Ekonomi ‘Yeni bir enerji sistemi doğuyor’

‘Yeni bir enerji sistemi doğuyor’

13.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim ve enerji alanındaki küresel gelişmeler ve Türkiye’ye etkileri, Sabancı Center’da, Dünyada Enerji ve İklim Trendleri ve Türkiye’ye Yansımaları başlığı ile düzenlenen IICEC Konferansı’nda ele alındı.

‘Yeni bir enerji sistemi doğuyor’

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın açılış konuşması ile başlayan konferansta Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı Fatih Birol da konuşma gerçekleştirdi. Konferansta dünya enerji piyasalarında yeni bir trendin var olduğu vurgulandı. Güler Sabancı, “Daha sürdürülebilir bir geleceği, enerji güvenliğini, rekabetçiliği ve temiz enerjiye geçişi destekleyen enerji politikaları, sürdürülebilir değer odaklı yatırımlar ve yenilikçi iş modelleri ve temiz enerji teknolojileri ile sağlayabiliriz” dedi. Sabancı, Sabancı Üniversitesi kampüsünü net-sıfır yapmayı hedeflediklerini de söyledi.

Haberin Devamı

Dünya enerji piyasalarında yeni bir trendin artık var olduğunu vurgulayan Fatih Birol, “Enerji piyasalarında kesin bir trend var. Ufukta yeni bir dünya enerji sistemi doğuyor. Son 30 yılda dünya enerji piyasasına baktığınız zaman yüzde 80’i fosil yakıtlar. Kömür, doğalgaz ve petrol hiç değişmedi ama bu değişim başladı. Değişim hızlı bir şekilde devam ediyor ve bunun hızının ne kadar olacağı da Glasgow ve hükümet kararlarıyla belli olacak” dedi.

“Üç tane ev ödevi var” diyen Birol, şöyle anlattı:

“Birincisi; özellikle dünya için son derece kritik olan 2030’a kadar şu anda piyasalarda olan kullandığımız temiz enerji teknolojilerinin artışını üç misli daha hızlandırmalıyız. İkincisi; şu anda piyasada olmayan ama araştırma geliştirme deneme faaliyetleri olan yeni temiz enerji teknolojilerini en kısa zamanda inovasyon yolu ile enerjinin bir parçası haline getirmeliyiz. Üçüncüsü; şu anda kullandığımız fosil yakıtların tüketiminde büyük bir düşüş görmemiz lazım.”

Haberin Devamı

Ayşem Sargın da, “Pandemi sonrasında küresel ve ülke düzeyinde yaşamakta olduğumuz en olumlu gelişme; yeşil dönüşüme ilişkin gündemin uluslararası yatırımların seyri ve gelişimi üzerinde önem kazanmış olması” diye konuştu.