Ekonomi Yabancı sermaye 10 milyar doları bulmaz

Yabancı sermaye 10 milyar doları bulmaz

08.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’ye ilk çeyrekte 2.2 milyar dolarlık yabancı sermaye geldiğini belirten YASED Başkanı Piraye Antika, “Bu yılki yatırım tutarı 10 milyar doların altında kalır” dedi

Yabancı sermaye 10 milyar doları bulmaz

YASED (Uluslararası Yatırımcılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Antika, 2009 yılı doğrudan yabancı yatırım beklentisinde 10 milyar dolarlık hedefi revize ettiklerini açıklayarak, “Bu yıl yabancı sermayenin 10 milyar doların altında kalacağını düşünüyoruz” dedi.
Antika, 2009 yılı doğrudan yabancı yatırım beklentisinde 10 milyar dolarlık hedefi revize ettiklerini söyleyerek, “İlk çeyrekte gelen yatırım 2.2 milyar dolar oldu. Şirket birleşmelerinde de yaklaşık yüzde 50 düşüş var. O nedenle bu yıl yabancı sermayenin 10 milyar doların altında kalacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
YASED’in şubatta göreve gelen yeni yönetimi, ekonomi gündemi ve derneğin faaliyetlerine ilişkin İstanbul’da bir basın toplantısı düzenledi.
YASED Başkanı Antika, dernek olarak önceliklerini kapsayan temel hedeflerinin “Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesi” olduğunu, bu hedef doğrultusunda önceliklerini 6 ana başlık altında topladıklarını bildirerek, bunları, kayıt dışı ekonomi, hukuk güvenliği, vergi ve teşvikler, istihdam ve eğitim, fikri ve sınai mülkiyet hakları, Ar-Ge yatırımları olduğunu söyledi.

‘Rekabet çok arttı’
Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi için belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini belirten Antika, global kriz döneminde uluslararası sermayenin kıtlaştığını, sermayenin kıtlaştığı bu ortamda Türkiye’nin doğrudan yatırımı çekmek için daha fazla çalışması gerektiğini söyledi.
Piraye Antika, “Çünkü her zamankinden daha fazla rekabet halindeyiz. Hep beraber bu yatırım ortamının nasıl artırabiliriz diye çalışma yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
YASED Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Haşimoğlu ise “Uluslararası alanda rekabet için enerji, işgücü, finansman gibi bir konularda gereksiz vergi yükünün azaltılması lazım. Eğitim, tarım sektöründe verimliliğin artırılması lazım” dedi.
Toplantıda soruları yanıtlayan YASED Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas da Amerikan Ticaret Bakanlığı’na göre, Türkiye en fazla dikkat çeken 10 ülkeden biri olduğunu, ancak en rekabetçi 50 ülke arasında olmadığı bilgisini verdi. 


140 öğrenciye staj imkânı 
YASED’in, GAP illerindeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere yönelik olarak başlattığı “KOZA” Projesi kapsamında Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Bitlis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’taki üniversitelerden 140 öğrenci dernek üyesi şirketlerin merkezlerinde veya Türkiye’nin farklı bölgelerindeki operasyonlarında staj görecek.
Birinci öğrenci grubu bu ayın başında İstanbul’a gelerek, staj dönemi öncesinde iki gün boyunca kişisel gelişim ve liderlik konularında eğitim ve oryantasyon programına katıldı. Programa 50 adet dernek üyesi şirket katılıyor.