Ekonomi Yatırımda ‘büyük’ hamle

Yatırımda ‘büyük’ hamle

14.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni tasarımları hayata geçirmeyi, enerji verimliliği sağlamayı ve israfı önlemeyi hedefleyen Eczacıbaşı, büyük ebatlı ürünlerin üretileceği yeni Vitra Karo tesisini hizmete aldı.

Yatırımda ‘büyük’ hamle

Ebru Sungur - Eczacıbaşı Topluluğu bünyesindeki Vitra Karo’nun yeni üretim tesisi, Bilecik’in Bozüyük ilçesinde açıldı. Vitra Karo’nun yeni tesisinde üretilmeye başlayan büyük ebatlı karo, Avrupa’da son yıllarda önemli ölçüde büyüme gösteren karo seramik kategorisinde yer alıyor. 

Haberin Devamı

Yeni tesis yatırımı, büyüyen pazar ve büyüyen kategoride ilham veren modern tasarımları hayata geçirmek, sürdürülebilirlik konusunda enerji verimliliği artırmak ve israfı azaltmak hedefleriyle gerçekleştirildi.  

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah, Vitra Karo CEO’su Hasan Pehlivan, Eczacıbaşı Topluluğu çalışanları ve davetlilerin katıldığı açılış töreninde konuşan Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı şunları söyledi: 

“80. yılımızda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Topluluğumuzun bu yılki yatırımları 250 milyon euro’yu geçecek. Bu yatırımların arasında bulunan Vitra Karo’nun yeni işletmesini bugün devreye alıyoruz. Kısa bir süre sonra da seramik sağlık gereçleri üretimi için yine Bozüyük’te beşinci işletmemizin yatırımı tamamlanacak. Ülkemizin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştiriyor, AB ülkelerine yapılan ihracatta karo ürünlerimizle birinci sırada bulunuyoruz.” 

Haberin Devamı

25.5 milyon euro yatırım

Vitra Karo, bu yıl yeni tesis, verimlilik ve modernizasyona yönelik toplam 25.5 milyon euro’luk yatırımını tamamlamayı planlıyor. Vitra Karo’nun 83 kişiye istihdam sağladığı yeni tesisinden bu yıl 30 milyon euro’luk ihracat yapılacak. Büyük ebatlı karonun Avrupa’da hızlı büyüyen bir kategori olduğunu vurgulayan Vitra Karo CEO’su Hasan Pehlivan da şöyle konuştu: 

“Şu anda Avrupa’da karo sektöründe ilk 10’dayız, ilk 5’i hedefliyoruz. Yatırım sonucu çıkacak ürünler, doğal taş ve mermer gibi malzemelerin yüzey hissini veren, tasarımlarımızı daha gerçek bir şekilde hayata geçirecek dijital teknik uygulamaları da birleştirdiğimiz ürünler olacak. Tasarım iddiamız daha da artacak. Yeni tesisimizde enerji tüketimi normal hatlara göre yüzde 15 azaldı. Dijital sensörlerle sağladığımız data akışıyla yapay zeka algoritmalarını kullanarak, üretim hatasını en aza indiriyoruz. Yüzde 3.5’e indirdiğimiz ıskarta oranını daha da aşağı çekeceğiz. Bu hattımızda ulaştığımız endüstri 4.0 ve ötesindeki uygulamaları, tüm üretim hatlarımızda da yaygınlaştırmayı planlıyoruz.” 

Haberin Devamı

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah da “Karo seramik pazarında Türkiye kapasite ve gücüyle bugün dünyada 7. sıraya, Avrupa’da ise ilk 3’e yükseldi” dedi. 

‘Vazgeçmeyen kazanacak’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada pandemi ve savaş koşullarında dünyanın içinde bulunduğu durumun bazı insanlarda karamsarlık yarattığını belirterek şunları söyledi: “Kazanan, yatırımdan vazgeçmeyenler olacak. Türkiye dünyanın en güvenli limanlarından biri. Yatırım yapmak isteyenlere sesleniyorum, hiç tereddüt etmeyin, doğru zamanda, doğru yerdesiniz.”

Uç ürünle 24 kat fazla gelir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin üretim ve ihracat odaklı büyüme modeline geçtiğini vurgularken, madencilik sektöründeki katma değerli uç ürünlerin ihracatının, ham ürün ihracatına göre 24 kat fazla gelir sağladığını anlattı. Ar-Ge ve inovasyonun katma değeri artırdığını kaydeden Dönmez, “Vitra Karo’nun yeni tesisindeki yapay zeka ve endüstri 4.0, yetkin iş gücü istihdamına kapı aralıyor” dedi.