Ekonomi Yaşanan süreç net

Yaşanan süreç net

11.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin (Privy Council) Turkcell’deki düğümü çözen hisse kararının yansımaları sürüyor

Yaşanan süreç net

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Altimo davasıyla ilgili ilk açıklamasını yaptı. Ciliv, İngiliz mahkemenin kararıyla ilgili, “Bu konuya ilişkin rakamlar ve yaşanan süreç çok net ortada. Rakamlar çok net, rakamlar konuşuyor, benim diyebilecek hiçbir şeyim yok burada” dedi.
İngiliz Mahkeme, Çukurova Holding ile Rus Alfa Grubu (Altimo) arasında 2005’den beri devam eden hisse davasına bir önceki gün aldığı kararla noktayı koymuştu. İngiliz mahkeme, Çukurova’nın yüzde 13.81 hissesini geri almak için Altimo’ya 1 milyar 565 milyon doları iki ay içinde ödemesine karar vermişti. 1 milyar 565 milyon dolarlık tutara, karar tarihinden Çukurova’nın yapacağı ödeme tarihine kadar geçen süre içinde yıllık libor artı yüzde 8 faiz işleneceği açıklanmıştı.

Rakamlar konuşuyor
Bu kararı değerlendiren Turkcell’in Genel Müdürü Ciliv, geniş yorum yapmaktan kaçınarak şirket hissedarları arasında yaşanan dava sürecinin herkes tarafından bilindiğini, açıklanan mahkeme kararının da net olduğunu vurguladı. Şartlar gereği kayda değer bir yorum yapamayacağını dile getiren Ciliv, “Rakamlar çok net, rakamlar konuşuyor benim diyebilecek hiçbir şeyim yok burada” diye konuştu.
Hisse davasında yaşanan gelişmeyi Turkcell’in diğer ortakları Altimo ve TeliaSonera da olumlu karşılamıştı. Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin, kurumsal kördüğümün iki ay içinde çözüleceğini belirterek, “Mahkeme Çukurova tarafından ödemenin tamamının belirtilen sürede yapmaması halinde, hisselerin Altimo’da kalmasına karar verdi. Altimo Privy Coucil’in kararını memnuniyetle karşılamaktadır” dedi.

Haberin Devamı

TeliaSonera dava açabilir
Çukurova Holding’in Turkcell’deki diğer ortağı İsveçli TeliaSonera ise Çukurova’dan 932 milyon dolar tahsil etmek istiyor.
TeliaSonera İletişim Grubu Başkan Yardımcısı Cecilia Edström, “Seçeneklerden biri de dava açmak” dedi. Edström, 2011’deki Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Heyeti’nin kararına dikkat çekerek, “Tahkim heyeti TeliaSonera lehine 932 milyon dolar tazminatı, faiz ve masraflarıyla birlikte ödemesine karar verdi. Bu zamana kadar biz bunu tahsil edemedik. Çukurova ile son iki yıldır bu konuyu görüşüyoruz. Henüz bir mesafe kaydedemedik.”