Ekonomi Yerliler ‘makam’a hazırlık yapıyor

Yerliler ‘makam’a hazırlık yapıyor

15.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamudaki makam araçlarına ‘yüzde 50 yerlilik’ şartı getirilmesi, kritere uyan markaları hareketlendirdi. Toyota Pazarlama CEO’su Bozkurt, Corolla ile ilgili kendilerine talepler gelmeye başladığını söyledi.

Yerliler ‘makam’a hazırlık yapıyor

Bakanlar Kurulu’nun, kamu taşıtlarına, özellikle de genel müdürler, şube müdürleri, daire başkanları için alınacak makam araçlarına getirdiği ‘yüzde 50 şartı’, uygun modelleri olan markaları hareketlendirdi. Kararla, Fiat Linea, Renault Fluence, Toyota Corolla gibi Türkiye’de üretilen modellere kamudan talep gelmesi beklenirken, benzer özelliklerdeki yeni üretilecek araçların da şansı artacak.
Bu karardan memnun olduklarını, özellikle Corolla için kendilerine talepler geldiğini belirten Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Orta ve üst sınıf arasında yer alan Corolla’nın makam aracı algısı oldukça yüksek. Hatta üst sınıf gibi de kabul ediliyor. Bu nedenle kamudan ilgi göreceğini düşünüyoruz. Nitekim şimdiden ilgi ve talepler var” dedi. Corolla’nın perakende satışlardaki başarısını filoda da sürdürdüğünü anlatan Bozkurt, “Yılın ilk 7 ayında 7 bin 332 adet ile Türkiye’de ‘filo dışında’ en çok satılan model oldu. Markanın tüm satışlarının yüzde 55-60’ını Corolla oluşturuyor. Filo satışlarımızında yüzde 81’i Corolla” diye konuştu.
‘Hedefler kurlara bağlı’
Yılbaşında pazarın 600-650 bin adetler arasında oluşması beklenirken filo satışlarının da etkisiyle beklentinin bir miktar yükseldiğini söyleyen Bozkurt, “Aslında kötünün iyisi bir gelişme. Döviz istikrarlı seyretmeye devam eder, Fed’den kuru olumsuz etkileyecek karar çıkmazsa, pazar 700 binler seviyesine oluşabilir. Biz de hedefimizi 28 binden 35 bine yükselttik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dizel fiyatına hibritleri de yolda

Toyota’nın, kapsamlı şekilde yenilediği Yaris modeli, 38 bin 900 liradan başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunuldu. Aracın hibrit versiyonu, dizel motorlu Yaris’le benzer fiyata satılacak.
Basında çıkan yorumlar, tüketicilerden gelen değerlendirmeler ve yetkili satıcılardan elde edilen verilerle kapsamlı şekilde yenilenen Yaris, bu ay satışa sunuldu. Ön tasarımından iç mekanına, gövdesinden süspansiyonuna hatta motorlarına kadar pek çok unsuru yenilenen Yaris’te yenilenen parça sayısı 1000’i buluyor. Sportif görünüme kavuşan, kabin içi sessizleşen ve sürüşü daha konforlu hale gelen Yaris, Türkiye’de 1.0 lt (69 HP) ve 1.33 lt (99 HP) benzinlinin yanısıra 1.4 lt (90 HP) dizel motor seçenekleriyle satılıyor.
100 km’de ortalama 3.6 litre tüketen, 1.5 lt benzinlinin yanısıra bir de elektrikli motora sahip olan ‘hibrit’ Yaris ise ekim ayında dizel motorlu versiyonla aynı fiyatlardan satılmaya başlanacak. Yeni Yaris’in hibrit versiyonunun 58 bin 500 liradan başlayan fiyatla satışa çıkacağını söyleyen Bozkurt, Türkiye’de satış hedeflerinin de yılda 500 adet seviyesinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yerliler ‘makam’a hazırlık yapıyor

Peugeot 308’in Paris’te ‘güç’ gösterisi

Fransız üretici Peugeot’nun orta sınıftaki popüler modeli 308, Paris’te ‘güç’ gösterisine hazırlanıyor. Modelin performanslı GT versiyonu, Paris Otomobil Fuarı’nda ilk kez tanıtılacak.
Avrupa’da “2014 Yılının Otomobili” de seçilen 308, Hatchback ve SW versiyonlarında performanslı birer seçeneğe kavuşacak. Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtımı yapılacak 308 GT, 1.6 lt 205 HP turbo benzinli ve 2.0 lt 180 HP HDi dizel motorlarla donatılacak. Özel ayarlı şasinin kullanıldığı 308 GT ve 308 SW GT versiyonlarında kullanılan benzinli motor, aracı 0’dan 100 km/s hıza 7.5 saniyede çıkarıyor.
62 adet led’in kullanıldığı ön farlarla standart versiyondan ayrılan 308 GT, bununla birlikte özel sinyaller, parlak siyah dikiz aynaları ve arka kısımları koyu renkli yan camlar da bulunuyor. Kapı altı panelleri, arkada siyah renkli difüzör, 18 inç’lik çift renkli jantlar, çift egzoz çıkışının kullanıldığı araçta, GT imzası, radyatör panjurunun yanısıra bagaj kapağı ve ön çamurluklarda yer alıyor. Bununla birlikte 308 GT, standart versiyona göre önde 7 mm ve arkada 10 mm alçaltılmış.
Özel ‘magnetic mavi’ rengin de kullanıldığı 308 GT’nin iç mekanında kırmızı dikişli döşemeler, torpido paneli, kapı içleri, vites körüğü dikkat çekiyor. Alüminyum pedallar, delikli deriye sahip ve GT amblemli direksiyon simidi, kırmızı aydınlatmalı ve damalı motifli göstergeler de sürücünün ilk gözüne çarpacak ayrıntılar arasında.

Haberin Devamı

Yerliler ‘makam’a hazırlık yapıyor

En küçük Jeep ekimde geliyor

Jeep markasının küçük SUV sınıfındaki ilk temsilcisi olan ‘Renegade’, ekim ayında 75 bin 250 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulmaya hazırlanıyor. İtalya’da üretilen ilk Jeep olarak da farklı bir yere sahip Renegade, Türkiye’de markanın iddialı satış hedeflerine ulaşmasında da en büyük kozu olacak.
Mart ayındaki Cenevre Otomobil Fuarı’da tanıtılan Renegade, ekim ayında Türkiye’de satışa sunulacak. Fiat’ın İtalya’daki Melfi tesislerinde üretilen Renegade, ilk etapta 1.4 lt benzinli (140 HP) ve 1.6 lt dizel (120 HP) motor seçenekleriyle gelecek. Her iki motor seçeneğinde de manuel vites kutusu bulunacak Renegade, 2015 yılının mayıs ayında 1.4 lt motorda otomatik vites seçeneğine de kavuşacak. Renegade, ‘Limited’ ve ‘Longitude’ donanım seçenekleriyle getirilirken, 2.0 lt motorla donatılmış ‘Trailhawk’ siparişle getirilebilecek.
Köklerinden ilham alındı
Markanın mirasını taşıyan özellikler ve yenilikçi tasarım anlayışının birleştirilmesiyle ortaya çıkan Renegade, dikkat çekici renk seçenekleri ve kompakt boyutlarıyla fark yaratmayı hedefliyor. Efsane 1941 Willys’ten de esintiler taşıyan Renegade, şehir içi ve off-road sürüşüne uygun özelliklere de sahip.
Şerit İkaz Sistemi, gelişmiş Acil Fren Desteği, arka park sensörü, 17 inç alüminyum jantlar, karartılmış arka camlar, Bi-Xenon farlar ve yağmur sensörü ‘Limited’ versiyonunda standart olacak. Renegade modelinde 5 inç’lik dokunmatik ekranlı ve multimedya fonksiyonlarını da barındıran UConnect sistemi, kişiselleştirilebilir göstergeler, Bluetooth ve USB girişi özellikleri de mevcut.

Haberin Devamı

ŞİMDİDEN 300 SİPARİŞİ VAR

Ağustostan bu yana satışına devam edilen Cherokee ve ekim ayında gelecek Renegade ile bu yıl satışlarını, 2013’e göre yüzde 100 artırmayı hedeflediklerini söyleyen Jeep Marka Direktörü Mahmut Karacan, şimdiye kadar Renegade için 300 adetlik sipariş aldıklarını belirtti. Karacan, “Ekim ayında Türkiye pazarında yerini alacak Renegade, dengeleri değiştirecek. Ülkemizdeki Jeep satışlarının büyük bölümünü oluşturacak Renegade için yıl sonuna kadar 600 adet satmayı hedefliyoruz” dedi. Renegade’in, Jeep markasının bu yılki en önemli yeniliği olduğunu vurgulayan Karacan, yıl sonunda 1880 adet satış gerçekleştirmeyi planladıklarını, 2015 yılı için de toplam satış hedeflerinin 2 bin 760 adet olduğunu kaydetti.