Ekonomi Yerli turist 5 yıldızlı otelde 'damsız' tatil yapamayacak

Yerli turist 5 yıldızlı otelde 'damsız' tatil yapamayacak

08.04.2008 - 09:38 | Son Güncellenme:

Turistik tesislerde ‘damsız tatil yapılamaz’ uygulaması giderek yayılıyor. Güneydeki otellerin yarısı turistlerin, özellikle de Rus ziyaretçilerin ‘rahatsız olmaması’ amacıyla uygulamayı yaygınlaştırıyor

Yerli turist 5 yıldızlı otelde damsız tatil yapamayacak

OTELLERDE ‘damsız tatil yapılmaz’ uygulaması giderek yayılıyor. Üç yıl önceye kadar birkaç otelle başlayan uygulamayı özellikle güneydeki birçok resort otel de takip etmeye başladı. Uygulamaya göre, erkekler tek başlarına veya birkaç kişi birlikte rezervasyon yaptıramıyor. Şirketlerin bayi toplantıları ise bu uygulama dışında tutuluyor. Turizmciler otellerin hemen hemen yarısında bu kuralın geçerli olduğunu belirtiyor. Tüm turizmcilerin üzerinde birleştiği ortak nokta ise ‘tek veya birkaç kişiden oluşan erkek müşterileri kabul etmeme uygulamasının’ çığ gibi büyümesi oldu. Uygulamaya gerekçe olarak ‘bayan müşterilerin rahatsız olabileceği nahoş durumların ortaya çıkmaması’ olarak gösteriliyor. İşin ilginç bir yönü de Türkiye üzerinden birçok otele erkek müşteriler tatil için rezervasyon yaptıramıyor, ancak rezervasyon yurtdışından yapılırsa uygulama dışında kalıyor.

UYGULAMA ‘ÇIĞ GİBİ YAYILIYOR’

JOLLY Tours Acenteler Satış Müdürü Murat Kuduzcu, erkek müşteri kabul etmeme uygulamasının son dönemde çığ gibi yayıldığını belirterek şunları söyledi: ‘Son dönemde Rusya’dan ciddi oranda müşteri geliyor. Tatil süresince tacize varan eylemlerde bulunabiliyorlar. Bunu engellemek durumundalar. Sadece tek erkek değil, iki kişi, üç kişi gelen erkek müşteriler de kabul edilmiyor. Bu uygulama yaklaşık üç yıl önce başladı. Son dönemde giderek artıyor. Çığ gibi büyüyor. Otellerin yüzde 35-40’ı bu uygulamayı yapıyor.’


‘Olayı anlattığımızdaoteller anlayış gösteriyor’


JOLLY Tours Acenteler Satış Müdürü Murat Kuduzcu’nun verdiği bilgiye göre, Delphine Deluxe, Simena, Marco Polo, Magic Sun, Comfort Flora Beach, Sillyum Golf Resort, Sunrise Park Resort gibi tesislerde tek veya daha fazla sayıda erkek müşteri rezervasyon yaptıramıyor. ‘Uygulamanın doğru olan yönleri de var. Yanlış olan yönleri de’ diyen Kuduzcu ‘Herkes bu sınıfa sokuluyor. Olayı anlattığımızda oteller anlayış gösterebiliyor. Kimi oteller kışın kabul edebiliyor, ama yaz sezonunda kabul etmiyor’ dedi.


Barut: Ayrım yanlış


TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut da erkek-bayan ayrımı yapmanın yanlış bir yaklaşım olduğunu belirtti. Barut, şunları söyledi: ‘Oteller single oda kontenjanı pek vermez. Çünkü fiyat düşer. Resort oteller şehir otelleri gibi değil. İki kişilik odada kişi başı 100 YTL aldınız diyelim, tek kişiden 150 YTL alırsınız. Ticari bir olay. Tek erkek müşteri kabul etmeme durumu konsepte yönelik de olabilir. Çünkü bazı tesisler ailelere yönelik etkinliklere ağırlık veriyor.

Haberin Devamı

Belma Toprak / STAR