Ekonomi ‘Yoksulluk sınırındakilerin sayısı 18 milyondan 12 milyona indi’

‘Yoksulluk sınırındakilerin sayısı 18 milyondan 12 milyona indi’

06.03.2010 - 18:38 | Son Güncellenme:

.

‘Yoksulluk sınırındakilerin sayısı 18 milyondan 12 milyona indi’

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin yoksulluğu azaltmada bazı batı ülkelerini bile geride bıraktığını belirtti. Bakan Şimşek, “2002’de gıda ve gıda dışı diye tanımlanan yoksulluk sınırının altında olan kişi sayısı yaklaşık 18.5 milyon iken 2008 itibariyle bu rakam 12 milyonun altına indi” dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep’te İl Genel Meclisi üyeleriyle Özel İdare Binası'nda düzenlenen toplantıya katılan Bakan Mehmet Şimşek, burada yaptığı konuşmada çeşitli konulara değildi. Eğitimin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Şimşek, “Eğer biz dünya ile rekabet edebileceksek mutlaka eğitimde kaliteyi, niceliğin yanında niteliği artırmamız lazım. İşsizlik sorunu aslında temelde çözülecekse yine eğitim çok önemlidir. Çünkü Türkiye’de işsizlerin önemli kısmı, yüzde 60’ına yakın kısmı lise altı eğitime sahip. Bakanlıklar arasında en fazla parayı Milli Eğitim Bakanlığına vermeye devam edeceğiz. İnsan kaynağı açısından da önceliklendiriyoruz. Neredeyse kamuya aldığımız iki elemandan birisi öğretmen” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ESEFLE KARŞILIYORUZ’

ABD Temsilciler Meclisi’nde ‘Ermeni Soykırımı Karar Tasarısı’nın kabul edilmesini de değerlendirdi. Şimşek, “Soykırım kararını hepimiz esefle karşılıyoruz. Doğrusu bu türden iç siyasi mülahazalarla, yani seçim kampanyalarında daha fazla destek alayım yaklaşımıyla, bu tür konular sürekli bir şekilde gündeme getiriliyor. Aslında ‘dost, müttefik’ diye kabul ettiğimiz bir ülkenin bu tür yaklaşımlara sahne olması bizim açımızdan üzücü ama ümit ederim ki yine bu bir sonuca ulaşmaz. Biz farklı düşünmüyoruz. Aynı perspektifte düşünüyoruz” dedi.

Bakan Şimşek, toplantının ardından merkez Şehitkamil İlçe Belediyesi tarafından uygulamaya konulan yoksulların ihtiyacının karşılanacağı Gıda Bankası’nın açılışına katıldı. Şimşek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de hiçbir sorunun çözülemez noktada olmadığını kaydederek şunları söyledi:

“Biz çözülmez gibi görünen bir çok sorunu son 7- 8 yılda çözdük. İnşallah Türkiye’deki yoksulluğu daha da aşağı çekeceğiz. Son 7- 8 yılda çok önemli ölçüde biz azalttık. Azaltmaya devam ediyoruz. Ülkemizde hala yoksulluk sınırının altında olan vatandaşlarımız var. 2002’de gıda ve gıda dışı diye tanımlanan yoksulluk sınırının altında olan kişi sayısı yaklaşık 18,5 milyondu. 2008 yılı itibariyle bu rakam 12 milyonun altına indi. Ama hala ülkemizde belli tanımlara göre yoksulluk sınırı altında olan vatandaşlarımız var. Başka ülkelerle karşılaştırdığınızda Türkiye yoksulluğu azaltmada önemli yol kat etti. Dünya standartlarına göre dünya kişi başı harcamada 1,25 dolar altında olan insanın toplam nüfus oranı bugün bir çok bölgede yüzde 30’ların üzerinde olan ülkeler var. Bugün Türkiye’de bu tamamen sıfırlandı. Türkiye yoksulluğu azaltmada önemli mesafeler kat ederken, var olan yoksullara da sahip çıkıyor.”

Haberin Devamı

ZABITA MOTOSİKLETİNE BİNDİ

Merkez Şahinbey İlçe Belediyesi’nin temizlik kampanyası ve zabıta araçlarının tanıtımına da katılan Şimşek, zabıta ekiplerinin kullandığı motosiklete binip, kask takarak gazetecilere poz verdi, daha sonra Şahinbey Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Tahmazoğlu ile masa tenisi oynadı. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Düztepe Semti’ne yaptırılan Özel Yaşam Hastanesi’nin açılışına da katılan Şimşek’e bir süre önce evlendiği eşi Esra Şimşek de eşlik etti.

Yazarlar