Ekonomi Yumurta kabuğu raf ömrünü uzattı

Yumurta kabuğu raf ömrünü uzattı

07.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Arkim Kimyevi Maddeler, yumurta kabuğundan geliştirdiği gıda koruyucularıyla gıdaların raf ömrünü uzatıyor. Son beş yılda 38 milyon kilogram gıda israftan kurtarıldı.

Yumurta kabuğu raf ömrünü uzattı

 

AYLİN RANA AYDİN - Gıda koruyucuları üreten Arkim Kimyevi Maddeler, yumurta kabuğundan geliştirdiği gıda koruyucularıyla beş yılda 38 milyon kilogram gıdayı israftan kurtardı. Arkim Kimyevi Maddeler’in Kurucu Ortağı Elif Güngör Reis, 2011 ‘Yumurta Kabuğundan Doğal Antibakteriyel Eldesi’ ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek aldığını şirketi bu destekle kurduğunu ifade etti. Temiz etiket öncüsü bir firma olmak istediklerini kaydeden Reis, “Gıda israfı konusunda çalışmalar sürüyor. Gıdaların raf ömrünün uzatılması, lojistik koşullarının iyileştirilmesi, tüketim alışkanlıklarının kontrolü özellikle yüksek önem arz ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Girişimleriyle  2019 yılında Hamdi Ulukaya Girişimi’nin seçtiği 6 firmadan biri olarak New York’a davet edildiğini söyleyen Reis, “Eğitim sonunda bölgede satış ofisi kuruldu. 2021 yılında Yıldız Holding’den 50 bin dolar ve Singapur’da bulunan Hatcher+’dan 75 bin dolar yatırım aldık. Ekibimiz Singapur, Malezya, Endonezya, Myanmar, Tayland ve Vietnam’da bulunan yaklaşık 50 kişilik bir satış ekibinden oluşuyor” diye konuştu.

İki kat artıyor

Gıdaların raf ömrünün perakendede en büyük sorunlardan biri olduğunu aktaran Reis, şöyle konuştu: “Bu sorunu çözmek için kullanılan birçok gıda koruyucu ürün sağlık anlamında endişelere sebep olurken, insan sağlığına zarar vermeyecek alternatif gıda koruyucuları üzerine de çalışmalar sürüyor. Biz de gıdaların raf ömrünü uzatan doğal gıda koruyucuları üreterek sektöre katkı sağlıyoruz. Şirketimiz mevcutta gıda üreticileri tarafından kullanılan potasyum sorbat, sodyum benzoat ve natamisin gibi kimyasal koruyuculara alternatif doğal gıda koruyucusu olan ‘ArCa_1100 Doğal Antibakteriyel’in patent sahibi ve üreticisi konumunda. Mevcut ürünümüzün 1 kilogramı ile ortalama 10 ton gıdanın raf ömrü 2 katına çıkarılabiliyor.” 

Haberin Devamı

Temiz etiket

Ürünlerinin Asya, Avrupa ve ABD pazarında distribütörler ve online satış kanalları aracılığıyla yer aldığını anlatan Reis, “Temiz etiket öncüsü global bir firma haline gelmek istiyoruz. Geliştirilen ürünler sayesinde, firmaların üretim ve satış sonrası süreçte yaşadığı raf ömrü sorununa doğal bir çözüm getirirken, üreticilerin uluslararası standartlara uygun, temiz etiketli ürünler üretebilmesi ve istenilen raf ömrünün doğal yollarla sağlanabilmesine katkı sunuyoruz. Toplamda yerel ve globalde 50’nin üzerinde müşterimiz mevcut. 5 yıl içinde ortalama 38 milyon kilogram gıda, israftan kurtarıldı. 2023 yılı için hedefimiz ABD ve Asya Pasifik’teki satış ofislerimiz ile birlikte 200 bin doların üzerinde ciro yapmak” dedi.