Ekonomi Yabancı yatırımcıya odaklanacağız

Yabancı yatırımcıya odaklanacağız

30.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen seçimin ardından GYODER’in yeni başkanı olan Aziz Torun, dernek olarak önceliklerinin yabancı yatırımcılar olduğunu ifade ederek, “Türkiye’yi tercih eden yatırımcıyı hedefliyoruz” dedi

Yabancı yatırımcıya odaklanacağız

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) yeni yönetim yapısının, hedeflerinin ve çalışma programının ele alındığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, GYODER’in yeni başkanı Aziz Torun ve başkan yardımcıları ile bazı yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu.
GYODER Başkanı Torun, dernek olarak, gayrimenkulde yatırım ortamının ve mevzuatın iyileştirilmesi yönünde çaba sarf edeceklerini belirterek, “Özellikle Türkiye’yi tercih edecek yatırımcıyı hedefliyoruz. GYODER olarak yabancı yatırımcıya odaklanacağız” dedi.

‘Sektörü biraraya getirdik’
GYODER’in, gayrimenkulde yatırım ortamının ve mevzuatın iyileştirilmesi yönünde çaba sarf edeceğini anlatan Torun, “Yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin yasal düzenlemenin, oturma izni, konut kredisi kullanımı, vergiler gibi tamamlayıcı unsurlar ve tüm gerekli yasal düzenlemeler konusunda, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.
GYODER’in kuruluşundan bu yana ulusal ve uluslararası tartışma platformları yarattığını dile getiren Torun, “GYODER tarafından hazırlatılan araştırma raporları, gayrimenkul sektöründe bir referans noktası haline geldi. Resmi verilerin ve sayısal göstergelerin güncel olarak sunulduğu bu çalışmalar ile sektör için çok önemli bir veritabanı oluşturuluyor” diye konuştu. Torun, GYODER’in 2000’den bu yana düzenlediği sektörde ilk ve tek olan Gayrimenkul Zirvesi’ni, her geçen yıl artan başarısıyla gayrimenkul sektörünü bir araya getiren en önemli platformlardan birisi olduğunu söyledi.

‘Bölgesel fuar kazandırdık’
GYODER’in, 2009 itibariyle de Türkiye’nin ilk uluslararası katılımlı bölgesel gayrimenkul fuarını sektöre ve Türkiye’ye kazandırdığını vurgulayan Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“GYODER, gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak ve bu kentlerin sesini ulusal ve uluslararası alanlarda duyurmak, gelişmeye açık, vizyon sahibi ve önemli potansiyel barındıran kentlere yatırım yapılmasına ön ayak olmak amacıyla ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ düzenleme kararı aldı. Zirvenin ilki Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Bursa’da, ikincisi ise Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Konya’da gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayelerinde devam ettirilen zirvenin üçüncüsü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Gaziantep’te, dördüncüsü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 15 Ocak 2013’te İzmir’de düzenlendi.”

Haberin Devamı

‘Kdv % 8’e inse daha olumlu olur’
KDV oranındaki artışa da değinen Torun, şunları dile getirdi: “KDV çok tartışılan bir konuydu, nihayet belirsizlik ortadan kalkmış oldu ama bu düzenlemenin sektör için gereken hakkaniyette olduğuna inanmıyoruz. Uzun yıllar kayıt dışında kaldıktan sonra büyük çabalarla kayıt içine alınan sektörün tekrar kayıt dışına itilmemesi için KDV oranın yüzde 8’lere inmesi daha olumlu olacak.”

‘2013’te sektöre olan talep artar’
2012’de inşaat sektörünün Türkiye’nin genel büyümesinin altında kaldığını ifade eden Torun, “Oysa inşaat sektörü yan sektörleriyle birlikte lokomotif bir sektör. 2013 için inşaat sektörünün KDV oranlarının ve konut kredisi faiz oranlarının düşmesinin bir talep yaratacağına inanıyoruz” dedi.
Sektördeki iflaslara değinen Torun, “Her sektörde olduğu gibi iflas isteyen şirketler olabilir. Bu anlamda tüketicinin de bilinçli olması gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Arapça ve Rusça kitapçık dağıtılacak
Torun, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün tanıtılması maksadıyla 2012’de Londra’da başlatılan road show’lara, Singapur, Malezya ve Katar’la devam edileceğini vurgulayarak, yabancı sermaye girişinin bir ihracat kalemi olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.
Sektör hacmini büyütme çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Torun, “Antalya ve İstanbul’da fuarlar düzenleyeceğiz, İngilizce, Rusça ve Arapça bilgilendirme kitapçıkları yayınlayacağız” diye konuştu.

Tuzla’nın kaderini değiştirecek ihale yapıldı
Tuzla Belediyesi'nin uzun süreden bu yana konuşulan Tuzla Marina projesinin ihalesi gerçekleştirildi. 4 firmanın şartname aldığı ihalede 3 firma katılımcı olarak yer aldı. İhaleye Bayraktar İnşaat, Kalyon İnşaat ve Gür Yapı katıldı.
İhaledeki en yüksek rakam 120 milyon 750 bin lira ile Bayraktar İnşaat'tan gelirken, ikinci en yüksek teklifi 120 milyon 500 bin lira ile Gür Yapı verdi. Tuzla Belediyesi ihale komisyonu teklifleri değerlendirerek yasal süre içinde sonucu açıklayacak.
Teknik Yapı’nın Evora İstanbul projesi ile İş GYO’nun Çınarlı Bahçe projelerine ev sahipliği yapan Tuzla’daki marina projesinin bölgenin gelişimine büyük katkı sunması bekleniyor.
Tuzla sahillerinin halkın kullanımını öngören, içerisinde kültürel, sportif ve eğlence ünitelerinin de olduğu projeyle, Tuzla Balıkçı Barınağı’nın da modern bir şekilde yenilenmesi planlanıyor.
Çupra balığı şeklinde tasarlanan Tuzla Marina’nın deniz üzerinde AVM'leri barındıran, yeşil ile mavinin içi içe olduğu, büyük kapasiteli bir de otele ev sahipliği yapması bekleniyor.

182 bin m2’lik dolgu
İhale, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında yat limanı olarak ayrılan sahada kalan, 182 bin 559 metrekarelik yüzölçümlü denizden dolgu ve doldurulacak alan ile 188 bin 430 metrekarelik deniz yüzeyi olmak üzere toplamda 370 bin 989 metrekarelik alanı kapsıyor.
30 yıllığına kullanım izninin verilen ihalede, arsada belirtilen yerlerde yat limanı inşa edilmesi, işletilmesi ve yükleniciden işletme bedeli alınması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Boş arazi kalmayınca değişim ‘zorunlu’ oldu
Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris’te yeni bina yapılacak boş arsa bulmakta yaşanan sıkıntı nedeniyle eski binalar yıkılarak yenileri yapılıyor. Ege’nin güney ucunda bulunan ve 1980’li yıllardan sonra turizm faaliyetinin hızla artış gösterdiği Marmaris’te, aynı oranda yapılaşma da oluştu. Bir tarafı denize, arkası ise dağlara dayanmış olması nedeniyle genişleme imkanı bulunamayan ilçede son yıllarda yeni binaların yapılabileceği arsa sayısı oldukça azaldı.
Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, yaptığı açıklamada, arsa sıkıntısı nedeniyle ilçede ev ve kira fiyatlarının arttığını söyledi.
Doğal sit ile korunan köylerin bugüne kadar imara açılmamış olması nedeniyle Marmaris’in köylere doğru genişleyemediğini dile getiren Akkuş, sürekli ilçe merkezine yığılmalar olduğu için arsaların tükenme noktasına geldiğini kaydetti.

Firmalar yeni arayışta
Sıkıntılardan dolayı inşaat firmalarının yeni arayışlara girdiklerini anlatan Akkuş şunları söyledi: “Arsa bulamayan inşaat firmaları eski binalarda daire ve dükkanları bulunanlarla anlaşıyor ve bu binaları yıkıp yerine yenilerini yapıyor. Marmaris’te zorunlu olarak bireysel kentsel dönüşüm başladı. Bu durum binaların yenilenmesinin yanı sıra yeni konutların deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılması açısından da önemli.”

Haberin Devamı

En büyük arsa TMSF’nin elinde
Marmaris ilçe merkezinde kalan tek büyük boş arazi ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Siteler Mahallesi’ndeki Balkaner Grubu’ndan devraldığı denize sıfır konumdaki alan. 48 milyon lira muhammen bedelle TMSF tarafından bugüne kadar 9 kez satışa çıkartılan arsaya henüz alıcı çıkmadı.
İlçenin yerel yöneticileri ve turizm sektörü temsilcileri, söz konusu alana konut yapılmasına karşı olduklarını, turistik tesisin ülke ve bölge turizmi için faydalı olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye’deki ‘dönüşüm’ bizim için çok önemli
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ankara’nın Altındağ Belediyesi’nin Başpınar Mahallesi’nde kentsel dönüşümün başlatılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada dönüşümün çok kolay provoke edilebileceğini söyledi.
Türkiye’nin hemen hemen her tarafında kahir ekseriyetle vatandaşların kentsel dönüşüme, Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine, modernleşmesine sahip çıktığını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
”Bir yerlerden buralara gelip bu işi provoke etmeye çalıştılar. Açıkgözlük yapmaya çalıştılar, sabote etmeye çalıştılar, yine çalışıyorlar.”
”Kentsel dönüşüm ne kadar zorsa o kadar da elzemdir” diyen Bayraktar, dönüşümün kalkınan, gelişen, dünyaya müthiş bir resim veren Türkiye için son derece önemli olduğuna işaret etti.

‘Bu yıl içinde konut kredileri % 12 büyür’
Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) tarafından düzenlenen Ekonomi Sempozyumu’nda dünya ve Türkiye ekonomisi, inşaat sektöründeki gelişmeler, doğalgaz ile ısıtma sektöründeki 2013’e dair öngörüler değerlendirildi.
Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, yapı ve inşaat sektörünün durumunu aktardı. İnşaat sektöründe bir küçülme olduğunu ancak yeni ruhsat alımlarında yüzde 19 büyüme olduğuna dikkat çeken Gürlesel, konut kredilerinde 2011 yılında yüzde 30, 2012 yılında ise yüzde 12 oranında büyüme gerçekleştiğini belirterek, “2013 yılında konut kredilerindeki büyümenin yüzde 12 – 15 oranında olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Rings İstanbul’dan çocuklara tatil hediyesi
Selin Yapı tarafından inşa edilen Rings İstanbul sömestir tatiline çıkan çocukları unutmadı. Aileleriyle birlikte satış ofisini ziyaret eden çocuklar, özel olarak hazırlatılan çıkartmalı hikâye kitabı sahibi oluyor. ‘Hayalimin en güzel günü’ isimli kitapta Rings İstanbul’da yaşayan bir çocuğun bir gününü nasıl geçirdiği anlatılıyor. Ayrıca kitabın içinde, çocuklar hayal güçlerini geliştirsin diye çıkartmalar da yer alıyor.
Projede, 2012’nin son çeyreğinde ‘Evinizi Şimdi Alın, Ödemeye Taşındıktan Sonra Başlayın’ kampanyası devam ediyor. Kampanya kapsamında ev sahibi olanlar, kredi taksit ödemelerine taşındıktan sonra başlıyor.

Demir Romance’ın satış ofisi projeyi yansıtıyor
Demir İnşaat tarafından hayata geçirilen Demir Romance, satış ofisi ile de dikkat çekiyor. Tasarımında Aşk-ı İstanbul temasından yola çıkılan Demir Romance projesinin satış ofisi de romantizmi yansıtan öğeleriyle öne çıkıyor.
Akıllı ev teknolojisi ile donatılan Demir Romance’da yer alan her konut birimine uygulanacak sistem ile daire sahipleri, akıllı işletim sistemine sahip telefon ve tablet bilgisayarlarından, evde bulunan lamba, ocak, fırın, perde, kapı, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kontrolünü tek bir tuşla sağlayabiliyor. Demir Romance’da, 1+1’den 4,5+1’e kadar çeşitli büyüklük ve özelliklerde 783 konut, 59 ticari alan ve 28 villa yer alıyor.

İzmir’de 120 aya varan vade ile konut satıyor
Akşan Yapı’nın İzmir’de hayata geçirdiği 35. Sokak’ta kampanyalı satışlar devam ediyor. Buna göre, projeden konut sahibi olmak isteyenler yüzde 0,60 faiz oranı ve 120 aya varan vade seçeneklerinden yararlanabilecek. Ayrıca projedeki KDV oranı yüzde 1 olarak devam ediyor.
Etap etap tasarlanan projenin ikinci etabı 257 adet konuttan oluşuyor. Konut büyüklüklerinin 81 ile 272 metrekare arasında değişiklik gösterdiği ikinci etapta, 1+1 bahçeli evler, 2+1 bahçeli dubleksler, 3+1 balkonlu dubleks sıra evler, 3+1 bahçeli dubleks sıra evler, 3+1 bahçeli dubleks ve 4+1 avlulu evler olmak üzere toplam 6 tip konut seçeneği sunuluyor.