Ekonomi Yeni modeller bantta üçlü zirve yolda...

Yeni modeller bantta üçlü zirve yolda...

24.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gerek yeni üretilmeye başlanan modeller, gerekse de iç pazarda yoğunlaşan satış kampanyaları, otomotive pek çok alanda zirve yaptıracak. Nitekim kasım ayındaki üretim ve ihracat adetleri, rekor sevincini pekiştirdi...

Yeni modeller bantta üçlü zirve yolda...

Türkiye’de otomotiv sektörü, bu yıl üçlü hatta kimilerine göre de dörtlü bir zirve, yani rekor beklentisiyle heyecan içinde. Nitekim bu yıl bantlara alınan yeni modellerin de devreye girmesiyle üretim kapasitesinde artış yaşayan otomotiv sanayi, içeride ve dışarıda yaşanan görece iyileşmelerle birlikte üretimde ve ihracat adetlerinde rekorunu garantilerken, otomotiv pazarı da, yılın ilk aylarında yaşanan canlılık sayesinde rekora hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Kasım ayı itibariyle otomotiv üretimi 2014 yılına göre yüzde 17’lik artışla 1 milyon 233 bin seviyesine ulaşırken, Türk otomotiv tarihinin üretim rekorunu ilk 11 ayda kırmış oldu. Nitekim bundan önceki rekor olan 2011 yılı üretim rakamı 1 milyon 190 bin adetti. Otomotiv Sanayii Derneği, ekim ayındaki açıklamasında yılın sonuna kadar üretim adetlerinin 1 milyon 325 bin ile 1 milyon 350 bin adet civarına ulaşmasının öngörüldüğünü belirtmiştdi. Ancak gidişat, bunun da üzerine çıkılabileceğini gösteriyor.

Satışlar ve ihracat

Ağır ve orta ticari araçlar da dahil olmak üzere bu yıl iç pazardaki satışlarda da rekor beklentisi oldukça güçlü. Her ne kadar eylül ve ekim aylarında seçim atmosferinin yanı sıra kurlardaki yükseliş nedeniyle “görece” düşüş yaşansa da, kasım ayında otomobil ve hafif ticari araç satışlarında yüzde 5’e yaklaşan artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Kasım ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 84 bin 601 adete ulaşırken, 11 ay sonunda 847 bin 720 adetlik bir pazar büyüklüğü ortaya çıktı. Bu, yılın 11 aylık döneminde yüzde 30’luk bir artışa karşılık gelirken, aralık ayında kampanyaların da etkisiyle 120 bin-150 bin adet aralığında bir pazar gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu da yıl toplamında 960 bin adet civarında rakama ulaşılması ve 2011’deki 911 bin adetlik rekorun kırılması anlamına gelecek.

Özellikle Hyundai ve Tofaş’ın yeni modellerinin devreye girmesi, ihracata da doping yaptı. AB ülkeleri otomotiv pazarlarındaki iyileşmenin yanı sıra Amerika’ya yapılan Doblo (Ram) ihracatı, yeni Egea modelinin Avrupa’ya ihracatının öne çekilmesi gibi etkenler, bu konuda da adetsel açıdan bir rekorun söz konusu olmasına aracılık edecek. İhracat, her ne kadar dolar parite kaybından dolayı düşmüş gibi görünse de, adetler bakımından 910 bin olan 2008 yılı rekorunu aşmaya hazırlanıyor. Kaldı ki kasım ayında ihracat adetlerinin toplamı 899 bin 996 oldu ve bu rekoru kesinleştirdi.

Böyle bir yıl yok!

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Kudret Önen, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada otomotiv sektöründe üretim, ihracat ve pazar rekorları kırıldığını, ancak bugüne kadar üç rekorun aynı zamanda gerçekleşmediğini hatırlatarak, “Bu yıl bir ilki yaşayacağız. Hepsinin bir arada bulunduğu bir yıl yok!” ifadesini kullanmıştı. Önen, 2014-2015 döneminde gerçekleştirilen yeni model ve kapasite yatırımlarıyla birlikte otomotiv sanayi kapasitesinin de 1 milyon 750 bine yükseldiğini hatırlatmıştı.

Yazarlar