Ekonomi Verheugen TOBB’a AB danışmanı oldu

Verheugen TOBB’a AB danışmanı oldu

12.06.2010 - 00:36 | Son Güncellenme:

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, AB’ye katılım sürecinde ve Almanya ile ilişkilerin gelişmesinde, Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen’in TOBB’la birlikte çalışacağını açıkladı

Verheugen TOBB’a AB danışmanı oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen’in 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren, TOBB’un AB ve Almanya’dan sorumlu danışmanlığı görevini yürüttüğünü söyledi. Verheugen ile ortak basın toplantısı düzenleyen Hisarcıklıoğlu, TOBB’un AB katılım sürecini Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve sosyal dönüşüm çabalarının çıpası olarak gördüğünü, bu nedenle daima Türkiye’nin AB üyeliğinin arkasında olduğunu ifade etti. TOBB olarak işletmelere dönük olarak AB fonlarından bugüne kadar yaklaşık 57 milyon euro tutarında kaynak sağladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle dedi:
“Şu anda gündemde olan ve prosedürleri tamamlanmak üzere olan üç yeni proje ile de önümüzdeki iki yıl içinde, yaklaşık 16.7 milyon euro kaynak sağlamış olacağız. Dolayısıyla, TOBB olarak sadece AB kaynaklarından işletmelerimizin rekabet gücüne aktardığımız kaynak tutarı, yaklaşık 74 milyon euro’ya ulaştı.”
Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde, yeni projeler kanalıyla işletmelere daha fazla kaynakları sunmak üzere de çalışmalarımızı sürdüreceklerini ifade etti.
İşletmelerin Avrupa Birliği katılım sürecini daha iyi anlamaları ve üyeliğin gerektirdiği intibakı kolaylaştıracak bir dizi projeyi geliştirip uyguladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye-AB İş Geliştirme Merkezleri projesi, bu projelerimizden en önemlilerinden biridir. Proje kapsamında 2002 yılından beri 15 İş Geliştirme Merkezi kurduk. 4 Yeni İş Geliştirme Merkezi’nin kurulması dahil, işletmelerin uyum kapasitesini destekleyecek ve rekabet gücü artışına destek sağlayacak bir dizi projeyi de önümüzdeki dönem uygulamaya koyacağız” dedi.

‘Seçtiğiniz yoldan dönmeyin’
Günter Verheugen de Alman politikacıların ülkede doğmuş, büyümüş, eğitim almış ve yerleşmiş olan Türk toplumuna eşit davranılması ve ayrımcılık yapılmaması gerektiğini çok geç fark ettiğini vurguladı.
Türkiye’nin AB’ye tam üyelik zamanına ilişkin tartışmaların artık “çekilmez bir hal” aldığını söyleyen Verheugen şöyle konuştu:
“Avrupa ülkelerinin yüksek borçları olduğu ortaya çıktı. ‘Türkiye’nin Avrupa’daki rolünü nasıl tanımlarız?’ sorusuna bir yanıt verilmeli, çok zamanımız yok. AB içinde Türkiye’nin stratejik geleceği çok önemli. AB’nin bu konuda çok büyük sorumluluğu var. Türkiye’nin çabalarını sürdürmesi gerek. Seçtiğiniz yoldan dönmeyin. Stratejik konularda hiçbir şey değişmedi.”

Haberin Devamı


‘Barış İçin Sanayi Projesi’ne devam ederiz’
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Filistin’de yürütülen “Barış İçin Sanayi Projesi”nin devamı için Türkiye, Filistin ve İsrail’in desteği gerektiğini, son yaşanan gelişmeler sonrasında “devamı noktasında karar verilirse devam etmeye hazır olduklarını” söyledi. Batı Şeria’da Cenin bölgesindeki bir yerin sanayi bölgesi kurulması için TOBB’a tahsis edildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, son gelişmeler sonrasında Türkiye’nin alacağı kararın önemli olduğunu söyledi.