Ekonomi Yükselen vergİyle konutta KDV pazarlığı başlayacak

Yükselen vergİyle konutta KDV pazarlığı başlayacak

22.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sektör temsilcileri, konutta daha yüksek vergi alınmasını öngören düzenlemeyle satıcıyla alıcı arasında KDV pazarlığının başlayabileceği uyarısında bulundu

Yükselen vergİyle konutta KDV pazarlığı başlayacak


150 metrekarenin altındaki konutlardan yüzde 1 KDV alınmasını belirleyen yasayı tümden değiştiren, “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kabul edildi.
Yasa’nın kabul edilmesi ile birlikte yaşanan değişimde, konutlara uygulanacak olan KDV konusunda, konutun büyüklüğü değil, vergi değeri esas alınacak. Oran belirleme yetkisinin ise Bakanlar Kurulu’na verildiği yeni Kanun’a göre Bakanlar Kurulu, bulunduğu semtlere göre konutlara yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 KDV uygulayabilecek.
Yapılan değişikliklere göre, ‘kentsel dönüşüm ve özelleştirme’ kapsamındaki konutların bu vergi kapsamında tutulmasını içeren madde de değiştirildi. Yasa’nın son haline göre Bakanlar Kurulu, kentsel dönüşümle üretilmiş konutlara da, konutun bulunduğu yere göre aynı KDV oranlarını uygulayabilecek.

Haberin Devamı

Kayıtdışı üretim artar
Gürler Ünlü / GISP Başkanı

KDV artışının, tüketicileri olumsuz etkileyeceğini belirten Ünlü, “KDV artışının önemli bir kısmı tüketicilere yansıyacak ve tüketiciler satın alacakları konutlar için daha yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacaklardır. Burada daha vahim olan ise, tüketicilerin artan vergi yükünden kurtulmak için daha niteliksiz ve kayıtdışındaki üretimlere yönelme olasılıkları olacaktır. Bu durum, niteliksiz yapıların rağbet görmesine de yol açacaktır” dedi.

Konut üretimi azalır
Ömer Faruk Çelik / Konutder Başkanı

KDV oranının yüzde 18’e yükseltilmesi halinde, ilave gelecek yüzde 17 oranındaki KDV yükünün, pek çok aileyi olumsuz etkileyeceğine vurgu yapan Çelik, “Bu durumda yaklaşık 1 milyona yakın konut stoku olan ülkemizde yeni projelerin önü mutlaka kesilecektir. Son dört yıldır, üretilen konutların büyük çoğunluğunun yüzde 1 oranında KDV’ye tabi tutulması ve faizlerin aylık yüzde 1 oranının altında seyretmesi sayesinde, sektörümüz çalkantılardan etkilenmedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

KDV pazarlığı başlar
Ersun Bayraktaroğlu / PwC Türkiye Başkanı

Ersun Bayraktaroğlu da, KDV’nin inşaat sektörünün öteden beri sorun yaşadığı bir vergi olduğuna değinirken, “Bireysel üreticilerin de aktif olarak faaliyet gösterdiği konut pazarında artan KDV oranları alıcılarla satıcıları karşı karşıya getirebilecek ve suç olmasına rağmen KDV pazarlıkları başlayabilecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Fiyat farkı oluşur
Recep Oram / İş Bankası Bireysel Krediler Md

Konut faizlerinin yüksek, konut talebinin ise düştüğü dönemlerde lüks konut talebinin azaldığını ve KDV düzenlemesinin de etkisiyle söz konusu segmentteki konutlara olan talebin daha da düşeceğini dile getiren Türkiye İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram ise, “Diğer taraftan büyük şehirler dışındaki 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda KDV uygulaması, tüketiciye olumlu bir şekilde yansıyacak. Düzenleme büyük şehirlerdeki yeni konut projelerine olan talebi ise olumsuz etkileyecektir. Uygulama, alınacak yeni ruhsatlar kapsamında inşa edilecek konutları kapsayacağından, devam eden projeler ile aynı nitelik ve konumdaki yeni projelerin fiyatları arasında geçici bir fark oluşmasına sebep olabilecektir” dedi.

Haberin Devamı

Piyasa olumsuz etkilenir
Işıl Dinçer / TSKB Değerleme Genel Müdürü

Kentsel Dönüşüm, 2B ve Mütekabiliyet yasalarının çıkarılmasının ardından sektörde olumlu havanın esmeye başladığını söyleyen Dinçer, “Piyasanın yavaş yavaş canlanacağı konuşulurken, söz konusu KDV düzenlemesi ile birlikte çok ciddi bir vergi ilavesi oluşturuldu. Düzenlemenin etkileri ile konut fiyatlarında meydana gelecek olan artış ile birlikte tüketici tarafının alımları düşecek ve dolayısı ile sektör bu durumdan olumsuz etkilenecektir” dedi.

‘Bedelli askerlİk konut satışlarını aşağı çekti’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; emlak satışlarındaki grafik; 2012 yılının ilk periyodunda (Ocak-Şubat-Mart), yüzde 16 ila 19 oranlarında düşüş göstererek, beklentilerin ertelenmesine sebep olurken, el değiştiren konutlarda ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla, yüzde 5,51 oranında artış kaydedildiği gözleniyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, düşüşe etken olarak konut kredisi faiz oranları, konut fiyatları, kentsel dönüşüm, bedelli askerlik ve hükümet politikalarını sebep gösterdi.

3. çeyrekte artış bekliyor
Erilkun, piyasada istikrarın ve belirginliğin sağlanmasıyla birlikte oluşacak olumlu şartlar dâhilinde 2012 yaz döneminde emlak satışlarında artış beklediklerini vurguladı.
Erilkun, azalan konut satışlarının, gerçek anlamda 3. çeyrekte artacağını beklediklerini vurgulayarak, yaklaşık 500 bin kişiyi ilgilendiren bedelli askerlik konusunun emlak satışlarını etkilediğinin altını çizdi. Erilkun, şunları söyledi: “Bedelli askerlik uygulamasından faydalanmayı planlayanların bir kısmı bu bedeli kendi tasarruflarıyla ya da krediyle karşılayacak. Krediyle karşılanması durumunda 30 bin liranın 60 ay vadede ödenmesi, yaklaşık 50 bin liraya mal oluyor. Bu haktan yararlanacak kişiler ise ağırlıklı olarak konut kredisi kullananların yaş aralığı kapsamında. Eğer yaş aralığı daha da aşağı çekilirse, bu konut sektörünü daha da etkilemeye devam edecektir.”

Haberin Devamı

Teknik Yapı, teraslı daireler için yüzde 12 indirim yaptı

Haberin Devamı

İnşaat sektörünün önde gelen firmalarından biri olan Teknik Yapı, farklı projelerinde özel konuma, orman ve deniz manzarasına sahip teraslı 28 daire için özel bir kampanya başlattı.
Teknik Yapı, Uprise Elite, Uptwins, Upcity Flats ve Deluxia Palace projelerinde yer alan 28 teraslı daireyi 244 bin 400 liradan başlayan fiyatlarla satışa sundu. ‘Yaza Merhaba’ adındaki kampanya kapsamında satışa çıkan tüm teraslı dairelerde, 24 ile 112 metrekare arasında değişen özel teraslar yer alıyor. Daireler oturuma hazır olarak satışa sunulurken, dairelerde yüzde 12 indirim yapılıyor.
Peşin veya banka kredili ödeme seçenekleri bulunuyor. Kampanya kapsamında Uprise Elite projesinde yer alan 14 adet teraslı dairenin 11 adedi 4+1 ve 5+1 tipi, 3 adedi ise 2+1 tipinden oluşuyor. Brüt metrekare aralıkları 167 ile 358 arasında değişen teraslı dairelerin fiyatları da 666 bin 424 liradan başlıyor. Tamamen deniz ve orman manzarasına sahip teraslı dairelerin arasında, mobilyalı ve baştan aşağı dekore edilmiş çok özel iki daire de bulunuyor

Orman gören 40 m2’lik teras
Uğur Mumcu’da yükselen Upcity Flats projesinde ise 10 teraslı daire, kampanya kapsamında satışa sunuldu. Büyüklüğü 92 metrekare olan Upcity Flats teraslı dairelerin fiyatları ise 244 bin 400 ile 282 bin lira arasında değişiyor. Aydos ormanlarının yeşil dokusuyla iç içe olan dairelerde 40 metrekare teras yer alıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen ve bölgedeki en büyük açık çarşı, ihtiyaç duyulan gereksinimleri uzağa gitmeden ayağınıza getiriyor.
Kampanya dahilinde ayrıca Uptwins projesinde yer alan 2 adet 2+1 teraslı daire ile Deluxia Palace projesinde yer alan 1 adet 4+1 teraslı daire de bulunuyor. Tavandan tabana geniş pencerelerinden deniz manzarasına sahip dairelerin 24 metrekare özel terasları şehir manzarasına bakıyor.

‘Teraslı daireler kıymete bindi’
Bir daireden daha fazlasını isteyenler için bu kampanyayı başlattıklarını dile getiren Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım sözlerine şöyle devam etti: “Kampanya sayesinde yaz mevsiminde güneşin ve akşam serinliğinin keyfini çıkarmak isteyenlere teraslı daire fırsatını yüzde 12
indirimle sunuyoruz.
Arsa sıkıntısı nedeniyle Fransız balkon tarzının yaygınlaştığı günümüzde teraslı daireler de kıymete bindi. Bu nedenle, terası bulunan sınırlı sayıdaki dairelere sahip olmak bir ayrıcalık gibi görünüyor. Teknik Yapı olarak biz de, bu imtiyazlı daireleri uygun fiyatla satışa çıkardık.”

Enerjisinin yüzde 30’unu güneşten toplayacak

Hülya Çaylak

Endüstriyel yapı harçları üretiminde faaliyet gösteren Saint-Gobain Weber, Türkiye’deki yatırımlarına Adana’yla devam etti. 15 milyon euro’luk yatırımla hayata geçirilen fabrikanın en önemli özelliği ise güneş enerjisi panelleri oldu.
Fabrikada harcanacak elektriğin üçte birinin güneş enerjisi panelleriyle elde edileceğini belirten Weber Türkiye Genel Direktörü Levent Gökçe, fabrikada son teknoloji ürünlerin yanı sıra çevreci çözümlerin ön planda tutulduğunu ifade etti.
Fabrikanın en önemli özelliğinin tüketeceği elektriğin yüzde 30’unun güneş enerjisi panellerinden el de edilebilmesi olduğunu vurgulayan Gökçe, “Adana yatırımımızla Türkiye’nin en büyük endüstriyel güneş enerjisi sistemine sahip fabrika yatırımını gerçekleştirmiş bulunuyoruz” dedi.

Sıradaki kent Diyarbakır
Fabrikanın inşasında çevreci yaklaşımın ön planda tutulduğunu anlatan Gökçe, “Bir sonraki fabrika en az 2 yıl sonra olacak. Şu anda en makul seçenek Diyarbakır olarak görünüyor. Irak’taki ihracat potansiyeli açısından Diyarbakır önemli bir bölge olarak beliriyor” diye konuştu.

24 ay sıfır faiz imkânıyla konut sahibi olma fırsatı

Saklıhan İnşaat tarafından Beylikdüzü’nde hayata geçirilen Saklıhan Konakları’nda, 2+1 daireler 330 bin liradan başlıyor. Daire büyüklüklerinin 140 ile 310 metrekare arasında değiştiği projede, 2+1, 3+1 ve 4+1 konutlara yer veriliyor. Toplamda 288 konuttan oluşan projede, 34 işyerine de yer veriliyor. Teslimlerin Aralık 2012’de yapılması planlanan proje, E-5 karayoluna 1 kilometre mesafede konumlanıyor. Farklı ödeme seçeneklerinin mevcut olduğu projede, konut bedelinin yarısı peşinat olarak veriliyor. Geri kalan miktar ise 24 ayda sıfır faizle tamamlanabiliyor. Projede banka kredisi de kullandırılıyor.

Pendik’te 15 daireye yüzde 15 indirim sunuyor

Pendik’te inşa edilen Statü Park’ta 15 daire için yüzde 15 indirim fırsatı sunuluyor. 8 bin 529 metrekarelik alanda gerçekleştirilen projede 1+1’den 4+1’e olmak üzere toplamda 218 daire yer alıyor. Konut İnşaat, Mostar Yapı ve Evra Grup İş Ortaklığı tarafından projelendirilen Statü Park, 40 milyon liralık yatırım değerine sahip. 2 blok olarak tasarlanan projenin 2014 Nisan’da teslim edilmesi planlanıyor.
Peşin ödemelerde yüzde 7 oranında indirim fırsatı sunulan projede, yüzde 25 peşinata 24 ay, yüzde 50 peşinata ise 36 ay sıfır faiz uygulanıyor. Projenin sosyal donatıları arasında yüzme havuzu, Türk hamamı, buhar odası, sauna, spor merkezi gibi alanlar yer alıyor.

Kentsel dönüşüm sigorta sektörüne yarayacak

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, Kentsel Dönüşüm yasası ile birlikte zorunlu tutulan konut sigortalarıyla sektörün genişleyeceği, halkın sigorta konusunda daha da bilinçleneceğini söyledi.
Kuralay, ”Şu an Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortanız yoksa konut alımı yapılamıyor. Elektrik bağlantısı yapabilmeniz için konut sigortası zorunlu tutulacak. Kentsel dönüşüm, sigorta sektörünün önünü açacaktır. Van depreminde birçok konutun DASK ve konut sigortasının olmadığı görüldü. Depremlerle birlikte ancak bu bilince ulaşabiliyoruz. Bu durum ülkemiz açısından büyük kayıp” yorumunu yaptı.

Ayvalık’ın taş evleri gözde

Balıkesir’in turistik ilçesi Ayvalık’ta, yöreyle özdeşleşen, 1800’lü yıllardan bu yana ayakta durmaya çalışan taş evler, son yıllarda vatandaşların ve emlakçıların gözdesi oldu.
Ayvalık ve Alibey Adası’nda (Cunda), 1700 yapı tescillendi. Taş temeller üzerine oturtulan Ayvalık evlerinin ön duvarları dünyada sadece Sarımsaklı’da çıkan Sarımsaklıtaşı’ndan yapılmış. Bu nedenle sıcak yaz günlerinde evlerin için serin oluyor. Kapı kolları da yöresel motiflerle bezeli. Bu evler tarihi eser olduğu için çivi bile çakılamıyor. Buradan ev alıp, tesis yapmak isteyenler, Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan inşaat yahut onarım için izin alarak, asıllarına sadık kalmak koşuluyla yapılarını yenileyebiliyorlar.
Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Hasan Bülent Türközen, eski taşevleri kaybetmemek için kentsel yapıyı bozmadan ilçe turizminin gelişmesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.