Ekonomi Yem ithalatındaki vergi düşürülüyor

Yem ithalatındaki vergi düşürülüyor

25.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, önümüzdeki Bakanlar Kurulu’nda yem ithalatında vergi indirimi konusunun görüşüleceğini belirterek, “Bakanlar Kurulu’nda son karar alınarak yemin ithal girdileri üzerindeki vergileri de indirmeyi düşünüyoruz ki etin fiyatını düşürebilelim. Buna benzer başka tedbirlerimiz de olacak” dedi. Son dönemde kuru fasulye, nohut ve kırmızı biberde olduğu gibi et üreticilerinin en büyük sıkıntısı olan yemin ithalatında da vergi indirimine gidilerek fiyatların düşürülmesi sağlanacak.

Yem ithalatındaki  vergi düşürülüyor

Başbakan Binali Yıldırım’ın Singapur ve Vietnam ziyaretlerne eşlik eden Tüfenkci, Milliyet’in gıda enflasyonuna dair sorusunu yanıtladı.

Haberin Devamı

Uzun vadeli tedbirler

Kurban Bayramı öncesi hem hayvan üreticilerine hem vatandaşın cebine etki edecek düzenlemeye dair bilgi veren Tüfenkci, gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkilerini azaltmak için Gıda Komitesi’nin uzun süredir kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Tüfenkci, “Sebze ve meyvenin soğuk zincir içinde taşınması ve soğuk hava depolarında özellikle toplama merkezlerinde ve haldeki soğuk hava depolarının teşvik edilmesini sağlayacağız. Perakendede ürünlerin soğuk zincir içerisinde tüketiciye arz edilmesi zorunlu hale geliyor. Buna ilişkin kararları Bakanlar Kurulu’nda alacağız” diye konuştu.

Hal Yasası’nı önümüzdeki gıda komitesinde konuşacaklarını ve Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını söyleyen Tüfenkci, “Gıda Komitesi artık kısa vadeli tedbirlerden orta ve uzun vadeli tedbirlere yöneldi. Çünkü burada yapısal bir sıkıntı var ve onları giderme adına zaman gerekiyor” dedi. Özelikle fiyatı aşırı artış gösteren ürünlere yönelik kısa vadeli tedbirler alabileceklerini söyleyen Tüfenkci, “Yem fiyatlarının düşürülmesi ile ilgili tedbirler noktasında çalışmalar yapıldı. Bakanlar Kurulu’nda son kararı verilecek. Yemin ithal girdileri üzerindeki vergileri de indirmeyi düşünüyoruz ki etin fiyatlarını düşürebilelim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tavan yüzde 130

Yemde yüzde 130’dan başlayıp yüzde 4’e inen bir vergilendirme sistemi bulunuyor. Et, süt, tavuk, yumurta, balık gibi hayvansal ürünlerin üretim masraflarının yüzde 60 ile 70’ini yem oluşturuyor. Yemin maliyetinin düşürülmesi ile fiyatların da aşağı çekilmesi hedefleniyor. Türkiye’de yem piyasası 10 milyar doları bulrken bunun ise 3’te 1’ini ithal yem oluşturuyor.

Yazarlar