Ekonomi Yeni yılın ilk zammı doğalgaza

Yeni yılın ilk zammı doğalgaza

02.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yılın ilk zammı doğalgaza

Yeni yılın ilk zammı doğalgaza


       Yeni yılın ilk zammı Ankara'da doğalgaza geldi. EGO Genel Müdürlüğü, doğalgazın satış fiyatını yüzde 8.37 artırdı. Alınan bilgiye göre, EGO Genel Müdürlüğü, doğalgazın Aralık 1999'daki satış fiyatını dolardaki artışa bağlı olarak yeni yılın ilk gününden geçerli olmak üzere yükseltti.
       Aralık ayında metrekübü 119 bin 409 lira olan doğalgaz, yapılan yüzde 8.37 oranındaki zamla dün sabahtan itibaren 129 bin 411 liradan satılmaya başlandı. (aa)

Rus pazarının yarısını kaybettik

       İhracatta yeni pazarlara yönelme politikası etkisini gösterdi. Ocak-Kasım döneminde en fazla ihracat artışı yüzde 111.3 ile Pakistan'a olurken, Pakistan'ı, Güney Kore ve Hindistan izledi.
       İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Ocak-Kasım döneminde en fazla artışın yaşandığı Pakistan'a 122 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. İhracat artışında yüzde 95.4'lük artışla ikinci sırada yer alan Güney Kore'ye 54 milyon dolarlık, yüzde 74.3'lük artışla üçüncü sırada bulunan Hindistan'a ise 115 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Ocak-Kasım döneminde ihracatta en fazla düşüşün yaşandığı ülke yüzde 92.5 ile Liberya olurken, bu ülkeye 3 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracatın en fazla azaldığı ikinci ülke olan Rusya Federasyonu'na ise 559 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, ihracattaki düşüş yüzde 57.5 olarak gerçekleşti.

Deprem bölgesine teşvik geldi

       Hazine Müsteşarlığı'nın, Tabii Afetten Zarar Gören (KOBİ'ler dahil) Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Karar'ın Uygulanmasına İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'nin mükerrer 2. sayısında yayımlandı.
       Afet bölgesindeki raporlarda yer alan hasar miktarının yüzde 50'sini geçmemek üzere teşvik belgeli olup olmadığına bakılmaksızın yatırımcıların hasar görmüş yatırımlarının yeniden tesisini ve işletmesini teminen 200 milyar liraya kadar fondan yatırım kredisi ve/veya işletme kredisi tahsis edilecek. Fon kaynaklarından kullandırılacak kredilerden (KOBİ'lere tahsis edilecek krediler dahil) yatırım kredileri 2 yıl ödemesiz, toplam 5 yıl vadeli ve 7 eşit taksit halinde geri ödenecek. İşletme ve taşıma kredileri 1 yıl ödemesiz, toplam 3 yıl vadeli ve5 eşit taksitte geri ödenecek. Yatırım kredilerinin yıllık faiz oranı yüzde 20, işletme ve taşınma kredilerinin ise yüzde 30 olacak. Faiz, ödemesiz dönem dahil her 6 ayda bir tahakkuk ettirilerek tahsil edilecek.