Ekonomi Yabancı yatırıma formül: Rekabetçi kalalım risk algısına bakalım

Yabancı yatırıma formül: Rekabetçi kalalım risk algısına bakalım

25.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, Türkiye’nin gelişmiş sanayisi ve iş gücü ile iş yapma şekillerindeki uluslararası standartlara uyumunun salgın sonrası ülkeyi yatırımlarda rekabetçi kılmaya devam edeceğini söyledi. Sargın, YASED’in 39. ve 40. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, salgının global ticarete ve uluslararası yatırımlara yönelik olumsuz etkisine değindi.

Yabancı yatırıma formül: Rekabetçi kalalım risk algısına bakalım

 

YASED üyelerinin bir yandan şirketlerini konumlamaya çalışırken, diğer yandan ülkedeki yatırımları korumak ve artırabilmek için adımlar attığını anlatan Sargın, geçen yıl gerçekleştirdikleri Dijital Yatırım Konferansı’nda salgın sonrasında gelişen yeni yatırım trendlerini ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti. Sargın, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bu çalışmalardan biri, Türkiye’nin Küresel Yatırım Rekabetçiliği Analizi’ydi. Salgın sonrası trendlerle yenileyeceğimiz bu çalışmada en dikkat çeken, YASED üyelerinin başını çektiği mevcut yatırımcıların ülkemizdeki yatırımlarını büyütme eğiliminin, yeni yatırımcıların ülkeye girme eğilimine göre çok daha yüksek olduğu bulgusu.  Çalışmamıza göre, bunun en önemli sebebi Türkiye’nin risk algısı. Söz konusu algı, ekonomik istikrar, öngörülebilirlik, jeopolitik gelişmeler gibi pek çok etkene bağlı. Bu alanda ilerleme kaydetmemiz, Türkiye’ye daralan küresel yatırım pastasından daha yüksek pay için son derece önemli.”

ERDOĞAN YASED’E MESAJ GÖNDERDİ

‘Yatırım iştahını fırsata çevireceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) 39. ve 40. Genel Kurulu için gönderdiği mesajda, dernek mensuplarının, Türkiye’nin kalkınmasına verdiği katkıları yakından takip ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“2023 hedeflerimizi gerçeğe dönüştürerek, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma mücadelemize, YASED’in katkılarının artarak süreceğine inanıyorum. Dünya ekonomilerinin ciddi daralmalar yaşadığı 2020’yi yüzde 1,8’lik büyümeyle kapatan Türkiye, bu başarı grafiğini devem ettirmektedir. 2021’in ilk ve ikinci çeyreğinde elde ettiğimiz yüzde 7,2’lik ve yüzde 21,7’lik büyüme oranları ise Türk ekonomisinin gücünü ve dinamizmini ortaya koymaktadır. Bu başarıya paralel olarak, uluslararası yatırımcıların ülkemize yönelik ilgisi de giderek artmaktadır.”

Erdoğan, Türkiye’nin, son 16 yılda orta ve doğu Avrupa’da en fazla uluslararası doğrudan yatırım alan ikinci ülke olduğunu  belirterek, “Bu, Türkiye’ye ve Türk ekonomisine duyulan güvenin en somut işaretidir” değerlendirmesinde bulundu. New York’ta ABD’li şirketlerin üst düzey yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde benzer bir tabloya şahit olduklarını anlatan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Asya merkezli üretim ve tedarik ağına alternatif destinasyon arayışlarında ülkemizin isminin daha fazla zikredildiğini gördük. Türkiye’ye yönelik artan bu yatırım iştahını, YASED gibi bu alanda yetkin ve tecrübeli  kuruluşlarımızın da desteğiyle inşallah hep birlikte fırsata çevireceğimize inanıyorum. Bu süreçte ilgili bakanlıklarımız ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’mizin sizlerin daima yanında olduğunu bilmenizi istiyorum.” - AA