Ekonomi Yılbaşına ‘vizesiz tatil’

Yılbaşına ‘vizesiz tatil’

09.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yılbaşı için tatil planları hayata geçmeye başladı. Yurt içi ve yurt dışında 150 binden fazla insanın bu 3 günü tatilde geçirmesi beklenirken, en çok ilgiyi vizesiz Avrupa, Kapadokya ve Kıbrıs çekiyor

Yılbaşına ‘vizesiz tatil’

Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı rezervasyonları da arttı. 31 Aralık’ın Pazar gününe gelmesine rağmen, pek çok insan 2 gece üç günlük turlara, ya da şehir otellerinde tek gece konaklamalara ilgi gösteriyor. Yanı sıra yakın yurt dışı turları da bu dönemde talep alıyor. Turizmcilerin tahminine göre, yılbaşı tatilini yaklaşık 150 bin kişinin yurt içinde ve yurt dışında çeşitli turlar, tatillerde geçireceği öngörülüyor.

Bu dönemde yılbaşı tatilini en çok döviz kurlarındaki dalgalanmalar etkiliyor. Turizmciler, birkaç gündür kurlarda görülen düşüşle rezervasyon artışlarının gözle görülür hale geldiğini ifade ediyor. Örneğin, hem yakın olması, hem de kayak turizminde önemli bir yeri olması nedeniyle tercih edilen ülkelerin başında gelen Bulgaristan’a gitmek için sadece tek kişilik vize ücreti 60 euro. Ülkede diğer giderler Avrupa’nın diğer ülkelerine göre düşük olsa da euro’nun yüksek seyri karşısında Avrupa yerine vizesiz bölgeler ya da yurt içi konaklamalar tercih ediliyor.

Prontotur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da, kurlara dikkat çekerken, “En ufak yükselişi turizmi bir anda etkiliyor ve bur durgunluk başlıyor. Ancak anlık düşüşler de bir o kadar etkili oluyor ve rezervasyonlar artıyor” ifadesini kullandı.

Belgrad talebi patladı

Vizesiz Avrupa ülkeleri içinde kuşkusuz en ilgi çekeni Sırbistan-Belgrad oluyor. Belgrad’a son yılda artan uçuşlarla birlikte talep de aynı şekilde yükseliyor. Tur operatörleri bölgeye yaptıkları turları da genişletiyor. 200 euro’dan başlayan fiyatlarla Belgrad’a turlar düzenlenirken, yılbaşı için de özel programlar oluşturuluyor.

Yılbaşına ‘vizesiz tatil’

Yeni kimliklerle gidilebilen Ukrayna da bu yıl öne çıkıyor. Yeni yıl kutlamaları için Ukrayna da Türk turistin tercihleri arasında.

Avrupa’yı tercih edenler ise Roma başta olmak üzere, Barselona ve Paris’e gidiyor. Avrupa’da yeni yıl kutlamaları için tercih edilen ülkeler dolayısıyla İspanya, İtalya ve Fransa oluyor.

Şehir otelleri...

İstanbul, İzmir merkezli şehir otelleri ile Antalya merkezli açık olan kıyı otelleri de kurdan etkilenen yerli turistin tercih ettiği yerler oluyor. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, yeni yıl programlarının yapıldığına dikkat çekerken, şehir otellerinde tek gece konaklama, ya da kıyı otellerde 2 geceli konaklamalar tercih edildiğini dile getirdi.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ise, şehir otellerinde fiyatların oldukça düşük seyrettiğini hatarlatırken, yılbaşı etkisinin de görülmeye başladığını söyledi. Bayındır, “Önümüzdeki yıllarda daha iyi olacağını ümit ediyoruz. Fiyatlar şu anda karlılığı çok etkilese de bunun da düzeleceğini umuyoruz” dedi.

Kapadokya hareketlendi

Yılbaşına ‘vizesiz tatil’

Yeni yıl tatillerinin ve kutlamalarının son birkaç yıldır öne çıkan merkezi Kapadokya. Gerek yerli, gerekse yabancı turist Kapadokya’nın eşsiz ortamı ve doğasında yılbaşını geçirmek için şimdiden rezervasyonlarını yapıyor. Bölgede butik otellerden, büyük otellere kadar hepsinde yeni yıl hareketliliği yaşanıyor. Her keseye göre tur imkanı bulunurken, bireysel tatiller için de pek çok seçenek sunuluyor. Tur fiyatları 700 liradan başlarken, içeriğine göre değişiyor.

Kıbrıs’a ‘Tarkan’ akını

Yılbaşına ‘vizesiz tatil’

Kıbrıs, her yıl yılbaşı kutlamalarının önemli bir merkezi oluyor. Pek çok lüks otelde yeni yıl kutlamaları için özel programlar hazırlanıyor. Türkiye’nin ünlü sanatçıları da her yıl yeni yılı Kıbrıs’ta geçiriyor. Bu yıl da yine öne çıkan programlarıyla dikkat çeken Kıbrıs, kur farkı nedeniyle Avrupa’ya gidemeyenlerin de başlıca tercihi oluyor. Özellikle yeni yılda Kıbrıs’ta sahne alacak Tarkan’ı dinlemek isteyenler, programlarını çoktan yaptı. Kıbrıs’a adeta Tarkan akını var.

Sıcak bölgelere de ilgi var

Etstur da yılbaşı turlarının büyük kısmının dolduğunu, yüzde 85 seviyesine ulaştıklarını açıkladı. İş yerlerinden izin alamayanlara özel otobüs ile Selanik ve Sofya turları da düzenleyen Etstur, vizesiz Belgrad ve Marakeş & Kazablanka turları ile yeni yıla sıcak bölgelerde girmek isteyenler için ise kolay vize özelliğiyle Dubai turlarını hayata geçiriyor.

Yazarlar