Ekonomi Yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekecek

Yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekecek

13.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mütekabiliyetle birlikte yabancıya verilen oturum izninin uzaması gayrimenkul sektöründeki hareketliliği alevlendirdi. Dünyaca ünlü gayrimenkul devi Remax da Türkiye’deki portföylerinde bulunan 14 bin konutu yabancıya sunacak

Yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekecek

Re/max’in Global Franchise ve İş Çözümlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Larry Oberly, Türkiye’nin yakın coğrafyasına yönelik olmak üzere, özellikle de Kafkaslar ve Orta Asya’da yeni master franchise görüşmeleri yapmak için İstanbul’a geldi. Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Larry Oberly, Avrupalıların gözünde Türkiye’nin yatırım yapılabilir ikinci pazar niteliği taşıdığını ifade etti.
Özellikle Mütekabiliyet Yasası’yla birlikte yabancı yatırımcının daha da hareketleneceğini belirten Oberly, “2013 konut sektörü açısından hafızalardaki en iyi yıllardan biri olacak” dedi.
Oberly, yabancıya verilen oturum izninin de 1 yıla çıkarılmasıyla, yabacı yatırımcıya sunulan bir avantaj olarak değerlendirerek, “Hükümetin istikrarlı politikaları nedeniyle Türkiye güven veriyor. Yeni yapılan düzenlemeler birlikte yabancı yatırımcılar teşvik edilmiş oldu” dedi. Oberly, Türkiye’de ellerinde bulunan 14 bin konut stoğunu da yakın zamanda yabancı yatırımcıya sunacaklarını belirtti.

Parlayan yıldız
Diğer metropollere bakıldığında İstanbul’un daha ucuz olduğuna dikkati çeken Oberly, İstanbul’da da fiyatların artmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Avrupa, Orta Doğu ve Batı Asya için Türkiye’yi parlayan bir yıldız olarak niteleyen Oberly, yabancıların 2,5 milyar ile 10 milyar dolar arasında yatırım yapmasının beklendiklerini kaydetti.
2006 yılında ABD’de ortaya çıkan mortgage krizi sonrasında ABD’deki gayrimenkul piyasalarının 2012 yılı itibariyle toparlandığını belirten Oberly, “2012’de RE/MAX olarak, ABD’de 840 bin satış işlemi gerçekleştirerek, 2011’e kıyasla yüzde 11’lik bir büyüme sağladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni pazar Kafkaslar

Remax’in dünya ölçeğinde elde ettiği sonuçlara bakıldığında, gerçekleştirilen işlem sayısının her zaman 1 milyon işlemin üzerinde olduğunu dile getiren Oberly, 2012 yılında tüm dünyadaki işlem sayısının 1.3 milyona ulaştığını belirterek, yeni pazar olarak ise Kafkaslar ve Orta Asya’nın hedeflendiğini anlattı. İstanbul’da Türkiye’nin yakın coğrafyasına yönelik, özellikle de Kafkaslar ve Orta Asya’da yeni master franchise’lar vermenin hazırlığı içinde olduklarını vurgulayan Oberly, stratejik konumu nedeniyle, Türkiye’yi bu genişleme çabalarında bir merkez noktası olarak seçtiklerini söyledi.

‘Pazar doğru yönde ilerliyor’

Türkiye pazarına dair değerlendirmelerde bulunan Larry Oberly, şunları dile getirdi: “Türkiye pazarının kendi dinamikleri olduğunu ve doğru yönde geliştiğini görüyoruz. Türkiye’de bireyler hâlâ kendi sahip oldukları gayrimenkulleri kendileri satmaya çalışıyorlar. Ancak, kaliteli hizmetin yararları görüldükçe, Türkiye’deki Gayrimenkul piyasasında profesyonellik yıldan yıla artıyor. Türkiye’de gayrimenkul piyasasında nitelikli işgücüne, girişimcilere çok ihtiyaç var. Bu eksiklik hızla tamamlanıyor.”

Haberin Devamı

‘Fiyatlar yüzde 4 artacak’

2013 yılında konut piyasasında daha fazla sayıda alıcı ve satıcı oluşması beklenirken konut satışlarının yüzde 6-7 oranında artış göstermesi beklendiğini söyleyen Oberly, şunları söyledi: “Fiyatlarda ise yüzde 3-4 artış öngörülüyor. Beklentimiz satılamayan konutlardan oluşan konut stoğunun hızla azalması yönündedir. Yüksek fiyatlı konutlara talebin artmasını da bekliyoruz. Ancak diğer yandan icralık konut satışları düşebilir. Şu anda çok düşük seviyelerde olan konut faizleri yılsonuna doğru biraz yükselecek ancak konut almak kolaylaşacaktır.”

Avcılar’daki arsayı ikinci kez ihaleye açtı

Emlak Konut GYO daha önce ihalesini iptal ettiği Avcılar Kapadık arsasını ikinci kez satışa çıkardı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “İhale, Açık İhale (Kapalı Zarf Teklif Alma ve Pazarlık - Açık artırma) Usulüne göre iki oturum halinde yapılacaktır” denildi.
Ticaret+konut, park alanı ve ilköğretim tesis alanını kapsayan ihalede toplam arsa alanı 94 bin 255 metrekare olarak belirlendi.
Ticaret+konut alanı 85 bin 255 metrekare, park alanı 1000 metrekare ve ilköğretim tesis alanı 8 bin metrekare olan arsaların emsale esas inşaat alanı 150 bin 960 metrekare olarak belirlendi.
Satışa çıkarılan arsaların ihalesi 7 Mayıs 2013 Salı günü saat 14.30’da Emlak Konut GYO Ataşehir binasında yapılacak. İhaleye, yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişi veya bunların oluşturdukları ortak girişim grupları teklif verebilecek.
Satışa çıkarıan arsada, konut yapıları, iş merkezi, ofis, alışveriş merkezi, otel, yönetim binaları, banka, finans kurumları, uluslararası şirketler, medya kuruluşları, özel kreş, özel eğitim tesisi, özel sosyo-kültürel tesis, özel sağlık tesisi vb. üniteler bağımsız bölüm olarak yapılabilecek.

Haberin Devamı

Türkİye’de Lüks konut sevdasından vazgeçİlmelİ

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkan Yardımcısı Nizameddin Aşa, yılın ilk çeyreğinde İstanbul’daki emlak piyasasında canlılık, fiyatlarda yükselme ve talep gözlemediklerini ifade ederek, şu anda konut satışlarının düşük devam ettiğini söyledi.
Geçen yılla kıyaslandığında, İstanbul’da konut fiyatlarının düşme eğilimine girdiğini belirten Aşa, “Piyasanın açılabilmesi için ‘lüks konut sevdasından vazgeçilmesi’ gerekiyor” dedi. Aşa, lüks konutun, artık ihtiyaç dışı, alıcı kitlesi olmayan projeler haline geldiğini belirtti. Aşa, “Firmalar, daha uygun fiyatlı konut yapımına yöneldiği zaman bunları, kolaylıkla satabilecek çünkü İstanbul’da halen ev sahipliği oranı yüzde 60. Yüzde 40 hedef alıcı kitlesi var. Firmaların, piyasa gerçeğine uygun fiyat politikası izlemesi gerekiyor” dedi.

‘Fiyatlar yüksek’
Aşa, “2010 bile bu dönemden daha canlıydı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün satış rakamlarına baktığımızda, ocak, şubat aylarında özellikle İstanbul bazında bu düşüşü görmek mümkün. Şuanda konut alıcısının az olmasının nedeni ise yeni yapılan inşaat fiyatlarının yüksekliği” diye konuştu.
Aşa, fiyatlarda ‘balon’ oluştuğunu belirterek, şunları söyledi:
“İstanbul’un merkezine 50 kilometre mesafede yapılan lüks konutlarda, 2+1 salon ev, 500 bin liraya yakın bedelle satılmaya çalışılıyor. Evler lüks konseptte yapılıyor. İstanbul’da artık lüks konut alıcısı kalmadı. Artık kentte ya sosyal bir yapı yapacaksınız ya da lüks konseptten vazgeçeceksiniz. Ortalama satış bedeli, metrekare bazında 2 bin-2 bin 500 lira, aylık ödemesi en fazla 2 bin-3 bin lira olan projeler satılıyor.”

Haberin Devamı

‘Soru işaretleri giderilmeli’

Haberin Devamı

Aşa, şunları söyledi:
“Kiralık ve satılık konutta mevsimsel hareketlilik yaşanması muhtemel. Bu, piyasanın açılacağı anlamına gelmez. Mayıs-haziran ayları satılık piyasanın canlanacağı, eylül, ekim kiralık sezonunun canlı geçeceği dönemdir. Piyasanın açılabilmesi için soru işaretleri silinmeli. Geçen yılla kıyasladığımızda, şu anda fiyatlar düşme eğilimine girdi. Satış olmayınca fiyatlar düştü.”

Temalı park Vialand 29 Mayıs’ta açılıyor

Türkiye’nin dünya standartlarındaki ilk temalı parkını, alışveriş caddeleri ve gösteri merkeziyle bir araya getiren Vialand, 29 Mayıs 2013, Çarşamba günü kapılarını ziyaretçilere açıyor.
Eyüp’te yaklaşık 100 futbol sahası büyüklüğündeki arazide inşa edilen Vialand, Türkiye’ye ilk kez getirilen King Kong, Adalet Kulesi, Çılgın Nehir, Viking gibi 50’den fazla eğlence ünitesiyle dünyadaki birçok popüler temalı parkı geride bırakıyor.

Alışveriş merkezi
Macera Dünyası, Oyun Dünyası ve Efsaneler Dünyası bölümlerinden oluşan temalı parkta ziyaretçileri 2 bin metrekarelik alanda tüm görkemiyle yükselen Şato karşılıyor. Vialand’e gelen ziyaretçiler temalı parkta sınırsız eğlenceyi yaşarken, alışveriş caddelerinde gezinip, biyolojik gölet ve yürüyüş yollarını da içeren dev yeşil alanda doğayla iç içe vakit geçirebilecekler. Ziyaretçiler, aynı zamanda gösteri merkezinde düzenlenen özel eğlence, konser ve gösterilere de katılabilecek. Alışveriş yapmak isteyenler ziyaretçiler ise 250 farklı mağazadan oluşan bu alanda temalı parkın görkemli şatosunun büyüleyici manzarası eşliğinde açık havada alışveriş yapabilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Gürsoy Grup & Via Properties ortak girişimiyle hayat bulan Vialand’in yapımına 2011 Eylül ayında başlandı. Eyüp Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 600 bin metrekarelik arazide yer alıyor.

Ankara’da 530 milyon liralık arsa satışa çıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstasyon (Emniyet)Mahallesi sınırlarında kalan arsasını satışa çıkardı. İstasyon (Emniyet)Mahallesi sınırlarında kalan arsa 124 bin 475 metrekarelik alanı kaplıyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada merkezi İş Alanı imarına sahip olan arsanın emsali 4.50 olarak belirtildi. Tahmini bedeli 529 milyon 22 bin 150 lira olarak belirlenen arsanın geçici teminat bedeli 15 milyon 870 bin 664 lira. Satışa çıkarılan taşınmazın ihalesi 23 Mayıs 2013 günü saat 14.00’te Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde yapılacak.

Yüzde 25 peşin alıyor kalanını kredilendiriyor

Artaş İnşaat tarafından hayata geçirilen Avrupa Konutları Ispartakule 3’te yüzde 25’i peşin geri kalan yüzde 75’lik kısım için banka kredili ödeme imkânı sunuluyor.
1+1 konutların satışları tamamlandığı projede, 2+1 konutlardan da sadece 1 konutun satışı sürerken, 3+1 ve 4+1 konutların satışları devam ediyor.
644 konutluk bir proje olan Avrupa Konutları Ispartakule 3’te 2+1 konutun alanı 126 metrekare olarak belirlendi. Projede 3+1 konutları 145-146-153 metrekare, 4+1 konutlar ise 171 metrekare şeklinde tasarlandı.

1 ay içinde ev alanlar peşinat ödemeyecek

Kartal’da hayata geçirilen Çukurova Tower projesinde bu hafta sonuna özel bir fırsat başlatıldı. Buna göre, 13 Nisan Cumartesi ve 14 Nisan Pazar günlerinde İstanbul İçerenköy Carrefour’da yer alacak Çukurova Tower standında ön talep formu dolduran ve bir ay içinde ev alanların yüzde 1’lik peşinatı Çukurova Gayrimenkul tarafından ödenecek. Ayrıca taksitler de bir sene sonra ödenebilecek.
36 katta toplam 253 konuttan oluşan Çukurova Tower’da stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlar bulunuyor. Yüzde 1’lik KDV avantajının da sunulduğu projenin teslim tarihi ise Ekim 2014 olarak belirtiliyor.

İstanbul’un ritmini Instagram’da belirliyor

Dumankaya İnşaat’ın Facebook takipçileri, İstanbul’un ritmini Instagram’da resmedecek. Instagram’da çektikleri fotoğrafları #istanbulunritmi @dumankaya etiketleriyle paylaşan kullanıcılar www.facebook.com/dumankaya adresi üzerinden 10 Nisan - 09 Mayıs tarihleri arasında yarışmaya katılabilecekler. Facebook’ta yapılan oylama ile İstanbul’un ritmini anlatan en güzel fotoğrafı çekenler farklı armağanlar kazanacak.
Kampanyanın sonunda birinciye fotoğraf makinesi, ikinciye ev Sinema Sistemi ve üçüncüye fotoğraf çerçevesi ödül olarak verilecek.

Gayrimenkulün ‘en iyi’lerini seçtiler

Türkiye’de ilk kez verilen gayrimenkul ödüllerinin 4’üncüsü sahiplerini buldu.
Farklı kategorilerde yarışan projelere ödülleri törenle verildi

‘Cumhuriyet'in 100. yılında 10 Kala Gayrimenkul’ temasıyla düzenlenen ArkiPARC 2013’te Gayimenkul Ödülleri sahiplerini buldu. ArkiPARC 2013’te, geleneksel Gayrimenkul Ödülleri’nin yanı sıra bu yıl ilk kez verilen Sürdürülebilirlik Ödülü ve Belediye Ödülü sahiplerine takdim edildi.
İlk kez ArkiPARC 2008 kapsamında verilen Gayrimenkul Ödülleri, konut, otel, ofis, alışveriş merkezi, karma kullanım ve alternatif yatırımlar olmak üzere toplam 6 kategoride dağıtıldı.
Çayırova Belediyesi Başkanı Ziyaettin Akbaş, Rönesans Gayrimenkul Yatırım Genel Müdürü Işıl Dinçer, Extensa İstanbul Emlak Yatırım Genel Müdürü Aysu Özlem Gökçe, Servotel Corporation İstanbul Office Başkan Yardımcısı Ayla Heyfegil, Milliyet Gazetesi Emlak Koordinatörü Yavuz Karaman ve Optimus Mimarlık Kurucusu mimar Cemal Mutlu’dan oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu her kategoriden 3’er proje finale kaldı. Kazananı, izleyici oyları belirledi.
Konut kategorisinde ödüle layık görülen proje Akasya Acıbadem oldu. Projenin geliştiricisi SAF GYO adına Zeynep Akdilli Oral ve projenin mimari ekibi Mimarlar Workshop adına Mehpare Evrenkol ödül aldı.
Otel kategorisinin kazananı ise Radisson Blu Hotel İstanbul Asio oldu. Projenin geliştiricisi Ant Yapı adına Mehmet Okay ve projenin mimarı Metex Design adına Hüray Erk ödül aldı.
Ofis ofis kategorisinin kazananı Adana Semih Rüstem İş Merkezi oldu. Projenin geliştiricisi Toprak Mimarlık İnşaat ve Mars Mimarlar adına Cem Yücel ödülü aldı.
Alışveriş Merkezi kategorisinin kazananı Bulvar Samsun Yaşam ve Alışveriş Merkezi oldu. Projenin geliştiricisi Turkmall-Torunlar GYO adına Levent Eyüboğlu ve Zeynep Torun, projenin mimarı Mim Yapı adına Fatih Kesgün ödüllerini Milliyet Gazetesi Emlak Koordinatörü Yavuz Karaman’dan aldı.
Karma kullanım kategorisinin kazananı Varyap Meridian oldu. Projenin geliştiricisi Varyap adına Cengiz Aydın ve proje mimarı DOME Doğal Mekan Mimarlık adına Murat Yılmaz ödülü aldı.
Alternatif yatırımlar kategorisinin kazananı Özyeğin Üniversitesi Spor Merkezi oldu. Özyeğin Üniversitesi ve projenin mimarı B-Design adına Bülent Ergün Güngör’e ödüllerini Optimus Mimarlık’ın Kurucusu Cemal Mutlu sundu.

Sürdürülebilir projeye destek

Sürdürülebilir projeleri teşvik etmek amacıyla ArkiPARC kapsamında ilk kez verilen Sürdürülebilirlik Ödülü, ürün ve tamamlanmış proje kategorisinin yanı sıra jüri özel ödülü ile sahiplerini buldu.
Gecenin ilk ödülü, Küçük Menderes Havzası Çevre Koruma Projesi ile jüri özel ödülüne layık görülen Ödemiş Belediyesi’ne verildi.

TOKİ’den tarihi ‘kentsel dönüşüm’

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerleri, restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor. İdare aynı zamanda tarihi yapıların etrafını çevrelemiş gecekondu bölgelerinde uyguladığı kentsel dönüşümle bu yapıları gün yüzüne çıkarıyor. Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Yomra ve Araklı’da uyguladığı dönüşüm projeleriyle Trabzon’u köhnemiş yapılardan arındıran TOKİ, şehrin tarihi kimliğini ortaya çıkarıyor.

44 gecekondu yıkıldı
TOKİ, Trabzon Belediyesi ile iş birliği içinde, 800 yıllık tarihe sahip Ayasofya Müzesi’nin etrafını saran gecekondu ve köhnemiş yapılardan temizleyerek, bölgede tarihi dokuya uygun çevre düzenlemesi ve alt yapı çalışması gerçekleştirecek. Böylelikle şehrin çok önemli kültürel hazinesi olan Ayasofya Müzesi turizme kazandırılacak.
Bu kapsamda müzenin görünürlüğünü engelleyen 44 gecekondu hak sahipleri ile varılan anlaşmalar neticesinde yıkıldı. Ardından Ayasofya Müzesi’nin etrafında tarihi dokuya uygun olarak park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirilecek. Müzenin sosyal tesisleri de TOKİ tarafından inşa edilecek.

Mecidiyeköy’de yeşil alan yapacak

Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen arsası üzerine inşa edilen Torun Center, satışa sunuldu. Torunlar GYO imzasıyla hayata geçirilen projenin önündeki 10 bin metrekarelik yeşil alan kent meydanına dönüştürülerek kamunun kullanımına açılacak. 3 bloklu bir proje olan Torun Center arsa maliyeti dahil yaklaşık 1 milyon lira yatırım tutarına sahip. Mimari tasarımı Emre Arolat’ın üstlendiği Torun Center, ofis kulesi 36 kattan, konut kuleleri ise 42 kattan meydana geliyor.

2015’de tamamlanacak
2015 yılının 3. çeyreğinde tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanan Torun Center’da 1+1’den 4+1’e kadar farklı konut alternatifleri sıralanıyor. Ofis ve rezidanslardan oluşan projenin 241 bin metrekare inşaat alanı bulunuyor. Torun Center’ın ofis ve ticari alanı 87 bin metrekare, konut alanı ise 69 bin metrekare olarak belirlendi.
Torun Center, Boğaziçi Köprüsü’nün yanı başında, iş dünyasının yeni aksı Mecidiyeköy’de hayat buluyor. Yüzme havuzu, güneşlenme ve dinlenme terası, soyunma odaları, özel peyzaj alanı, meydan ve geniş alanlarda yaşam, bilardo, tv odası ve parti odası projenin sosyal donatıları arasında yer alıyor.