Ekonomi Yüksek faiz kredilere ‘aşırı yük’ getirmesin

Yüksek faiz kredilere ‘aşırı yük’ getirmesin

08.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

14. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. MÜSİAD Başkanı Olpak “Faiz artırımının kredi faizlerine aşırı şekilde yansıtılarak haksız bir yük getirmesine engel olunmalı” diye konuştu

Yüksek faiz kredilere ‘aşırı yük’ getirmesin

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) bu yıl 14’üncüsüne imza attığı ‘Ekonomi Basını Başarı Ödülleri’ etkinliği önceki akşam düzenlendi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı ödül töreninin açılış konuşmasını MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak yaptı.
Olpak, 2013 yılının ikinci yarısından itibaren, yurt içinde ve yurt dışında, Türkiye için oluşturulmaya çalışılan kara tabloya prim vermediklerini vurguladı.
“Ortada bir yolsuzluk iddiası varsa, masumiyet karinesini unutmadan, araştırılması elbette doğaldır. Ancak, adli boyutunu ayrı tutarak, böyle bir soruşturmanın sonunda gelinen noktayı ve ekonomimize bu şekilde yansımasını anlayamıyoruz, doğru da bulmuyoruz” sözleriyle 19 Aralık operasyonuna değinen Olpak, işadamları olarak kendilerinden beklenenin daha fazla yatırım yapmak ve daha fazla istihdam oluşturmak olduğunu belirtti.

Hükümet yükü hafifletsin
Olpak, Merkez Bankası’nın geçen hafta aldığı faiz kararına ilişkin de şöyle konuştu: “Matematiksel birtakım gerekçeleri olsa bile, üretimle, ticaretle uğraşan ve faizden değil, ticaretten para kazanan hiçbir işadamı, faiz artışını olumlu karşılayamaz. Nail Olpak, Türkiye’nin tekrar yüksek faiz, düşük kur sarmalına girmemesini ve daha da kötüsü, yüksek faiz, yüksek kur garabetinin hiç oluşmamasını ümit ettiğini dile getirdi.
Faiz artırımının, kredi faizlerine hemen aşırı şekilde yansıtılarak, haksız bir yük getirmesine engel olunmasını beklediklerini ifade eden Olpak, “Bu aşamada, işletmeler üzerindeki yükü hafifletmek için hükümet, öncelikle KOBİ’leri, genelde tüm işletmeleri destekleyecek ek tedbirleri acilen almalıdır” dedi.

Arızalı bir sonuç
Bakan Nihat Zeybekci de, son olayları değerlendirdiği konuşmasında “Sapasağlam bir vücudun bir arızalı sonuç üretmesi kadar anormal bir şey olamaz. Türkiye’nin bu musibetlerden kazançla çıkması, Türk ekonomisinin kazançla çıkması... İnşallah öyle olacak bundan hayırlarla çıkacağız” diye düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Yüksek faiz kredilere ‘aşırı yük’ getirmesin

* Berivan, Kürtçe, kayalık yerlerde açan dağ çiçeği demek.

Yılın röportajı: O Berivan!
MÜSİAD’ın bu yıl düzenlediği yarışmada “Yılın En İyi Ekonomi Röportajı” dalındaki ödülü, Milliyet Gazetesi’nden Songül Hatısaru, “O Berivan*” başlıklı röportajıyla aldı.
“NATO, ABD ordusu, BM Güvenlik Konseyi ile çalışıyor. Irak, Afganistan, Osetya, Sudan... Benden uzak olsun dediğiniz neresi varsa onun işi orada... Erkek dünyası müteahhitlikte bir kadın...Üstelik de Kürt. Zorlu coğrafyalar onu yıldırmıyor... Çünkü ismiyle müsemma, O Berivan” girişiyle yayımlanan röportaj, başarı iş kadını Berivan Ünal’ın öyküsünü anlatıyordu.
Yılın Ekonomi Haberi Ödülü İbrahim Acar’a, Ekonomi Yazarı Ödülü Vahap Munyar’a, Ekonomi Programı Ödülü “Küresel Piyasalar” programına, Ekonomi Sitesi Ödülü “cnbce.com”a, Ekonomi Yayını Ödülü “Bloomberg Businesweek”e, Ekonomi Araştırma Haberi Ödülü Kaan Zenginli’ye, Ekonomi Kulisi Haberi Ödülü Seçkin Ürey’e, Reel Sektör Haberi Ödülü Canan Eraslan’a verildi.