Ekonomi ‘Yeni Evim’ teklifi Meclis’ten geçti

‘Yeni Evim’ teklifi Meclis’ten geçti

26.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda, orta gelirli vatandaşlara konut için düşük faizli kredi imkanı sağlayan kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, konut finansmanı 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabilecek.

‘Yeni Evim’ teklifi Meclis’ten geçti

Düzenleme ile “Yeni Konut Finansman Programı”nın genel çerçevesi belirleniyor. Buna göre, vatandaşların konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla taksitlere katkı sağlanacak. Bu amaçla Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara kaynak aktarılacak. Bir yıl içerisinde katkı sağlanabilecek konut finansmanının toplam anapara tutarı 220 milyar lirayı aşamayacak.

Haberin Devamı

İlk 3 yıldaki finansman taksit tutarının vatandaşın hane gelirinin yüzde 30’unu aşan kısmı kadar para, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenekten katkı olarak aktarılacak.

31 Aralık’a kadar

Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenici hesabından veya finansman tutarından tahsil edilerek finansmanı sağlayan bankalara aktarılacak. Katkıların geri ödeme tutarları, geri ödemelerin başlayacağı tarihe kadar, finansmanın faiz oranı üzerinden basit faiz yöntemiyle hesaplanacak.

Konut finansmanları 31 Aralık 2023’e kadar kullandırılabilecek.