Ekonomi Yabancı yatırıma yeni yol haritası

Yabancı yatırıma yeni yol haritası

23.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, ‘2021 - 2023 Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi’ni yayımladı. Stratejide, Türkiye’nin bu süreçte ihtiyaç duyduğu katma değerli, bilgi yoğun ve nitelikli istihdam sağlayan yatırımların ülkeye kazandırılması için hedef odaklı bir UDY Stratejisi’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasında önemli katkılar sağlayacağı vurgulandı.

Yabancı yatırıma yeni yol haritası

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi, ekonomimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda katma değerli yatırımları ülkemize kazandırmak için bir yol haritası niteliğinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan, Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi’nde yer alan değerlendirmesinde, Türkiye’nin, geniş üretim imkanları, kalifiye iş gücü, stratejik konumu, modern lojistik altyapısı ve her ihtiyaca cevap verebilecek teşvik paketleriyle uluslararası doğrudan yatırımcılar nezdinde ciddi bir cazibe  merkezi olduğunu bildirdi.

Erdoğan Türkiye’nin, 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1.3 milyarlık nüfusa ve 26 trilyon dolarlık devasa bir pazara erişim imkanı sunduğuna dikkati çekti.

Yüzde 1.5 pay

Stratejide, Türkiye’nin nitelikli UDY tanımına uygun 7 nitelikli uluslararası doğrudan yatırım profili belirlendi. 2021-2023 döneminde küresel UDY pazarında beklenen daralma, küresel tedarik zincirlerinde dönüşüm baskısı ile iklim ve  sürdürülebilirliğe ilişkin endişeler çerçevesindeki konular 4 yatay eksen altında toplandı.

Haberin Devamı

Stratejide temel hedef “Türkiye’nin küresel UDY pazarından aldığı payı nitelikli UDY profilleri özelinde  performansını artırarak 2023 yılı itibarıyla yüzde 1.5’e çıkarmak” olarak belirlendi.

YASED’den tam destek

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi’nin Türkiye’yi, uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çekme konusunda rekabetçi hale getireceğini bildirdi. Sargın, “Ülkemizde ilk defa hazırlanan ve uluslararası doğrudan yatırım politikalarına stratejik bir yaklaşım getirerek kurumlar ve iş dünyası arasında eşgüdümü güçlendirecek olan bu belge önemli bir boşluğu dolduracak” dedi.