Ekonomi Yerli turiste ‘dünya mirası’

Yerli turiste ‘dünya mirası’

25.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kültürel ve doğal hazineleri ile dünyanın her yerinden turistin seyahat rotasında yer alan Türkiye, iç turizm hareketini de ‘dünya mirası’ alanlarıyla güçlendiriyor.

Yerli turiste ‘dünya mirası’

DUYGU ERDOĞAN - Okulların ara tatiliyle birlikte 1 haftalık yoğun bir turizm hareketi geride kaldı. Sömestir ve kar yağışıyla birlikte başlayacak kayak tatili öncesinde pek çok şehirde kültür turları talep artışıyla devam ediyor. Ara tatilde Antalya, Gaziantep ve Kapadokya seyahatlerinin yine öne çıktığı görüldü. Ancak Türkiye’nin bu alanda dünya çapında markalarından Kapadokya gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bölgeleri, yakın illerle birlikte gelişmeye devam ediyor. Turistler açısından yeniden ‘keşfedilen’ bu alanlar, ayrıca yine UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Geçici Listesi ile daha büyük bir hareket alanına yayılıyor.

Haberin Devamı

Doğu’nun hazineleri

Kültür turları için ilkbahar ve sonbahar ayları öne çıkarken, bu mevsimlere göre gezilecek yerler farklılık gösterebiliyor. Bu dönemin popüler lokasyonları olarak Kapadokya’nın öncülük ettiği listede Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa’yı içeren GAP turları var. Eskişehir, Bolu, Bursa, Edirne İstanbul yakını alanlar olarak, Mardin, Hatay ise yine gastronomi ağırlıklı tercih ediliyor. Konya ve Van ile çevresi, yeniden başlayacak Doğu Ekspresi turu da listede yer alıyor. Turlar dışında bu listeler, gezginler ve bireysel ve grup olarak seyahat etmek isteyenlerin de yol göstericisi halini alıyor.

Popüler turlar için seyahat acentelerinin ‘Doğu’nun hazineleri’ başlığı altında pek çok tur hazırladığı görülüyor. Bu hazinelere tüm Anadolu kapsamında baktığımızda uçsuz bucaksız bir liste karşımıza çıkıyor. Tarihi ve kültürel değerleri, doğal özellikleri ile birlikte şehirlerin turizm açısından gelişmeye açık yönleri; turisti çeken başlıca unsurlar oluyor. Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasıyla bölgede artan dışarıya dönüklük, son yılların en iyi tanıtımlarından birini getirdi. Bu alan mevcut durumda kültür turlarının vazgeçilmezi halini aldı. Listenin en yenisi Malatya’daki Arslantepe Höyüğü bölgesinde de bir hareket göze çarpıyor. Yine listede ve geçici listede yer alan Kars’ta Ani Harabeleri, Diyarbakır’da Zerzevan Kalesi, Van’da Akdamar Adası ve Kilisesi, Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar’da Frigya gibi onlarca alan, turlarda öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Listenin gediklileri İzmir’de Efes Antik Kenti, Antalya’da Karain Mağarası ve St. Nicholas Kilisesi, Aydın’da Aphrodisias, Çorum’da Hattuşa, Sivas’ta Ulu Cami, Safranbolu gibi alanlar da çeşitli mevsimlerdeki turlarda yer alıyor.

Yerli turiste ‘dünya mirası’

İlgi artışı sürüyor

Ara tatil döneminde ailelerin Antalya ve İstanbul yakınında Abant ile Sapanca’daki otellerde tatili tercin ettiğini belirten Setur Kültür Turları Yöneticisi Serhat Somuncuoğlu, Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerleriyle bu alanda tatil planlayanların tercih ettikleri ülkelerden olduğunu vurguladı. Somuncuoğlu, “Son yıllarda geniş tanıtım ve bilgi alma fırsatı sayesinde bu ilgi artarak devam ediyor. Örneğin Göbeklitepe’nin 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması üzerine Göbeklitepe’ye seyahat etmek isteyenlerin sayısında önemli bir artış yaşandı, dizilere konu olacak kadar popülerliği arttı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Tüketici kararını etkiliyor’

Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, son dönemde en çok tercih edilen kültür turları rotalarının GAP turları, Kapadokya, Karadeniz, Doğu Ekspresi ve Kars turları şeklinde sıralandığını anlatırken, ara tatilde ise ailelerin en çok Kapadokya ve GAP bölgesini tercih ettiğini söyledi. Dünya mirası alanlarının, kültür turlarını tercih eden tüketici kararlarını desteklediğini anlatan Küçükyılmaz, “Örneğin Göbeklitepe turizme kazandırıldıktan sonra, o bölgeye yapılan turların sayısı oldukça arttı ve misafirler, bölgeye karşı daha çok ilgi duymaya başladı. Kapadokya Peri Bacaları, Nemrut Dağı Kalıntıları, Efes Antik Şehri, Sümela Manastırı gibi UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilen yerler de satın alma kararını destekleyen seçenekler arasında yer alıyor” dedi.