Ekonomi ‘Yalçıntaş moralli, metanetli ve sabırlı’

‘Yalçıntaş moralli, metanetli ve sabırlı’

11.11.2010 - 15:55 | Son Güncellenme:

.

‘Yalçıntaş moralli, metanetli ve sabırlı’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şekib Avdagiç, hakkındaki soruşturma dolayısıyla tutuklu bulunan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş için bu hafta içinde ikinci bir itiraz daha yapılmasının gündemde olduğunu bildirdi.

İTO’nun kasım ayı meclis toplantısında konuşan Avdagiç, hüzünlü bir ay yaşadıklarını ifade ederek, zor zamanlardan geçtiklerini, zamanın zorluğunun bugün bu kürsüden kendilerine hitap etmesi gereken İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın yokluğu ile daha da arttığını söyledi.

Avdagiç, "Bu kürsüden daha evvel de, sayın başkanımızın yerine, sizlere hitap etmiştim. Ama bu hitaplar başkanımızın odamız için İstanbul, ülkemiz dışında olduğu zamanlarda olmuştu. Şimdi o gurbette... Ve ben ilk kez, zor zamanda konuşmanın ne kadar güç olduğunu daha iyi anlıyorum. Sözcükler boğazımda düğümleniyor. Zannediyorum hepimizin içi yanıyor" dedi.

Zor zamanlardan geçtiklerini yineleyen Avdagiç, "Çünkü başkanımız yanımızda değil. Bizim onun yanında olmamız ve onun da bunu bilmesinin bize verdiği bir tesellisi olsa da, bu zor zamanlar yüreğimizi ağırlaştırıyor. Onun için zorlanıyoruz. Onun için sabır ve sükunetle hareket etmeye çalışıyoruz. Onun için duygularımızın esiri olmamaya çalışıyoruz, aklımızın yol göstericiliğinde hareket etmenin gayreti içindeyiz" şeklinde konuştu.

-"SUÇSUZLUĞUNA İNANCI TAMDIR"-

Haberin Devamı

Başkan Yalçıntaş’ın içinde bulunduğu durumla ilgili meclis üyelerini bilgilendirmek zorunda olduğunu belirten Avdagiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hemen belirtmeliyim ki, dün bazı yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla sayın başkanımızı görme imkanı bulduk. Başkanımız moralli, metanetli ve sabırlı... Sağlığı yerinde. Dirençli. Masum olmanın gücünden kuvvet alıyor.

Sizlere bazı mesajları var; önce hepinize ayrı ayrı selam söyledi, bu süreç boyunca gösterdiğiniz alaka ve güven için teşekkür etti, bir kez daha bilmenizi istiyor ki, suçsuzluğuna inancı tamdır. Ama aynı zamanda yargıya ve hukuka da saygısını ifade etti. Eninde sonunda adaletin tecelli edeceğine olan inancını bizimle paylaştı. Yine başkanımız, sizlere ve bizlere sükunet tavsiye ediyor.

Aşırı davranışlardan uzak durmamızı, bütün haklarımızı hukuk ve adaletin ilkeleri çerçevesinde aramamızı, çalışmalarımızı bu çerçevede yapmamızı istiyor."

Haberin Devamı

-KRİZ KOMİTESİ-

Şekib Avdagiç, İTO Başkanı Yalçıntaş’ın, tedbiren tutuklu tutulması kararlaştırıldığında, İTO Yönetim Kurulu olarak Meclis Başkanı ile birlikte bir kriz komitesi kurduklarını, yapılması gerekenleri belirlediklerini söyledi.

Avdagiç, İTO Yönetim kurulu olarak Başkan Yalçıntaş’ın ailesiyle yakın bir işbirliği içine girdiklerini, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ile birlikte bu süreci beraber yürüttüklerini anlattı.

Yalçıntaş’ın bir an önce tedbiren tutuklu tutulması halinin sona erdirilmesi için İstanbul ve Ankara’da ceza hukuku konusunda öne çıkmış uzman isimlerden oluşan bir avukatlar ekibi oluşturduklarını, avukatların çalışmaları neticesinde geçen hafta içinde ilk itirazı gerçekleştirdiklerini, bu itirazın "mevcut durumun değişmediği" gerekçesiyle reddedildiğini hatırlatan Avdagiç, şunları kaydetti: "Biz başkanımızın tedbiren tutuklu tutulması tarihinden itibaren birçok şeyin değiştiğini düşünüyoruz. Bu nedenle bu hafta içinde ikinci bir itiraz daha yapılması gündemde.

En kısa zamanda başkanımızın aramızda olacağını ümit ediyoruz. Çünkü gerçekten bizler Türk adaletine güveniyoruz. Hem Türk adaletine hem de Murat Yalçıntaş’a güveniyoruz. Hepimiz sayın başkanımız ile birlikte uzun süredir çalışıyoruz. Onun ne kadar kıymetli, dürüst ve ilkeli bir insan olduğunu yakından biliyoruz. Murat Yalçıntaş, sadece İstanbul’u değil, tüm Türkiye’yi bütün dünyada temsil ediyor. İstanbul’daki 300 bin işletmenin lideridir. Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliğinin başkanıdır. ABD’den Güney Kore’ye, Kırgızistan’dan Fransa’ya, Almanya’ya kadar iş aleminde ismi çok iyi bilinen bir kişidir.

Arkadaşlar, biz şunu istiyoruz; adaletin, derhal ve hızlı bir şekilde tecelli etmesini bekliyoruz. Masumiyetinin ispat edilip aramıza döneceğinden eminiz. Er geç başkanımızın suçsuzluğu anlaşılacak ve aramıza döneceği ile ilgili inancımız tamdır. Dün ölümünün 72. yılında saygıyla andığımız Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, bir sözünü herkese hatırlatmak istiyorum; ’adliye politikamızda izlenecek gaye, önce halkı yormaksızın hızla, yerinde, güvenle adaleti dağıtmaktır.’ İşte biz, gerçekten tam bunu istiyoruz.

Adaletin, hızla, güvenle ve milletin vicdanını yormaksızın dağıtılacağına inanıyoruz. Çünkü biz Türk adaletine inanıyor ve güveniyoruz. Türk hakimlerine, Türk savcılarına güveniyoruz."

Haberin Devamı

-"ÜZÜNTÜMÜZ VE ACIMIZ BİZİ BAŞKANIMIZA ZARAR VEREBİLECEK HAREKETLERE YÖNELTMEMELİ"-

Haberin Devamı

İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Avdagiç, üzüntülerinin büyük olduğunu ifade ederken, "Ancak üzüntümüz ve acımız bizi başkanımıza zarar verebilecek hareketlere yöneltmemeli. Bunun zor olduğunu biliyoruz ama ancak soğukkanlılıkla çalışmamız hayırlı sonuçlar verecektir. Biz biliyoruz ki Murat Yalçıntaş dürüsttür. 6 yıldır birlikte çalıştığımız İTO çatısı altında kanun dairesinde kalmamız konusunda en yüksek duyarlılığa sahip arkadaşımız Murat Yalçıntaş’tır.

Murat Yalçıntaş’ı düşündüğümüzde dürüst, onurlu, çalışkan kardeşimizi aklımıza gelir ve ne olursa olsun bu imaj değişemez" diye konuştu.

-"ARZUMUZ TUTUKSUZ OLARAK SORUŞTURMANIN DEVAM ETMESİ"-

Haberin Devamı

İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar da Murat Yalçıntaş’ın sevilen bir arkadaşları olduğunu belirterek, "Süren davanın sonucunda inşallah bir sorun çıkmadan tekrar aramızda olmasını arzu ediyoruz. Olay gerçekten her anlamda üzücü. Arzumuz tutuksuz olarak soruşturmanın devam etmesi ve sayın başkanın gerek yurtiçinde gerekse yurtdışındaki görevlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmesi.

Allah yardımcısı olsun. Dualarımız ve gönlümüz Murat kardeşimizle..." dedi.

Bu arada, toplantıda odanın kasım ayı faaliyetleri ile ilgili yapılan bir sinevizyon gösterim yapıldı. Kasım ayındaki oda çalışmalarına ilişkin Yalçıntaş’ın yer aldığı fotoğraf ve kamera görüntüleri, salonda üyelerce alkışlandı.