor

23.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomik krizle boğuşan Avrupa Birliği, yıllık maliyeti 1 trilyon euro’yu aşan vergi kaçağının önüne geçilmesi için oldukça yoğun çaba içerisinde

Vergi kaçakları coştu ‘AB’ yeni adım atıyor

Brüksel’de bir araya gelen AB devlet ve hükümet başkanları bir yandan banka verilerinin paylaşılmasını sağlama yönünde çaba harcarken diğer yandan da gözlerini Apple, Google, Amazon gibi çok kazanıp az vergi ödemenin yollarını bulan “büyük balıklara” dikti.
Banka verilerini paylaşma konusunda sorun çıkaran ve bu çerçevede alınması öngörülen kararları veto eden iki AB üyesi Avusturya ve Lüksemburg’tu.

9.5 trilyon euro ‘kaçak’
Lüksemburg, 2015’te bu yönde adım atacağını açıklayıp İsviçre’yle benzer nitelikte bir anlaşma yapılmasını şart koşmuştu. Düne kadar direnen Avusturya da itirazlarından büyük ölçüde vazgeçti.
AB bağlantılı vergi cennetlerinde saklanan tutarın 9.5 trilyon euro düzeyinde olduğu hesaplanıyor. Sokaktaki vatandaştan sürekli kemer sıkması talep edilirken uluslararası şirketlerin az vergi ödemesi de ciddi sıkıntı yaratıyor. Bu konu zirvenin normal gündeminde yer almazken, basında çıkan son haberler bu konuya değinilmesini kaçınılmaz kıldı. Apple’ın 2012’de 74 milyar dolarlık gelir için yüzde 2 vergi ödediğinin ortaya çıkması, Amazon’un İngiltere ayağının 6.5 milyar dolarlık satış için 3.7 milyon dolar vergi ödediğinin basına yansıması, benzer bulguların Google ve benzer büyüklükteki diğer şirketler için de geçerli olması sıkıntı yaratıyor.