Ekonomi Yabancı çıkışı sürüyor, dolar 27 ayın zirvesinde

Yabancı çıkışı sürüyor, dolar 27 ayın zirvesinde

22.10.2008 - 00:40 | Son Güncellenme:

Hedge fonların gelişmekte olan ülkelerdeki satışlarının etkisiyle, dolar 1.57 YTL’yi aştı. Avrupa’nın etkisiyle yükselen İMKB?ise günü yüzde 0.15 düşüşle tamamladı

Yabancı çıkışı sürüyor, dolar 27 ayın zirvesinde

Yabancı alımlarıyla dolar bankalararası piyasada 1.5754 YTL ile 27 ayın zirvesini gördü. Faiz de yüzde 21.58’le 16 Temmuz’daki seviyesine çıktı. Gün içinde yüzde 4’ü aşan yükselişle yurtdışı borsalardaki iyimserliği satın alan İMKB, kazançlarını vererek günü 0.15 oranında değer kaybıyla 26 bin 723 puandan tamamladı.
Daha önceleri dolar yükselirken, borsada yaşanan sert düşüşler son dönemde görülmüyor.
Doların yükselişinin hedge fonların gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlarını çekmelerinden kaynaklandığına dikkat çeken uzmanlar şöyle dedi:
“Özellikle Macaristan ve Ukrayna’da yaşanan sorunlarla gelişmekte olan ülkelerde daha önce göz ardı edilen cari açık gibi sorunlar öne çıkmaya başladı. Bu nedenle hedge fonlar, dolar alarak gelişmekte olan ülkelerden yatırımlarını çekiyor.”

Dışarıda da yükseliyor
Dolar, yurtdışı piyasalarda da euro karşısında değer kazanıyor. Euro/dolar paritesi 1.3161 ile son 1.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Doların güçlenmesinde ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin finansal piyasalara yeni bir destek paketinin hazırlanabileceği açıklaması etkili oldu.
Ayrıca, bankaların fonlama ihtiyacı için dolara yönelmesi ve FED dışındaki merkez bankalarının faiz indireceği beklentisi de doların güçlenmesini destekledi.

Bilançolar moral bozdu
Bu arada, güne yükselişle başlayan Avrupa borsalarının öğleden sonra karışık bir seyir izleyerek kazaçlarını verdiği görüldü. Bunda da şirketlerden gelen üçüncü çeyrek bilançolarının kötü olacağı beklentisi bulunuyor. Nitekim, American Express’in üçüncü çeyrek kârı yüzde 20 düştü.

Haberin Devamı

KRİZ GÜNLÜĞÜ
- Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, AB ülkelerinin zor duruma düşen bankalarının yabancıların ellerine düşmesini engellemek için devlet fonları oluşturmalarını önerdi.

- Fransa, 6 büyük bankasına reel sektörü canlandırma görevi verdi. Credit Agricole, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Mutuel, Caisse d’Epargne ve Banque Populaire, hükümetten alacağı 10.5 milyar euro’luk krediyi reel sektöre aktaracak.

- Çin, küresel finansal kriz konusunda uluslararası işbirliği istedi.

- Pakistan IMF’yle kredilipaket için görüşüyor.

- FED, para piyasasında yatırım fonlarının elindeki senetlerden alarak, bu fonlara likidite olanağı sağlayacak.

- ABD’deki 700 milyar dolarlık finansal kurtarma paketinin kullanımını denetleyecek şirketler belirlendi. Bu şirketlerin Ernst&Young ve PricewaterhouseCoopers olacağı açıklandı.