Ekonomi Yarını Kodlayanlar Çin’den ödülle döndü

Yarını Kodlayanlar Çin’den ödülle döndü

11.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye Vodafone Vakfı ile Habitat Derneği’nin hayata geçirdiği ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi genç nesilleri dijital geleceğe hazırlamaya devam ediyor.

Yarını Kodlayanlar Çin’den ödülle döndü

Proje kapsamında Adana’da düzenlenen kodlama eğitimine ve hackathon’una katılan Adana Vakıfbank Ortaokulu öğrencileri Onur Ata Özyiğit ve Deniz Gündeşlioğlu’nun oluşturduğu ‘XSun Team’ takımı, Çin’den bir kez daha ödülle döndü. Takım koçluğunu ve mentorluğunu ise aynı okulda öğretmen olan Abdurrahman Gündeşlioğlu ve Muhammet Yılmaz yapıyor.

Haberin Devamı

MakeX Robotik Yarışması’nda geçen yıl ‘Junior High School’ kategorisinde dünya üçüncüsü olan XSun Team, bu yıl ‘Intermediate’ kategorisinde 244 takım arasından birinci olarak dünya şampiyonluğuna hak kazandı.

Şehir Muhafızı

Uluslararası MakeX Robotik Yarışması, dünya çapında en prestijli robotik yarışması olma hedefiyle 2017’den beri düzenleniyor.

Yarışmanın dünya finaline bu yıl 60 ülkeden 450 takım katıldı. Toplam 70 bin doların üzerinde para ödülünün dağıtıldığı yarışmada, XSun Team, ‘Şehir Muhafızı’ temasıyla düzenlenen MakeX Starter kategorisinde yarıştı. Bu kategoride, yarışmacılardan termik santrallerin yıkılması, yol bakımı, çöp ayrıştırma gibi şehir sorunlarına sembolik olarak görevlerle çözüm bulmaları istendi. ‘XSun Team’, 4 dakikalık yarışmayı 2.54 saniyede, en yakın rakibine hem zaman farkıyla, hem de 232.5 puan fark atarak toplam 997.5 puanla tamamladı.

Haberin Devamı

Üreten nesil

Konuyla ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulunan Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, vakıf olarak 2007 yılından beri Türkiye’nin sosyal ihtiyaç odak alanlarına yönelik proje ürettiklerini söyledi. Vakıf olarak ‘eğitim’in ortak paydaları olduğunu belirten Süel, “Farklı segmentlerde, ülkenin farklı coğrafyalarında, farklı demografik özelliklere eğitimler veriyoruz. Eğitim yaşında ne kadar geriye inerseniz, geleceğe yönelik çarpan etkisi o kadar fazla olduğu için çocuklar bizim için önemli odak alanı” diye konuştu. Vakıf olarak tüketen değil, üreten bir nesil istediklerini ve 2016’dan beri ‘Yarını Kodlayanlar’ projesini yürüttüklerini kaydeden Süel şöyle devam etti: “Projeyi hayata geçirirken pek çok fikir oluştu. Bunlardan biri teknoloji biri de çocuklarla ilgiliydi. Bunların ikisini birleştirdiğimizde çocukların teknoloji ve dijital yetkinliklerini artırıcı bir etki vermenin aslında ülke geleceğine, çocukların geleceğine en önemli yatırımlardan biri olacağına düşünerek yola çıktık.

Bugüne kadar 60 ilde 43 bini aşkın çocuğa kodlama öğrettik. Projemizin 4’üncü yılında kodlama eğitimlerimizi tüm illere götürüyoruz. Önümüzdeki bir yılda 81 ilde 100 bin çocuğa daha kodlama eğitimi vermeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Süel, “Geçen yıl kodlama TIR’ı oluşturduk. 12 ilde 42 köye öğrencilere eğitim vermeye gittik. Doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz” dedi.

Yarını Kodlayanlar Çin’den ödülle döndü

Yapay zeka eğitimi verecek

Türkiye Vodafone Vakfı ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinin dördüncü yılında iki işbirliğine de imza attı. Eğitici eğitimlerine Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerini dahil eden vakıf, The Clubhouse Network’le de işbirliği yaptı. Bu işbirliği kapsamında 2020 Şubat ayı itibarıyla yapay zeka eğitimleri verilecek. Eğitimler ilk etapta İstanbul, Ankara ve Trabzon olmak üzere üç ilde verilecek. Bu illerde yapay zeka sınıfları kurulacak. Yapay zeka eğitimlerine 14-17 yaş öğrenciler katılabilecek.

Ortak dil ‘kodlama’

Onur Ata Özyiğit ve Deniz Gündeşlioğlu, üç yıldır Vodafone ile kodlama üzerine çalışıyor. Kodlama alanında çalışmaya başladıktan sonra meslek tercihleri de değişmiş. Onur Ata Özyiğit, yazılım mühendisi olmak isterken Deniz Gündeşlioğlu ise mekatronik mühendisi olmayı hedefliyor. Bu yıl birinci oldukları için ikisi de heyecanlılar.

Haberin Devamı

Onur Ata Özyiğit, “Yarışma sırasında zorluklar yaşadık ama pratik çözümler üreterek üstesinden geldik. Bunun dışında ‘ittifak’ olarak adlandırdığımız rakiplerimiz vardı. Aslında rakiple dost olmak gerekiyor. ‘İttifak’ ile birlikte daha önceden anlaşıp yarışma sırasında ona göre hareket etmemiz gerekiyordu” dedi. Yarışmada herkesin farklı ülkeden geldiği için dil konusunda zorluk yaşadıklarını belirten Özyiğit, ortak dilin ‘kodlama’ olduğunu söyledi.