Ekonomi Yapılandırmada iyi niyetliyiz

Yapılandırmada iyi niyetliyiz

09.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, yeniden yapılandırmada ‘iyi niyetli’ yaklaşanlara ‘kapılarının her zaman açık olduğunu’ vurgularken, “Suistimale izin vermeyiz” dedi.

Yapılandırmada iyi niyetliyiz

Bu yılın başında Yapı Kredi’de CEO’luk koltuğuna oturan Gökhan Erün, bankacılık sektörü gündeminde önemli yer tutan yeniden yapılanmalara karşı banka olarak yaklaşımlarının hep ‘pozitif’ olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Önceki akşam bir grup gazeteciyle beraber olduğu akşam yemeğinde, “Her zaman müşterimizin yanında olacağız” ifadesini kullanan Erün, “İyi niyetle yaklaşan herkese kapımız açık. Eğer bu ahlaki bir çöküntüye gidecek noktada olursa buna bankacılık sektörü izin vermez. BDDK da, kimse de izin vermez. Tabii ki bu anlamda müşteri iyi niyetli yaklaşırsa yanında oluruz. Konjonktürü suistimale izin vermeyiz” dedi.

Erün, yapılandırma başvurusu yapan şirketlerin durumuyla ilgili olarak, şunları söyledi: “Likidite nedeniyle ya da zamanlama nedeniyle bazı müşterilerde bu durumla karşılaşıldı. Bankacılıkta problemli kredi de var, kredi yapılandırması da var.

Aldığı kredinin vadesinin kısa olması nedeniyle daha uzun vadeli kredi tercih eden de var. Bunlara Yapı Kredi’nin yaklaşımı her zaman pozitif olacak.”

Haberin Devamı

KGF’de agresif olacak

Gökhan Erün, Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredi uygulamasının Türkiye’nin büyümesine önemli katkısı olduğunu hatırlatırken, banka olarak KGF kredilerinde iddialı olduklarına dikkat çekti. Erün, “Bize verilen limitleri en kısa zamanda doldurup yeni kredi talep eden banka durumunda olmak istiyoruz ve öyleyiz. KGF’de agresif olmak istiyoruz. KGF kredilerinde bir sorun görmüyoruz. Banka olarak KGF kredilerinde sorunlu kredi rasyosu yüzde 0.4. Bu yıl KGF’de bize 2.5 milyar lira limit verilmişti. Bunu riske çevirdik” dedi.

‘Türkiye’ye güven tam’

Türkiye’ye yurt dışında güvenin tam olduğunu vurgulayan Erün, “17 Mayıs’ta Yapı Kredi olarak sendikasyonumuzu tamamlayacağız. Sektörde yüzde 100’ün üzerinde sendikasyon çevirme oranı var. Hem ülkemize hem bankamıza yurt dışından ilgi var. Bankalarımız sendikasyonları yüzde 100, hatta daha fazla oranda çevirebiliyorsa bu ülkemize ve bankalarımıza olan güveni gösteriyordur. Türkiye, dış ticaret işlemleri yaptığı müddetçe zaten bankalar sendikasyon işlemlerinin bir parçası olacak” ifadelerini kullandı.

Erün, 2020’de 2019 yılı karı üzerinden tekrar temettü verebilmeyi hedeflediklerini açıkladı. Şu an miktar belirlemediklerini anlatan Erün, “Ancak anlamlı bir tutar olacağını söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Kredi faizi düşecek mi?

Konut kredisi faiz oranlarının Ziraat Bankası öncülüğünde aşağı çekileceği kampanyayla ilgili olarak konuşan Erün, ‘piyasa fiyatlarında kredi kullandırmak durumunda’ olduklarını hatırlatarak, “Konut kredilerinde bir payımız var. Pazar payı almak isteriz” diye konuştu.

2020 vizyonu tamam

2018’e hızlı başladıklarını kaydeden Gökhan Erün, ilk 3 ayda 1 milyar 244 milyon lira net kâr elde ettiklerini hatırlattı. Bankanın 2020 vizyonunu da açıklayan Erün, “Bankanın geleceğini şekillendirecek 2020 hedeflerimizde iki ana eksen var. Birincisi, müşteriyi merkeze alan hizmet modelimiz. İkincisi, kârlılıkta liderliği hedefleyen kurum olarak geleceğin bankacılığını bugünden inşa etme istek ve gücü” dedi.