Ekonomi Yumurtalık boru hattı tehlikede

Yumurtalık boru hattı tehlikede

03.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yumurtalık boru hattı tehlikede

Yumurtalık boru hattı tehlikede

Irak'ın BM'deki Amerikalı uzmanlara ülkeyi terketmeleri için 3 gün süre vermesi, petrol piyasalarında şoka yolaçtı, fiyatlar yükselişe geçti. Yumurtalık'ın işlemesi de tehlikede

SADDAM yönetiminin, Irak'ın kitle imha silahlarını yok etmekle görevli BM Özel Komisyonu'ndaki Amerikalı uzmanların, ülkeyi çarşamba gününe kadar terketmesi için verdiği ültimatomla ortaya çıkan kriz, petrol piyasalarında şok etkisi yaratırken, Kerkük - Yumurtalık boru hattının işlemesini de tehlikeye düşürdü.
Wall Street'teki enerji uzmanları, BM Güvenlik Konseyi'nin, Bağdat'ın ültimatomunu yok sayma kararı almasının ardından, Irak'ın, Amerikalı görevlileri sınır dışı etmede ısrar etmesi halinde, ABD'nin, Irak'ın petrol tesislerine hava vuruşu düzenlemesinden endişe ediyorlar.
Merrill Lynch'in New York'taki merkezindeki enerji analisti olan Michael Rothman, Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Irak'ın son tehditleri ve BM'nin yaptığı uyarılar, petrol ticareti yapanları, Irak'taki petrol tesislerinin bombalanması, Kerkük - Yumurtalık boru hattından akan petrolün gecikmesi ya da ertelenmesi olasılıklarından kaygı duymalarına neden oluyor" dedi.

Dünyadaki petrol üretimine, günde 900 bin varil katkıda bulunan ve altı ayda 2 milyar dolarlık petrol satışına olanak sağlayan sözleşmenin süresi, Aralık ayında dolduktan sonra, yenilenmesi öngörülüyor. Ancak gözlemciler, BM - Irak sürtüşmesinin devam etmesi halinde, bu sözleşmenin yenilenmeyebileceğine dikkat çekiyorlar. BM'nin, mevcut petrol akışını kesebileceğine işaret eden gözlemciler, son krizin, Irak üzerindeki ambargonun kalkması ve uzun dönemde tam kapasiteyle petrol satmasına yönelik umutları ortadan kaldırdığını belirtiyorlar.
BM Güvenlik Konseyi, Beyaz Saray ve İngiltere'nin, Irak'ın son davranışını kınaması ve Clinton yönetiminin, "askeri harekat olasılığını gözden uzak tutmadığını" açıklamasının ardından, petrol fiyatları birden yükselişe geçti. Krizin tırmanması üzerine, New York ticaret borsasında, aralık ayında teslim edilecek ham petrolün varil başına fiyatı, 51 cent artarak, 21.22 dolara yükseldi. Bu rakam son üç haftadaki en büyük rakamı temsil ederken, fuel - oil ve benzin fiyatları da arttı.
ED & F Man İnternational şirketi için, borsada ham petrol aracısı olarak çalışan Jack Burkom da, "eğer Irak gerçekten Amerikalıları sınır dışı etme taahhüdüne bağlı kalırsa, o zaman ABD da, kendisini bir şeyler yapmak zoruna hissedecektir" dedi.

Böyle bir gelişmenin, özellikle Asya'daki endüstri gücü olan ülkelere petrol teminini etkileyeceğine işaret eden Burkom, "Saddam Hüseyin'in son üç gündür yaptığı açıklamalar da, çok saldırgan nitelikte. Böyle giderse Irak'tan petrol akışı kesilebilir" şeklinde konuştu.
Merkezi Houston'da bulunan Hornsby & Co.'nun petrol analisti Nizam Shariff de, elverişli iklim koşullarının, dünya çapındaki petrol üretimi ve teslimini kolaylaştırmasına rağmen, Irak'ın yapacağı olası etkinin, gözardı edilemeyeceğini vurguladı. Sharief, bir zamanlar kısa adı OPEC olan petrol ihraçeden ülkeler grubunda, önde gelen üçüncü ülke olan Irak'ın yol açacağı bir gerginliğin dünya piyasalarını alt üst edebileceğini kaydetti.