Ekonomi Yerli OTOBB!

Yerli OTOBB!

25.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TOBB, kendi çatısı altından yüzde 100 yerli otomobilini ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın. Montajcılık bu millete yakışmıyor” dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise Erdoğan’a “Hazırız. Biz bunu yaparız...” sözünü verdi

Yerli OTOBB

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerli otomobil için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) çağrı yaparak, “Bu milletin bir evladı olarak hasretim. Diyorum ki TOBB, kendi çatısı altından yüzde 100 yerli otomobilini ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın. Montajcılık bu millete yakışmıyor” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, şu mesajları verdi:

“Bugün TOBB’un bu genel kurulunda bir teklifim var. Bu milletin bir evladı olarak hasretim. Diyorum ki, TOBB, kendi çatısı altından yüzde 100 yerli otomobilini, ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın. Biz her daim böyle bir konuda yanınızdayız ve önce ülkemize ve dünyaya Türkiye markasını inşallah gönderelim.

15 senedir bu işi yapanlara hep teklif etmişimdir. Gelin kendi otomobilimizi üretelim. Ne yapıyor? Montaj, montaj... Montajcılık bu millete yakışmıyor. Bir parçası şurdan, bir parçası burdan gelsin, öbürü ordan, öbürü burdan. Onları monte et, ondan sonra da piyasada dolaştır.

Artık bu millet, kendisi bunu üretebilecek beyne de sahip, ürüne de sahip. Niye yapmıyoruz? Çünkü öbüründen daha fazla kazanıyor. Ama şimdi ben inanıyorum ki artık sözü burada aldık. Bütün millet, 80 milyon da buna şahit. İnşallah Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında bu işi başaracağız.

Haberin Devamı

Yüksek faiz sömürüsü

Kredi faizleri noktasında bakıyorsunuz, her yerde yüksek faizden şikâyet var mı, var. Yüksek faizi ben bir sömürü aracı olarak görüyorum. ‘Ben kredi faizini uygun şartlarda vereyim de ülkem de kazansın, ben de kazanayım’ anlayışı yok.

Bakıyorsunuz o karınca yazısıyla sözleşmeler var ya... Tabii o krediye mahkum olan girişimci ne yapıyor, altına imza atıyor. İçinde ne var ne yok, bundan haberi var mı? Yok. Geri çağırma olduğu zaman eli mahkum, elinde ne var, ne yok onu da vermek durumunda kalıyor. Bu anlayış tabii ki adil bir anlayış değil, ama bunun çözülmesi şart, Allah’ın izniyle bunu da çözeceğiz.

Yol haritası görevi

Ülkemizde çalışmak, üretmek, kazanmak isteyen hiç kimseye engel olmadığımız gibi tam tersine her türlü desteği sağlıyoruz. Tüm bu çalışmalarda iş dünyamızın temsilcileriyle sürekli istişarede bulunuyoruz. TOBB, asli görevlerine ne kadar odaklanırsa o kadar başarılı olmuştur. Son yıllarda yaşadığımız tüm sıkıntılarda, özellikle 15 Temmuz’da ortaya koyduğunuz güçlü duruşla ahilik sıfatını hak ettiğinizi ortaya koydunuz. Bunun için her birinize yine şahsım ve milletim adına ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

İnşallah yıl sonuna kadar bütün bakan arkadaşlara ‘yol haritanızı 6 aylık hazırlayın getirin’ diyeceğim ve bu 6 aylık yol haritasıyla birlikte biz 2019’un hazırlıklarını yoğun bir şekilde yürüteceğiz. Çünkü 2023 Türkiye’nin adeta bir dönüm noktası olacak.

İstihdam daveti başarılı

“7 Şubat’ta TOBB’da yaptığımız davete iş dünyamız sağolsun, gayet başarılı, net bir cevap verdi ve rakam, 1 milyon 170 bine ulaştı. Demek ki benim milletim, benim girişimcim, istediği zaman bunu yapabiliyor. Bundan sonraki süreçte de bunu yapabileceğine inanıyorum.

Bütün bunlar neyi getirecek biliyor musunuz? Bu ülkede bir dayanışma ruhunu getirecek. Bu dayanışma ruhu, birbirine inanma, kenetlenme, o birlik beraberlik bizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacaktır. Bunun beraber yaptığımız zaman bu milleti Allah’ın izniyle tutan olamayacaktır.”

Hisarcıklıoğlu: Biz bunu yaparız

Erdoğan’ın, “TOBB, kendi çatısı altından yüzde 100 yerli otomobilini ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın” diye seslenmesi üzerine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ayağa kalkarak Erdoğan’ın çağrısına yönelik, “Siz bunu istedikten sonra Türk iş dünyası bunu çok rahatlıkla yapar. Biz hazırız, siz yeter ki bizim yanımızda olun. Biz bunu yaparız” diye konuştu. Hisarcıkloğlu’nun, “Nasıl 5 ayda 1 milyon 100 bin işçi istihdamı yaptıysak onu da yaparız Sayın Cumhurbaşkanım” demesi üzerine Erdoğan, “inşallah, hayırlı olsun” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Yerli OTOBB

Mart 2019’da yola çıkacak

Tamamen Türk malı otomobil üretilmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 2011 yılında başbakanlığı döneminde katıldığı TÜSİAD Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayla gündeme geldi. Erdoğan, burada işadamlarına seslenerek “Artık yerli aracımızı üretelim. Bir babayiğit arıyorum” demişti...

Çağrının ardından, Otomotiv Sanayii Derneği, bu konuda hükümetin isteği üzerine bir “yerli otomobil raporu” hazırlatarak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sundu.

Proje için Türkiye’de de yatırımı bulunan bazı küresel üreticiler, şartların uygun olması halinde yardımcı olabileceklerini açıkladı. Hatta, uluslararası üreticilerin başkanlarıyla görüşmeler yapıldı. Hükümet, böyle bir aracın üretilmesi halinde makam aracı olarak kullanmak üzere alım yapabileceğini, ayrıca yüzde 100 Ar-Ge deskteği sağlanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

3 prototip hazırlandı

2015’te yerli otomobilin ilk prototipleri ortaya çıktı. Dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 3 prototipin kamuflajlı görüntülerini kamuoyuyla paylaşırken, aracın, Saab 9-3 ile Cadillac BLS modellerinde kullanılan platformdan türetildiği bildirildi. Bakanlık, bu platformun tüm haklarının satın alındığını da açıkladı.

Bakan Fikri Işık, geçtiğimiz yıl da projenin detaylarını açıkladı ve yerli otomobil için TÜBİTAK tarafından yeni elektrik motoru ve yazılımlar geliştirldiğini bildirdi. Araç için farklı tasarımlar da yapıldığını vurgulayan Işık, amaçlarının öncelikle yerli teknolojik altyapıyı hazırlamak, daha sonra da ilgilenen girişimcilere bu çalışmaları devrederek aracın seri üretimini sağlamak olduğunu bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, son olarak şubat ayında yaptığı açıklamada, “2019’un mart ayında yerli otomobili yollarda görmeyi hedefliyoruz” derken, yeni aracın ilk etapta ticari taksi olarak değerlendirileceğini belirtti.