Ekonomi Yerli oyun doludizgin

Yerli oyun doludizgin

07.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 850 milyon dolar büyüklüğe ulaşan oyun sektörü, en son versiyonlarını ve teknolojilerini CNR Games Week’de görücüye çıkarıyor. Fuara yerli oyun geliştiriciler damga vuruyor.

Yerli oyun doludizgin

Dijital oyun dünyası 6-10 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenen Games Week’de bir araya gelirken, yerli oyun geliştiricileri göz dolduruyor. Türkiye’de 850 milyon dolar büyüklüğe ulaşan oyun sektörünün önde gelen isimleri fuarda en son teknolojik ürünlerini görücüye çıkardı.

Haberin Devamı

Fuarda, en son teknolojiye sahip VR platformları, oyun bilgisayarları, bilgisayar bileşenleri, konsollar, bağımsız oyun geliştiricileri, kutu oyunları gibi yeni teknolojiler sergileniyor. Fenomen oyuncular, turnuvalar, her yaştan oyuncu ve teknoloji meraklıları, oyun stüdyoları, üniversiteler ve önde gelen oyun şirketlerinin katılımıyla gerçekleşen fuar, 10 Haziran’a kadar açık kalacak.

VR gözlükle oynatıyor

Fuara yerli oyun geliştiriciler damga vuruyor. Red Horizon Teknolojileri’nden Doğa Caner (28) ve dört arkadaşının geliştirdiği Black Trail, bir sanal gerçeklik yani VR oyunu. Western tarzındaki oyun fuarda katılımcıların gözdesi oldu. VR gözlüğüyle oynanan oyun henüz satışa çıkmadı. Demo aşamasındaki oyunu, yurtdışına da açmak istediklerini ve Steam üzerinden yayınlayacaklarını belirten Caner, altı aydır üzerinde çalıştıklarını ve bu yıl en az 30 bin kişi tarafından oynanmasını beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Başakşehir Living Lab ise Games Week’de, yerli oyun Armada Battle’ı sergiliyor ve katılımcılara oynatıyor. Altı dilde ve 11 ülkede oynanan oyunun 20 bin oyuncusu var. Geliştiricilerinden biri Salih Selim Belek (17). SSB Studios olarak Living Lab bünyesinde geliştirdikleri oyunu, dünyada fenomen haline getirmek istediklerini söyledi. Deniz savaşı oyununda filikayla başlayıp okyanuslara açılacak gemilere sahip oluyorsunuz. Belek ve arkadaşları, iki yıldır oyun üzerinde çalışıyor.

Öğrenciler atakta

Türk Telekom Teknik Meslek Lisesi öğrencileri de fuarda kendi geliştirdikleri iki oyunu sergiliyor. Liberation ve The End Of The Future. Liberation oyunu aksiyon, diğeri ise macera ve bilim kurgu oyunu. Lise öğrencileri beşerli gruplar halinde oyunlar için iki aydır çalışıyorlar.

Aydın Üniversitesi bünyesindeki Game Lab de fuarda Taso18 ve Ngdroid App adlı iki oyunla yer alıyor. Eğitim görevlisi Noyan Culum, mobil oyun geliştirme üzerine odaklandıklarını belirterek, yerli oyun yanında yerli oyun motoru geliştirme üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Öğrencilerin oyun yeteneklerini geliştirmek için çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Xiaomi indirimli satışa çıktı

Karne hediyesi, Ramazan Bayramı ve Babalar Günü için özel ürünlerin sergilendiği fuarda, Türkiye pazarına CNR Games Week İstanbul’la giren GearBest standını ziyaret edenler teknoloji markası Xioami ürünlerini indirimli fiyatlarla aldı. E-ticaret sitesi GearBest, 2018’in dördüncü çeyreğinde bireysel satıcı ve markalara da platformunu açmaya hazırlanıyor. Firma yetkilisi Sinan Konancı, Xiaomi ile işbirliğine giderek yeni modeli Redmi S2’yi Türkiye pazarına sunmaya başladıklarını duyurdu.

35 bin TL ödüllü turnuva yapılacak

Yerli oyun doludizgin

Yerli ve yabancı 50 binin üzerinde bilgisayar oyuncusu, fenomen oyuncular, teknoloji tutkunlarını, oyun stüdyoları, üniversiteler ve önde gelen oyun şirketleri ile buluşturan fuarda, çok sayıda bireysel oyuncunun yanı sıra e-spor takımlarının da katılacağı Pubg, Fortnite, League Of Legends, Cs:Go, Fifa 18, Hearthstone, Rocket League ve Pes 18 gibi turnuvalar düzenlenecek. Bahçeşehir Üniversitesi’nin E-spor Kulübü’yle birlikte düzenlenen turnuvalarda dereceye girenlere toplam 35 bin lira para ödülü dağıtılacak.

Haberin Devamı

Fuarda ziyaretçilerin sevdikleri oyunları doyasıya oynayabilmeleri için oyun alanı da kuruldu. Atölye çalışmaları da var.

Yerli oyun doludizgin

Uçuş korkusu sona eriyor

Fuarda dikkat çeken icatlardan biri de gerçekçi bir havaalanı ve uçuş deneyimi yaşatarak, katılımcıların psikologlar eşliğinde uçuş korkularını yenmelerini sağlayan sanal gerçeklik uygulaması AvioVR oldu. Uygulamanın geliştiricilerinden Merve Yaman Özer, TÜBİTAK programında yer aldıkarını belirterek, “Psikologlar kontrolünde geliştirilen bu uygulamayla iki günde uçuş korkusuna son veriyoruz. 6-8 saatte bu korku bitiyor. Şu anda Ar-Ge aşamasında” dedi.

Fuarda nostalji bölümü

30-40 yaş aralığındaki yetişkinliklerin çocukluk döneminde severek oynadığı Street Fighter, Mortal Combat gibi oyunlar da fuarın nostalji bölümünde yer aldı.

Ayrıca server’a bağlı bilgisayarın harddisk olmadan çalışmasına imkan sağlayan ‘Disksiz Bilgisayar Sistemleri’ de ziyaretçilerden tam not aldı. Fuarın en pahalı oyun bilgisayarı ise 18 bin TL fiyatı ile MSİ standında bulunan i9 işlemci özelliğine sahip GT75 Titan 8RG oldu.