Ekonomi Yılın müdahalesi

Yılın müdahalesi

31.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, yılın son işlem gününde kura 2.5 milyar doları aşan oranda doğrudan müdahalede bulundu. 1.85’e kadar gerileyen dolar/TL daha sonra 1.88’den işlem gördü

Yılın müdahalesi

Önceki gün 1.92 lirayı aşarak tarihi rekor seviyelerine yükselen dolar/TL’ye Merkez Bankası’ndan yılın son işlem gününde doğrudan müdahale geldi. Gün içinde 1.85’e kadar gerileyen dolar/TL daha sonra 1.88 seviyelerinde dengelendi. Merkez Bankası’nın doğrudan müdahalesinin 2.5 milyar dolar seviyesinde olduğu ifade edildi. Merkez Bankası en son 18 Ekim’de piyasada doğrudan müdahalede bulunmuştu. Merkez Bankası tarafından akşam saatlerinde yapılan açıklamada, “yakın zamanda döviz kurlarında sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiği” ifade edildi.

İhaleyle 750 milyon dolar sattı
Merkez Bankası ayrıca, 1.35 milyar dolarlık döviz satım ihalesinde 750 milyon dolarlık döviz sattı. Böylece, Merkez Bankası’nın hem ihale hem de doğrudan müdahaleyle toplam satılan döviz miktarının 3 milyar doların üzerinde olduğu ifade edildi. Merkez Bankası’nın döviz satım ihalelerine başladığı 5 Ağustos’tan bu yana sattığı tutar ise 11.21 milyar dolara ulaştı.
Bu arada Merkez Bankası dün yaptığı açıklamada, bundan sonra dövize doğrudan müdahale edilen günlerde de döviz satım ihalesi düzenlemeye devam edeceğini açıkladı.

Bir hafta ve bir ay vadeli repo ihalesi
Öte yandan Merkez Bankası, bir hafta ve bir ay vade ile gerçekleştirdiği iki repo ihalesiyle dün piyasaya geleneksel yöntemle 5 milyar TL sağladı. Merkez Bankası, en son Lehman krizi döneminde kullandığı 1 haftadan uzun vadeli ihalelere yılın son işlem gününde yeniden başlarken bankacılar, piyasada likiditenin yeterli olduğunu söyledi.
Merkez’in 6 Ocak 2012 vadeli repo ihalesinde 2 milyar lira verdi. İhaleyi büyük bir bankanın tek başına aldığı belirtildi. Merkez Bankası, 27 Ocak 2012 vadeli güniçi repo ihalesinde ise 3 milyar lira verdi, ortalama basit faiz yüzde 11.34 oldu.

Haberin Devamı

Yılın müdahalesi

MURAT YARDIMCI ING Bank Trading Grup Müdürü

‘Mesaj verdi’

“Döviz sepeti 2.20’ye çıkınca Merkez Bankası doğrudan müdahalede bulundu. Merkez’in müdahalesi sonrasında dolar/TL 1.85’e geriledi, ancak daha sonra tepki gelerek 1.88’e çıktı. MB’nin doğrudan müdahalesinin piyasaya verilen bir mesaj olduğunu düşünüyoruz. Sepeint 2.20’ye çıkmasına izin vermiyor. Önümüzdeki dönemde 1.29 seviyelerinde olan euro/dolar paritesinin 1.24’e inebileceği konuşuluyor. Parite gerilerse, dolar/TL’nin de 1.95’lere yükselebileceği ifade ediliyor. Bu nedenle sepet’e bakmak gerekiyor. Merkez’in kararlı olduğunu gördük.”

NURHAN TOĞUÇ Ata Yatırım Başekonomisti

‘1.80’e geriler’

“Merkez Bankası’nın müdahalesi ve uluslararası piyasalarda talebin düşmesiyle birlikte dolar gerileme trendine girmiş durumda. Ben bu trendin kalıcı olabileceğini düşünüyorum. Global dolar endeksi ciddi bir düşüş trendine girmiş görünüyor. Bu çerçevede içeride de 1.92 seviyelerine gelmiş olan dolar/TL Merkez’in müdahalesi ve uluslararası piyasalarda dolar talebinin düşmesiyle birlikte gerileme trendine girmiş durumda. Bu trendin kalıcı olabileceğini düşünüyorum. Doların 1.8000 liraya doğru gerileyebileceğini düşünüyorum.”